cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CRNICA HISTRICA DUNA FARSA JUDICIAL

Desprs de conquerir el Premi del Jurat al passat Festival de Vencia, El oficial y el espa del veter cineasta polons Roman Polanski aterra a les nostres cartelleres. Primer de tot potser caldria esmentar la traducci penosa del ttol original Jo acuso ja que El oficial y el espia rebaixa substancialment el to directe i contundent de lenunciat original. Crec que la distribudora ha aplicat un innecessari codi dautocensura que ha prets esquivar el contingut poltic dun enunciat que ha servit sovint de crit de denncia dactes injustos.

El oficial y el espa est inspirat en lhistric cas Dreyfus, militar francs sotms a un consell de guerra acusat falsament dalta traci a finals del XIX. Dreyfus va ser degradat, condemnat a perpetutat i enviat al desterrament a lilla del Diable, a la Guaiana francesa, el 1895. Lapropament del cas a crrec de Polanski pren com a punt de partida el llibre de Robert Harris D., laffaire Dreyfus revisite, segon llibre de Harris que Polanski agafa com a inspiraci desprs de la discreta El escritor (2010).

El punt de vista es situa a partir de les investigacions dun altre militar, el coronel Georges Picquard (Jean Dujardin), destinat a un departament de contraespionatge, i que acaba descobrint que lespia que enviava informes a lexrcit alemany no podia ser el capit Alfred Dreyfus (Louis Garrel). En aquesta injustcia contra Dreyfuss es constata com tota la cadena de comandament va conspirar per aniquilar Dreyfuss noms per la serva condici de jueu mentre manipulava una prova grafolgica.

Polanski esbossa un film sobre la conscincia personal, ltica i la moral dun bon funcionari, exemplificat en el militar ntegre i incorruptible Picquard, el qual avantposa la veritat dels fets per damunt dels seus prejudicis ja que ell creia en la culpabilitat de Dreyfuss en un primer moment. El film tamb aborda, com no, el clebre manifest de denncia de lescriptor Emile Zola, Jo acuso, adreat al president de la Repblica Francesa, i publicat en el diari LAurore a comenaments del 1898. Un fet que el va portar posteriorment a ser jutjat per difamaci i injries contra lexrcit, exiliant-se per no ser empresonat.

El majscul escndol judicial al militar Dreyfus portat al cinema per Polanski ens deixa un bon film histric sobre la intolerncia, en aquest cas, la persecuci dinnocents per simples qestions religioses. Com en totes les farses judicials engegades noms per empresonar innocents o perseguir dissidents o rivals poltics, resulta obvi els parallelismes del cas Dreyfus amb aberracions jurdiques basades en proves de dubtosa consistncia com el que passa a Catalunya.

Daltra banda, no sabem si Polanski pensava en s mateix quan es va implicar en aquest projecte cinematogrfic arran dels seus maldecaps amb la justcia americana per les denncies de violaci duna menor que el van portar a fugir dels Estats Units els anys setanta. La polmica empaita encara al cineasta polons ja que ara fa poc ha rebut una nova denncia de violaci duna fotgrafa francesa fa anys, fet que va provocar algun boicot concret en alguna sala durant lestrena francesa de El oficial y el espa. Tampoc es pot passar per alt les reticncies palesades per la directora argentina i feminista militant Lucrecia Martel en el passat Festival de Vencia on ella presidia el jurat oficial de la competici.

El film de Polanski certifica que el francs Jean Dujardin s un molt bon actor malgrat fos afusellat dantuvi pel paper que el va catapultar a la fama a loscaritzada The Artist (2012). El oficial y el espa s un film de provada eficcia, un thriller poltic i judicial que camina amb pas ferm i segur, de maneres seques i precises, com tota bona crnica de fets histrics. Trets distintius denorme vlua que alguns podrien confondre errniament amb lacademicisme o la simple calligrafia que sembla desprendres del relat cinematogrfic per la seva manca de sentimentalitat o emoci.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 455

Una crtica de Joan Millaret Valls

2 de gener de 2020


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small