cinema catal� . caT
Notícies anteriors
JOKER


A priori costa de imaginar que una pellcula sobre el personatge del Joker, coescrita i dirigida per Todd Phillips, responsable dels tres lliuraments de Resacn en la Vegas, pugui emportar-se el Lle dOr a la millor pellcula al Festival de Vencia. Per un cop visionada, el canvi dopini s rpid i fcil. I s que aquesta particular aproximaci al possiblement principal antagonista de Batman, es confirma com una obra absolutament fascinant, que sorprn tant per la riquesa, contundncia i originalitat del seu gui, com per la seva potent narrativa i factura visual.

La pellcula ens presenta el procs de conversi dArthur Fleck, un pallasso a sou que treballa en una agncia, que viu amb la seva mare i que intenta sense aconseguir-ho dedicar-se a ser cmic professional, en el Joker que tots coneixem. Un home fracassat en la majoria daspectes de la seva vida, que pateix una malaltia mental i que viu en un inestable equilibri grcies a les pastilles que li proporcionen els serveis socials. I quan es viu en una situaci com aquesta, fa falta molt poc per caure definitivament en el pou, especialment quan tant els poders pblics com la societat no noms no tajuden, sin que tempenyen cap a labisme. En el seu cas, sacaben les ajudes pbliques que permetien el seu tractament psicolgic tant a nivell facultatiu com de medicaments, i a ms, a causa de la seva particular manera de ser, s objecte de vexacions, agressions i mofa per part de la societat que lenvolta.

En el recorregut daquest procs de canvi, la cinta ens ofereix una visi fora descarnada de la societat de Gotham City, que no deixa de ser els EEUU de Trump, en la qual hi ha corrupci, es deixa els ms febles absolutament desemparats i plana un estat de violncia latent, que fa que aquesta pugui desencadenar-se en qualsevol situaci. Tampoc en surt gens ben parat el mitj televisiu, objecte duna crtica frontal centrada en un Late Show que presenta un Robert de Niro sense massa escrpols, que no dubta a ridiculitzar un personatge com el dArthur Fleck per pujar laudincia. I en aquest marc de qestionament general, no en surt indemne ni tan sols el pare de Bruce Wayne, que contrriament a la imatge que en tenem fins ara, sens presenta com un empresari preocupat noms pel poder i amb ambicions poltiques (una altra referncia a Trump) que simbolitza el classisme i les diferncies socials entre una petita elit governant i la resta del poble, que al final acaba esclatant i traient la seva rbia amb disturbis a tota la ciutat, amb unes imatges que malauradament veiem cada dia als informatius dindrets de tot el planeta.

I en aquest escenari tan pessimista el protagonista troba en la violncia una sortida a la seva manca de perspectiva per sortir de la marginalitat social. Davant la impossibilitat de viure allat del clima agressiu que lenvolta, la nica soluci viable acaba essent afegir- shi. I en fer-ho descobreix que les seves rareses, en aquest nou context no sn un llast, sin un element inductor per destacar i passar de pria a lder. Un lideratge capa de canalitzar la ira de la gent i a travs de la revolta subvertir lordre social imperant. Un missatge que ha causat certa controvrsia entre una part dels espectadors, que han vist en la pellcula una apologia de la via anarquista per superar la degeneraci dun sistema imperant que busca perpetuar les desigualtats socials.

Tota aquesta complexitat argumental es veu potenciada per la direcci de Todd Phillips, que sap trobar el to idoni per explicar-la, a travs unes imatges fredes, poc lluminoses, que defugen la nitidesa i transmeten a lespectador un inequvoc estat de desassossec davant els fets que es van succeint, i evolucionen en parallel a la psicologia del protagonista. Malgrat tot, aquesta narrativa decadent tamb ens deixa diverses imatges icniques, com la de la transformaci del Joker ballant a les escales, el primer maquillatge, o el seu empoderarment dalt del cotxe durant la revolta, totes elles acompanyades duna selecci musical molt precisa.

Per tots aquests elements per si sols no assolirien un resultat tan superlatiu sense la participaci de Joaquin Phoenix en el doble rol protagonista dArthur Fleck i la seva evoluci en Joker. Un actor que sembla haver nascut pel paper i que aconsegueix transmetre en cada moment lestat dnim pel qual travessa el personatge, traient tot el profit possible al seu fsic. Un interpretaci majscula que brilla tant quan mostra les inseguretats i limitacions de lArthur, com quan adquireix la identitat del pallasso de somriure inquietant, agafant les regnes del seu dest. I que aconsegueix crear un Joker que res t a envejar als ja de per s magistrals de Csar Romero, Jack Nicholson, o Heath Ledger.
Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 458

Una crtica de Marc Serra

11 de desembre de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small