cinema catal� . caT
Notícies anteriors
FIDELITAT IMMARCESCIBLE

Desprs de ttols tan premiats com Ms all de las montaas (2015) o Un toque de violencia (2013), el director xins Jia Zhang-Ke estrena un nou i potent film, "La ceniza es el blanco ms puro" en que barreja amor i mfia amb rerefons social amb una noia, Qiao (Zhao Tao), enamorada dun mafis local, Bin (Liao Fan), a la ciutat xinesa de Datong. Aleshores tot es torar quan s empresonada desprs dempunyar una arma davant un grup de joves dun clan enemic per protegir el seu cap de ser assassinat a cops.

Per el que arranca com un film sobre un grup de malfactors, de bandes rivals i negocis illegals, es transforma en un inesperat i sobri melodrama sobre la fidelitat trada duna dona. La dona s lleial a uns codis de clan dhonor i fidelitat al cap que no abandona mai malgrat els revessos del pas del temps, en un arc temporal que abasta de lany 2001 al 2018. I s que lhome que estima i pel qual sha sacrificat, passant ella a la pres cinc anys de condemna per no delatar-lo, ara la menyst, la refusa, la repudia. I fins i tot quan Bin esdev una desferra humana, impedit en una cadira de rodes, ella prendr cura dell, sense preguntes, sense condicionants.

Entremig es retraten els anys de transformaci dhbits i de la revoluci tecnolgica que ha viscut la Xina, canvis que van del socialisme al capitalisme destat. Aquests canvis socials sn reflectits de forma constant en el film, encara que de manera discreta, sense que es noti en excs. De fet, la transformaci social, humana i econmica s un dels motius sempre presents en la filmografia de Jia Zhang-Ke, una de les seves grans inquietuds temtiques.

Un notable i regi film amb un protagonisme femen prodigis, que transita de la joventut a la maduresa, on podem copsar com el pes dels anys sacumulen en les seves espatlles, reflectit en el rostre i el cos. Zhang-ke dedica un paper esplndid a la protagonista, Zhao Tao, la seva dona en la vida real, i premiada com a millor actriu al Festival de Canes per La ceniza es el blanco ms puro. Ella esdev un prototip de dona valenta, decidida, mrria, emprenedora, calladament romntica. Qiao demostra una tossuderia a prova de tot, no es desprn ni renuncia als codis de conducta de la mfia tot i lanacronisme dels mateixos en els temps moderns.

Aquesta melodramtica i melanclica pellcula sobre el rebuig i atracci de dos amants, mediatitzats pels principis de la mfia, est estructurada en diversos blocs temporals. Una evoluci en el temps que gaudeix dun tractament personalitzat del color i les textures per cada segment de temps grcies a la bona feina del director de fotografia Eric Gautier, collaborador de cineastes com Los Carax o Walter Salles.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 698

Una crtica de Joan Millaret Valls

31 de maig de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small