cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CELEBRATIU JOC DE HOLLYWOOD

Quan es compleixen 25 anys de la Palma dor a Canes per Pulp Fiction (1994), ens arriba la novena pellcula de Quentin Tarantino, "rase una vez en... Hollywood". Es tracta duna particular i encesa oda al cinema ambientada lany 1969 en lentorn de Hollywood, coprotagonitzada per una estrella de segona de la televisi, Rick Dalton (Leonardo DiCaprio), i el seu inseparable amic, Cliff Booth (Brad Pitt), que li fa de xofer i, tamb, de doble en les seves escenes dacci. Es tracta duna histria de ficci cinemanaca inspirada, en bona mesura, en lestreta relaci de Burt Reynolds i el seu doble de les escenes de risc, Hal Needman.

Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) i el seu doble, Cliff Booth (Brad Pitt), amics ntims i inseparables, viuen en un reduda bossa de glamur feta dxits limitats, sempre a lombra del cinema de gran format. Es tracta dun mn que es troba en plena transformaci, tal com posa de manifest el productor de Rick, Marvin Schwartz (Al Pacino), que lavisa que haur danar a treballar a Itlia fent espaguetis westerns a les ordres de Sergio Corbucci.

El director de Reservoir Dogs (1992) porta a terme el que s, sens dubte, la seva aposta ms metacinematogrfica, un film absolut de cinema dins del cinema. Tarantino fa el seu sentit homenatge a una poca crucial del cinema mostrant les seves cartes conegudes, ja sigui la seva debilitat pel cinema impur, constitut per barates sries de televisi o pellcules de baix pressupost, o la reivindicaci entusiasta del paper dels dobles, la cara B de Hollywood, com deixava pals a Death Proof (2007).

Reescriu lany cinematogrfic de 1969 a Los Angeles amb nostlgia i calidesa, omplint el seu monumental film, prop de tres hores de durada, amb divertides picades dullet, que abraa des de Bruce Lee a Steve McQueen. De la m de la seva parella protagonista passegem per carrers plens de cartells de pellcules, visitem plats de rodatge, visionem emissions televisives i visitem les mansions dels bulevards de Hollywood.

Tarantino es fa ress tamb de la psicodlia dels anys hippies i socupa duna de les seves derives psicoptiques, la secta liderada per Charles Manson. Aix la seva carta damor al cinema cont diverses histries creuades, unes extretes de la prpia mitologia del cinema i les altres inventades al seu caprici, que acaben culminant fonent-se en un clmax de violncia desfermada i pardica. I s que Tarantino proposa en aquest film celebratiu del cinema una nova ucronia com plasmava a Malditos bastardos (2009).

De carregar-se a Hitler en una missi especial dun escamot de soldats, ara torna a reinventar la histria al seu gust i canviar per complert el sentit de la macabra matana de Charles Manson i la seva banda daclites. Tarantino proposa aix un desenlla alternatiu i festiu al salvatge assassinat de la dona embarassada de Polanski, Sharon Tate (Margot Robbie), i dels seus amics. Tot i les lloances rebudes, lespectacular i dilatat fresc cinematogrfic de Tarantino t baixades dinters i fora moments densopiment. Per queda una vistosa excursi cinfila als 60 farcida de cites i referncies mltiples.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 782

Una crtica de Joan Millaret Valls

16 d'agost de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small