cinema catal� . caT
Notícies anteriors
MALSON DUNA NIT DESTIU

Desprs de laterridora Hereditary (2018), Ari Aster retorna a la gran pantalla dirigint i escrivint una nova pellcula de por, "Midsommar". En un canvi de regsitre, Aster ens explicar com una colla de joves americans viatja a Sucia per participar en les celebracions de larribada del solstici destiu en una remota i petita comunitat rural. El film treballa la idea del desconcert i lestranyesa a partir de la figura dels turistes fora de lloc, enmig dun mn rural i atvic, poblat per una espcie de secta revestida delements folklrics i pagans

Cal dir que abans que el grup de joves es desplacin a Sucia de vacances, el film resulta esplndid en el seu inici grcies a la desbordant fragilitat de la protagonista femenina, Dani (Florence Pugh), aclaparada per la tragdia de la prdua dels seus pares i germana a causa dun sucidi collectiu. Aquest difcil procs de dol enterboleix encara ms la seva estranya relaci sentimental amb el seu xicot, Tony Shaw (Jack Reynor). Ella, per la seva prpia vulnerabilitat i inseguretat, i tamb la seva dependncia emocional, resulta sovint un destorb pel grup de companys estudiants de Tony.

Per des de que la pellcula sendinsa en la comunitat local sueca tot comena a resultar previsible, sense gaire marge per les sorpreses. sense neguit ni patiment. A partir daleshores tot sembla una versi lisrgica invertida de la comdia ferica i romntica shakespeariana Somni duna nit destiu. Els encanteris i elixirs damor de la joiosa comdia coral shakespeariana aqu es transmuten en beuratges i drogues que endinsen els protagonistes vers un mn allucinogen, que refora la sensaci de realitat alterada, i on el sexe i el desig funciona com una corrent subterrnia entroncada en ritus pagans salvatges i demonacs.

Midsommnar tamb subverteix el carcter ednic i utpic de mons felios tancats en s mateixos i separats del mn com podria ser el pas de Shangri-La. El fillm dAster sintonitza amb altres films centrats en els mecanismes de control i de poder en comunitats sectries en entorns tancats i sense escapatria, com passava per exemple a El bosque (2004) de M. Night Shyamalan.

Llevat dalgun instant esgarrifs en laquelarre final, o algun moment pertorbador, cal dir que Midsommar mai resulta espantosa o torbadora. Ans el contrari, i sense ofendre a ning, per moments resulta ridcul i en altres provoca la rialla per la seva malastrugana. Un film mancat datmosfera angoixant que aporta uns resultats fora decebedors venint don venem, Hereditary, la pellcula de debut dAri Aster esdevinguda una autntica fita del terror contemporani.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 663

Una crtica de Joan Millaret Valls

28 de juliol de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small