cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL VIOLINISTA DESAPAREGUT

El canadenc Franois Girard, conegut sobretot per la seva pellcula El violn rojo (1998), torna a dirigir un nou film que t la msica i, concretament, el viol, com a centre del relat. Ens referim a la coproducci canadenca-hongaresa "La cancin de los nombres olvidados", adaptaci de la novella homnima de Norman Lebrecht. Tot comena amb un nen jueu polons, Dovidl Rapaport, que s acollit per una famlia britnica, els Simmonds, que tindran cura dell mentre li ofereixen tamb instrucci musical grcies seu virtuosisme en el viol.

Desprs de la II G. M., aquell nen refugiat sha fet jove i es disposa a oferir el seu primer concert a escala internacional. Aquest esdeveniment, en el qual la seva famlia dadopci hi ha invertit tota la passi i els seus diners, shaur de cancellar perqu Dovidl Rapaport (Jonah Hauer-King) no shi presenta de forma inexplicable. El film de Franois Girard es dedicar a seguir les passes de Martin Simmonds adult (Tim Roth), amic ntim de Dovidl des de petits, a partir del moment en qu Martin, com a professor de msica, presencia en una audici a un noi violinista que repeteix el mateix gest amb larquet i la resina que el seu enyorat Dovidl.

El film s la histria duna recerca que, com en els films dintriga, segueix diverses pistes, com un viol incunable, un Gagliano del segle XVIII, que pertanyia a Dovidl. Una investigaci itinerant que el porta a diferents ciutats i pasos del mn per localitzar Dovidl (Clive Owen), apartat dels escenaris desprs de tants anys. Una cerca tan obsessiva tamb que est a punt de posar en risc el seu matrimoni amb Helen (Catherine McCormack).

Aquest film del director de El coro (2014) sestructura aix en tres temps narratius, tres temps alterns combinats en forma dun trencaclosques narratiu que anir encaixant les seves diverses peces. De fons, per, batega amb fora i emoci la tragdia de lholocaust, lextermini dels jueus polonesos, present a travs del neguit i el patiment de Dovidl, separat de la seva famlia des de petit i sense notcies dells un cop acabada la guerra. I aqu rau la gnesis del nom del film, una can que recorda els noms dels desapareguts, can transmesa a travs de tradici oral.

La cancin de los nombres olvidados s un film daparent complexitat per perfectament perimetrat i ordenat, dotat dun estil sobri i mesurat, i que compta amb una ambientaci acurada i una factura visual tan vistosa com atractiva. Un film sempre adient que ens retorna de nou a la pgina dramtica del martirologi dels jueus en els camps nazis. Llstima que al final, al director, el film se lin vagi una mica de les mans quan sacaba transformant en tcit proselitisme de la fe hebrea. Aspecte aquest que funciona ms com a rmora que com a virtut.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 444

Una crtica de Joan Millaret Valls

18 de març de 2020


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small