cinema catal� . caT
Notícies anteriors
REBOST LITERARI

El fins Dome Karukoski sestrena de ple en el cinema nord-americ amb un biopic de lescriptor britnic J.R.R. Tolkien. Per ms que un film biogrfic a ls, "Tolkien" s un film sobre la gnesi de la futura obra escrita de Tolkien. Un film que reflecteix com la vida i lexperincia del jove Tolkien (Nicholas Hault) acaba conformant limaginari de la seva rica obra literria.

Tolkien s una nova a aportaci flmica que sustenta la tesis de que els mons fantstics, aparentment situats lluny de la quotidianitat, fruit de fer volar la imaginaci, en realitat sn hereus de la prpia realitat. La fantasia literria s un reflex del nostre mn. Aix, el dia a dia de Tolkien va conformant i teixint la fantasia de les seves novelles, tant de El hobbit com la trilogia de El senyor dels anells.

Tolkien s un nen orfe que ser acollit per una famlia rica que li permetr accedir als estudis universitaris. Precisament la seva etapa destudiant resulta troncal ja que troba una colla damics amb qui formen una fraternitat, la Barrovian Society, en honor del sal de t del mateix nom on es reunien. Funden una comunitat, amb juraments i aspiracions de futur, per aquesta confraria es veur truncada per lesclat de la Gran Guerra.

La Gran Guerra s una tragdia collectiva que trasbalsar la vida de Tolkien, ja que hi perdr alguns dels seus amics ms ntims de facultat, com Geoffrey Bache Smith (Anthony Boyle). La seva participaci a la I G. M. al front europeu, a les trinxeres a la batalla del Somme, afavoreix una percepci del front de guerra mediatitzada pel seu estat febril la febre de les trinxeres - i on tot resulta sinistre i dantesc: des de les muntanyes de cadvers, els basalts tenyits de sang, la terra cremada o el gas txic.

Una vida marcada fortament tamb per la seva profunda histria damor intermitent envers Edith Brath (Lilly Collins - filla del msic Phil Collins), noia amant de lpera i que conviu amb ell dins la mateixa famlia dacollida. Tamb juga el seu paper la invenci de Tolkien dun llenguatge nou, completament diferent, aix com els seus esbossos i gravats tenebrosos. Un conjunt divers dingredients que acaben desembocant, grcies a un enfocament genunament fantstic, en la seva novellstica.

En el repartiment trobem destacats actors britnics com Derek Jacobi en el paper de professor de filologia Joseph Wright, responsable dalguna manera del tomb de lestudiant Tolkien envers la literatura i la lingstica. O Colm Meaney en el paper de Francis Morgan, capell tutor del petit Tolkien quan aquest queda orfe desprs de la mort de la seva mare malalta.

Valorem que aquest film destaqui ms pel seu aspecte metaliterari, incidint en els aspectes que contribueixen a la futura creaci artstica de Tolkien, els ingredients i condiments del seu rebost literari, que no pas el simple relat biogrfic. A Tolkien sobresurten les imatges blliques per la seva paleta cromtica i les seves textures fantasmagriques. Per cal lamentar lexcessiva correcci i lacademicisme del seu tractament, aix com la fredor del conjunt, ja que acaba encomanant un cert ensopiment general.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 634

Una crtica de Joan Millaret Valls

15 de juny de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small