cinema catal� . caT
Notícies anteriors
MARTIROLOGI EN ELS GELS

El film islands "rtico", dirigit pel debutant Joe Penna i coescrit per ell mateix i Ryan Morrison, ens presenta sense dilacions ni prembuls un home sol (Mads Mikkelsen), sense nom, atrapat en els gels. Viu com pot, refugiat en les restes duna avioneta estavellada, vestigis dun sinistre aeri, i es dedica amb entrega i coratge a emetre senyals i excavar un gran SOS en las roques i la neu perqu pugui ser vist des del aire i rescatat.

Sobreviu metdicament, complint un programa diari, una rutina que li permet seguir lluitant esperant la seva salvaci i no sucumbir a la desesperaci. I quan arriba el moment anhelat del seu rescat, lhelicpter de socors saccidenta i aleshores lhome oblidat en els gels haur de fer-se crrec de la pilot (Mara Thelma Smradttir), que ha sobreviscut a laccident, malferida i semiinconscient.

Aleshores comena una soferta peregrinaci de lhome arrossegant la dona en un trineu ja que lnica possibilitat de sobreviure s abandonar la carcassa de lavi i llenar- se a la immensitat blanca per tal dintentar arribar a una estaci meteorolgica llunyana. rtico esbossa aix tot el martirologi daquest home valent que malgrat el defalliment i el sobreesfor decideix prendre cura daquesta dona, impossibilitada per moures per si mateixa, i no abandonar-la.

El film de Joe Penna presenta lodissea humana de la subsistncia en un entorn hostil de la forma ms despullada i asctica possible, tot a base de petis gestos, actituds i silencis. Una pellcula tan simple com profunda, que es serveix de la magnificncia del paisatge, pura i crua naturalesa enemiga, per recalcar la petitesa i la vulnerabilitat humana.

rtico s una histria tan escruixidora com commovedora de supervivncia humana en un mn perdut i inhspit, un cant a lesperit hum del sacrifici i a la resistncia humana indoblegable. Aquesta aposta per la defensa aferrissada de linstint de conservaci potser no seria el mateix sense la presncia del cos sofrent i el rostre rocs del clebre actor dans Mads Mikkelsen - Premi al millor actor al festival de Canes per La caza (2012, Thomas Vintenberg) - que ens regala una interpretaci per emmarcar.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 697

Una crtica de Joan Millaret Valls

31 de maig de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small