cinema catal� . caT
Notícies anteriors
COMDIA COUNTRY ZOMBI

La broma zombi de Jim Jarmusch Los muertos no mueren va ser lencarregada dinaugurar el 72 Festival de Cinema de Canes. Es tracta dun film pardic del gnere de zombis ambientat en la petita localitat americana de Centerville i que ve acompanyat dun suculent repartiment, la majoria amics i companys de Jarmusch, una espcie de troupe, conformada per Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chlo Sevigny, Steve Buscemi, la cantant Selena Gmez o el raper Wu- Tang Clan, RZA. El realitzador nord-americ sha dedicat a esbudellar cossos a cops dhumor irnic en una particular desconstrucci del gnere dels morts vivents sota una mirada poltica fora sorneguera.

Es tracta dun relat apocalptic, a remolc destranys fenmens, com errors en la rotaci de la Terra, que serveix a Jarmusch per fer una crtica a lAmrica reaccionria i racista a travs dun Steve Buscemi caricaturitzat com a votant de Trump. Els tics de lAmrica profunda i blanca es posen de manifest tamb amb la presncia dun tema musical de country, el mateix ttol original del film, The Dead Dont Die de Sturgill Simpson, autntic leitmotiv del film, la balada perfecta per una comunitat tancada assaltada pels zombis.

Jarmusch aplica una mirada social disparant dards a la nostra societat de consum, posant damunt el tauler de joc, costums i hbits socials, amb uns zombis que tornen als llocs als quals havien estat units en vida. Un grup vaga per la farmcia del poble sospirant per Xanax, uns nens zombis deambulen al voltant de la botiga de llaminadures, uns altres van esmaperduts amb el mbil illuminat buscant desesperadament una senyal wifi, o laparici impagable dIggy Pop com a zombi cafeinoman que retorna al local on es fotia el caf.

Per crec que farem b en restringir el film a un sa divertiment. Destaca lhumor estrafolari dun personatge completament extravagant, interpretat per Tilda Swinton, encarregada duna funerria, una escocesa magistralment destra amb la katana. Un personatge excntric, completament rar en aquesta Amrica rural, i que serveix per introduir tamb una sorprenent fuga argumental, un imprevist acudit. Los muertos no mueren s tamb un film de pura soca de Jarmusch, amb marques ben reconeixibles, sobretot en el seu tercet de policies protagonistes interpretats per Bill Murray, Chlo Sevigni i Adam Driver -, lacnics i impertrrits com acostuma a passar amb les interpretacions absolutament desdramatitzades dels seus films.

Si amb els vampirs diletants de Solo los amantes sobreviven (2014) Jarmusch feia una oda al romanticisme i a la illustraci des de la subtilesa i la melancolia, la seva revisi del gnere de zombis des duna perspectiva prpia topa per fora amb les dificultats dexcedir els lmits dun gnere tan codificat i pautat com aquest. Mirant de rell al fundador modern de lespcie, George G. Romero, Jarmusch ens deixa un estrany hbrid, de maneres incertes, af a un model de cinema ms indie, on conviuen les maneres dels cmplices estaquirots de Jarmush amb lastracanada de zombis ms metafrica. Un film autoreferencial en bona mesura que es permet tamb alguns rebrecs metacinematogrfics quan ens acostem al seu desenlla.

Notcies - Cinema Catal . NET
Iggy Pop en una escena de la pellcula

lectures: 614

Una crtica de Joan Millaret Valls

5 de juliol de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small