cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EXERCICI DE CONTRICI

El veter cineasta Martin Scorsese es presenta de nou als cinemes i ho fa entrant per la porta gran grcies a un extraordinari film de gngsters de to crepuscular amb una realitzaci exquisida de gust clssic. El film arrenca en un geritric per presentar-nos a un xacrs Frank Sheeran (Robert de Niro), qui esdevindr el narrador i protagonista principal. Desprs comena un flashback a un viatge en carretera amb el seu amic ntim, Russell Bufalino (Joe Pesci), i les seves respectives dones.

A lestil de les road movies, Frank rememora durant litinerari la seva joventut, transportista i veter de guerra, i com va conixer a Russell, un mafis local. Aleshores es dna inici a la seva collaboraci amb la mfia, primer, amb lestraperlo i el frau, i desprs, quan esdev la m dreta de Russell, la seva m executora, convertint-se en un expeditiu assass a sou grcies a la impunitat dels crims perpetrats durant la II G.M. complint ordres superiors.

Scorsese dirigeix amb excellncia aquest complicat relat, construint una narraci a base de flashbacks dins daltres flashback, movent-se amb un domini absolut de les mltiples peces que conformen un extens mosaic de noms i situacions diverses al llarg de la vida de Frank Sheeran. Ens retrobem el mn conegut del gnere, els favors, els diners, les lleialtats, les complicitats, els xantatges, la venjana i els assassinats. En aquest gnere tan pautat predomina ara la contenci i la sequedat alhora de mostrar la violncia, recorrent fins i tot a ls de lellipsi en alguna escena.

Sembla que Scorsese es retracti de lpica, la glria, la fascinaci i el glamur que embolcallaven els seus habituals gngsters mostrats en ttols precedents tan clebres com Uno de los nuestros (1990) o Casino (1995). Retrobem aix els seus virtuosos plans-seqncia, marca de la casa, per aquest cop gens emftics i ampullosos, en sintonia amb la concepci visual general, molt ms mesurada, cauta, i, per tant, menys operstica.

El film agafa un nou rumb quan entra en escena, ja ben avanada la funci, Jimmy Hoffa (Al Pacino), lder del sindicat de transportistes i alhora dirigent de lhampa, una llegenda viva els anys seixanta i setanta. Jimmy conformar la tercera pota dun triangle damics amb Russell i Frank. A partir daquest moment el film pren un caire ms intimista, com una pellcula de cambra, girant al voltant de les connivncies i tracions dels tres amics i que acabar desembocant en la desaparici de Hoffa lany 1975. Aparcats els codis del cinema de gngsters, en aquesta segona part comena a mastegar-se lal de la gran tragdia shakespeariana.

Al llarg del film detectem un Russ impenetrable, ja des del seu ascens a la carrera criminal, caracteritzat pel seus silencis, la seva eficincia metdica, la seva absncia i distncia. En el darrer tram, Russ, el darrer supervivent duna poca, el veiem confrontat al seu passat, a la seva prpia culpa. Aqu cal constatar una imatge tan repetida com reveladora, la filla petita de Russ mirant sempre amb recel i desconfiana al seu pare, coneixedora de la seva doble vida, de pare i de sicari. La mirada de la noia podria ser la mirada acusadora de Scorsese mentre Russ resisteix sotmetres a un exercici de contrici.

Aquesta colossal pellcula ens deixa bsicament tres rostres, una trada dactors conformat per Joe Pesci, Robert de Niro i Al Pacino, els quals ens regalen les seves millors interpretacions en molts anys. I per acabar, tot i que sha anunciat la seva estrena per la plataforma Netflix el 27 de novembre, aprofiteu la ocasi que us regala la vida de veure aquesta joia flmica als cinemes, lhbitat natural per gaudir de la millor experincia cinematogrfica possible.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 516

Una crtica de Joan Millaret Valls

11 de desembre de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small