cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LINFRAMN DE LES TRINXERES

Flamant guanyadora del Globus dOr a millor pellcula i millor director, 1917 del britnic Sam Mendes arriba ara als cinemes. El director dAmerican Beauty (1999) o Skyfall (2017), responsable tamb del gui al costat de Krysty Wilson Cairns, ret homenatge al seu avi, destinat al front europeu durant la I G.M. 1917, un esplendors i alhora ntim film bllic, est ambientat en la guerra de trinxeres europees en sl francs i protagonitzat, bsicament, per dos soldats de les tropes britniques que reben lencrrec duna missi impossible.

Un pla-seqncia inicial segueix els dos protagonistes i amics, Schofield (George MacCay) i Blake ( Dean-Charles Cahpman), des dun prat, la verdor circumdant, al fangar de la trinxera. El pla-seqncia tracta dun moviment de cmera de seguiment que arrossega als dos nois i a lespectador de de la pau i el recs en un entorn buclic natural a lespai frentic i dolors de la guerra. Els dos companys rebran lencrrec de dur un missatge urgent a un regiment, on es troba tamb el germ dun dells, que es disposa a atacar les posicions de les tropes alemanyes. El missatge ordena aturar lofensiva aliada ja que lalt comandament ha comprovat que, en realitat, tot ha estat un parany estratgic dels alemanys per agafar posicions i fortificar-se. Es tracta duna missi sucida per evitar la massacre del regiment sencer i ser una missi ser a peu i a contrarellotge.

Aquests missatgers de limpossible hauran dendinsar-se en terra de ning sortejant tota mena dentrebancs. Un trajecte inhum i sacrificial equivalent a una mena de descens a linframn. Un itinerari marcat pels cadvers oblidats, els crters de les bombes, les filferrades, les trinxeres abandonades, granges en dess o poblets destruts, sempre amb perills i trampes mortals i impensables.

Aquest trajecte improbable esdev una experincia immersiva grcies a que tot el film ha estat rodat en un immens pla-seqncia, encara que amb previsibles trampes, perfectament cosides sense que es noti massa, i donar aix aparena de continutat ininterrompuda. 1917 s un film de guerra presidit pel subjectivisme, lexperincia individual de la guerra, a partir del moment que un dels dos quedar descavalcat de la missi, amb moments de pura allucinaci com lesmentat poblet en runes que sota el foc de lartilleria, les bengales o els incendis, esdev un passatge fantasmagric, dantesc, quasi apocalptic.

Un film de guerra sobre lheroisme i el sacrifici personal que no busca grans discursos ni sermons per en qu predomina una atmosfera de temps susps i dilatat, en qu prevalen sensacions de deambulaci i vagareig, com si hom visqus una espcie de trnsit, destat sense conscincia, de buit sensorial. Una extraordinria feina en la realitzaci de Sam Mendes que compta amb un fenomenal treball fotogrfic de Roger Deakins. Ms enll del treball interpretatiu dels dos joves protagonistes, retrobem rostres tan coneguts com Colin Firth o Benedict Cumberbatch en rols secundaris.

Notcies - Cinema Catal . NET
Escena de 1917

lectures: 445

Una crtica de Joan Millaret Valls

15 de gener de 2020


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small