cinema catal� . caT
Notícies anteriors
MISTICISME GRANDILOQENT

El cinema de la transcendentalitat i lespiritualitat del nord-americ Terrence Malick pren cos de nou en la pellcula "Vida oculta", una aposta megalmana tan corprenedora com, a estones, irritable. A Hidden Life. El director de El rbol de la vida (2011) sinspira ara en una histria real, la dun heroi annim, lobjector de conscincia austrac Franz Jgersttter (August Dhiel), condemnat a mort per alta traci a lAlemanya nazi lany 1943.

Vida oculta dura prop de tres hores i podem detectar que est estructurat en tres grans temps i una coda visiblement diferenciats, sense que aquests estiguin explcitament remarcat. El film arranca amb lharmonia i lamor a la vall on viuen i laboren Franz i la seva famlia, una espcie darcdia de felicitat. Amb el reclutament de Franz i posterior perms desprs de lofensiva nazi, torna una llarga pausa presidida de nou per la bellesa de lentorn, el treball ramader i lesplendor familiar. Aleshores sexpliciten els dubtes de conscincia de Franz davant la maldat i perversi del nazisme, qestionaments que el porten a plantejar-se la desobedincia per quan torni a ser mobilitzat, tot i el risc de ser sentenciat a la pena capital.

Aleshores comena un nou captol, el de lempresonament de Franz. Aqu Malick posa mfasis en les cartes creuades del pres i la seva estimada, Fani (Valrie Pachner), igual que els pensaments ntims creuats dambds, en una alternana de veus en of. Potser sigui la part ms fluixa del film per, en canvi, ens deixa moments sublims com els petits gestos dafecte de comptades persones envers la famlia de Franz constantment ultratjada per la collectivitat.

Aquest purgatori sacaba amb la seva sentncia condemnatria i la seva execuci, reflectida de forma elusiva, fora de camp. Aleshores es conclou amb una espcie depleg amb la vdua i filles, amb la seva germana tamb, que aprenen a viure de nou sense Franz immersos en lhbitat rural.

Ens trobem davant duna realitzaci sumptuosa, duna excepcionalitat fora de mida. Rodat amb una espcie de gran angular que dna gran profunditat de camp, amb uns resultats prodigiosos per la riquesa i variabilitat de preses realitzades, especialment tot el que respecte al mn ramader i domstic de la granja i la verda vall.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 478

Una crtica de Joan Millaret Valls

7 de febrer de 2020


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

El tema del nazisme, ms actual que mai, est potser massa explotat. Tot i potser aquesta pellcula sembla molt especial. Molt interessant.
15-02-2020

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small