cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL DA 2020 ENS ACOMPANYA DE BRACET DE JESSICA HAUSNER

El DA 2020 telemtic ens ha deixat una plaent visi del film inaugural Habitacin 212 de Christophe Honor. Lensima infidelitat duna dona casada serveix per construir un delicis artifici, com nines russes, ple de fantasmes del passat, desdoblements i moments mgics. Aquest ldic, inspirat i feli joc sobre lamor compta amb Chiara Mastroianni, Vincent Lacoste, Camille Cottin o Benjamin Biolay. Dins de la programaci online hem pogut veure To the Ends of the Earth, una delicada i senzilla faula del japons Kiyoshi Kurosawa, en qu una presentadora de TV nipona es perd en un viatge interior mentre roda un reportatge a Uzbekistan. La protagonista, una entendridora i vulnerable Atsuko Maeda, cerca la seva prpia veu enfront la sensaci destrangeritat en un pas estrany.

Una de les sorpreses de ledici denguany ha estat la visi de Un blanco, blanco da de lislands Hlynur Palmeson. Un thriller sec i minimalista sobre un policia deprimit, interpretat magistralment per lactor Ingvar Sigurdsson, que explotar com un volc nrdic. Un home de dol trastornat per la venjana i, com logre dun conte, redimit finalment per la seva nta. Una grata ha estat tamb lhipntic documental Nomad de Werner Herzog. Lespectador se sent arrossegat per la veu cavernria de Herzog fins als confins del mn mentre s endinsat en all ms ancestral i tribal de la humanitat. El cinema inslit de Herzog convergeix i es solapa en lescriptura nmada de Bruce Chatwin, autor de la novella que va servir a Herzog per filmar Cobra verde (1987).

Mons asptics

Una de les sessions estrella del certamen per internet del DA 2020 s la retrospectiva dedicada a la cineasta austraca Jessica Hausner, directora de films com Lovely Rita (2001), Hotel (2004) o Amour fou (2016). Hem tingut loportunitat de reveure la seva darrera proposta desprs de passar per la Secci Oficial del festival de Canes, Little Joe. Aquesta cinta austraca, coproduda amb Gran Bretanya i Alemanya, i rodada en angls, s un fascinant film de cincia-ficci que desconstrueix els codis del gnere a partir de motius troncals del fantstic com s el traspassar els lmits del coneixement i la infecci collectiva.

Little Joe ens presenta una mare separada, Alice (Emily Beecham guardonada com a millor actriu al Festival de Canes -), que es dedica a conrear noves espcies de plantes creades genticament per buscar una flor de propietats teraputiques. Aquesta flor de la felicitat que esclata amb uns filaments vermells s un aven per la humanitat que pot servir per millorar el benestar efectiu de persones depressives, per exemple. Alice batejar la flor com el seu propi fill, Little Joe, per els seus efectes benefactors sn posats en qesti ja que sembla que el pollen flairat afecta el cervell dels humans duna manera inesperada, provocant modificacions en el seu comportament.

La premissa argumental ens recorda inevitablement el clssic La invasin de los ladrones de cuerpos (1956) de Robert Wise que, en un context de Guerra Freda, plantejava la suplantaci dels humans per uns dobles idntics; es mantenia aix laspecte fsic exterior per, en canvi, es comportaven com autmats, ssers mancats de sentiments. Un dels grans encerts daquest sorprenent film s una acurada i brillant posada en escena que privilegia les formes geomtriques, que a estones sembla un cinema de labstracci, amb un treball monocromtic despais i vestuaris que accentua la gelor esttica.

La frontalitat esttica dels enquadraments, aix com els lents plans de llarga durada, acompanyat dun temps parsimonis, redueix el muntatge al mnim. I una banda sonora a base de percussi, msica diacrnica, darrels japoneses, gens emftica, i que ens recorda les msiques dels films de Wes Anderson, tamb li dna aquest aire glacial al film. De la mateixa manera, les interpretacions encarcarades i la dicci impostada reforcen la percepci duns ssers humans que encomanen una sensaci dalienaci.

Aqu rau una de les paradoxes del film, que aquest sentiment alienant dels personatges, reforat per la concepci visual i sonora comentada, ja es feia present abans del seu contagi de la seva transformaci sota els efectes de la flor. Un extrem que subratlla la poderosa reflexi de la cineasta sobre la identitat humana i la seva ambigitat a travs del fingiment. Per acabar, dir que a part dEmily Beecham, el repartiment es completa amb Kerry Fox, Ben Whishaw, Kit Connor.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula "Little Joe"

lectures: 494

Una crnica de Joan Millaret Valls

6 de maig de 2020


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small