cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ARCDIA FEMENINA

Desprs de Lady Bird (2017), la cineasta Greta Gerwig ens presenta la seva segona pellcula Mujercitas, una nova i personal versi del clssic Donetes de Louise May Alcott. La directora nord-americana sencarrega ella mateixa de descriuren el gui adaptat tal com va fer en la seva primera pellcula o, tamb, en lemblemtic film independent Frances Ha (2012, Noah Baumbach), que protagonitzava la mateixa Gerwig.

Lactualitzaci cinematogrfica de Gerwig daquest relat emblemtic dun mn femen en ebullici dins dun entorn domstic enmig de lencotillada societat nord-americana del segle dinov parteix de la novetat que est explicat a travs de diversos flashbacks. En el mn de les germanes March, format per Meg (Emma Watson), Amy (Florence Pugh) Beth (Eliza Scalen) i Jo (Saoirse Ronan), la directora, com moltes dones escriptores o pensadores abans, sidentifica amb la independent i impetuosa Jo March (Saoirse Ronan), la noia que vol ser escriptora, en realitat, lalter ego de lescriptora May Alcott.

Lalternana de passat i present trenca la cronologia lineal habitual del relat iniciada amb el ritus nadalenc de les germanes al costat de labnegada mare, Marmee (Laura Dern), i lestampa iconogrfica de la lectura comuna de la carta del pare absent, destinat al front amb les tropes nordistes durant la Guerra de Secessi Americana. Mujercitas sobra doncs amb una primera seqncia en qu sembla fondres protagonista i escriptora quan Jo visita leditor dun diari per intentar vendre un dels seus relats, encara que sense assumir la seva autoria, amb el resultat duna Jo exultant desprs de guanyar els seus primers diners.

Es tracta dun tret tan simptomtic com caracterstic daquesta nova versi. Amb el desafiament i la gosadia de Jo que trenca motlles i costures, Gerwig emfasitza les mancances i limitacions duna societat del dinou que discrimina el paper de les dones, en qu la dona tan sols pot prosperar o afirmar-se a travs del matrimoni, tal com es posar de manifest ms endavant en diverses converses en el film.

Aquest relat fragmentat i discontinu facilita que es produeixi tamb levocaci de ladolescncia de les germanetes March com una mena dArcdia femenina, un univers radiant i pletric, un temps de joia innocent. I entre representacions teatrals es viu una espcie de celebraci de les arts, en qu les germanes semblen expressar-se a travs de diverses manifestacions artstiques, com una sublimaci de lapoderament femen.

Per la malaltia i mort de la melmana Beth produeix un trencament sobtat daquest primigeni estat de pura felicitat. Com un punt dinflexi evident, un trauma que ens condueix envers la maduresa, que sembla dividir el relat en dos parts, tot i el solapament dels temps pretrit i present. Un daltabaix reforat tamb a travs de la posada en escena, ms ombrvola i austera, com la prpia i empobrida casa, reflex de la pena collectiva. Contrast amb el to general del film que batega sota un aspecte visual molt cuidat, sobretot viu i colorista.

Sense obviar lpica domstica del relat clssic, amb lespai idllic de la llar, la dola llar, sovint una histria carrinclona i tronada que va emparentada amb els tradicionals relats nadalencs, o la concepci ms moralista i reaccionria del text original, el cert s que la versi actual de Gerwig supera amb elegncia tots aquests peatges al veures travessada sobretot per la modernitat torrencial de Jo. Desprs de mltiples versions com Las cuatro hermanitas (1933, George Cukor), Mujercitas (1949, Mervyn LeRoy) o Mujercitas (1994, Gillian Armstrong), una Saoirse Ronan esplendorosa i commovedora com la herona lliure i rebel Jo March agafa el relleu de les respectives actrius que es van posar en la pell de Jo, Katharine Hepburn, June Allyson i Wynona Ryder.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 450

Una crtica de Joan Millaret Valls

31 de desembre de 2019


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small