cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA LLUM DE DESPLECHIN REFULGEIX EN EL D’A 2020

Hem vist pecats de famlia sota una atmosfera de plom a Algunas Bestias del xil Jorge Riquelme Serrano. En aquest film, un forat rencontre familiar en una casalot en una illa esdev el marc propici per accionar un camp de mines emocional. Aleshores suren els retrets, les ferides i una maldat soterrada, com la que apunta explcitament el ttol Hem descobert el virtuosisme tcnic en acurat blanc i negre a Saturday Fiction del xins Lou Ye. Aqu, representaci i realitat es fonen en un thriller ambientat a la ciutat allada de Xangai dies abans de locupaci nipona Una trama despionatge, poltica, teatre i romanticisme amb tram final a trets amb una diva com Gong Li convertida en herona dacci.

Hem pogut gaudir del monumental fresc familiar contingut a Dwelling In The Fuchun Mountains del xins Gu Xiaogang. La fora de la quotidianitat familiar despullada dartificis, enmig duna histria de demolici i reconstrucci dun barri, narrada tot plegat amb sumptuosos moviments de cmera dal fluvial. Mentre que la stira poltica sobre el pare de la ptria canadenca William Lyon Mackenzie King exhibida a The Twentieth Century de Matthew Rankin arriba a un grau excels desbojarrament. Una delirant marcianada a base de caricaturisme, transvestisme, fetitxisme, onanisme i art dco.

Crim i cstig

Daltra banda, el cineasta francs Arnaud Desplechin, desprs de films com Un cuento de Navidad (2007), Jimmy P. (Psychotherapy of a Plains Indian) o Los fantamas de Ismael (2017), ens deixa un punyent thriller Roubaix, une lumire. Es tracta dun brillant policac coescrit pel mateix Desplechin i la directora i guionista La Mysius i que funciona com un colpidor drama social.

Arnaud Desplechin sinspira pel seu film en un documental previ que el va marcar especialment, Roubaix, commisariat central (2002, Mosco Boucault). El film del francs retrata en clau de ficci la crnica negre de la ciutat de Roubaix, desplegant diferents trames, segons els casos policials a resoldre, per acabar tancant el focus del relat en una histria central, la de lincendi, assassinat i robatori duna via duna barriada humil.

La pellcula descriu les tasques dinvestigaci pacient a crrec del comissari Daoud (Roschdy Zem) i el seu ajudant, Louis Cotarelle (Antoine Reinartz). Un cicle de sospitosos, pistes, confessions, interrogatoris i reconstrucci dels fets, que acaba revelant una histria trasbalsadora sobre els secrets i els rebrecs de lnima humana capa de deixar-se arrossegar per una pulsi criminal a la cerca dun bot ridcul. El llarg procs de confessi de les culpables ens transporta a la profunditat humana de la ploma literria de Dostoievski a travs del turmentat assass Raskolnikov a Crim i cstig.

Una pellcula de gnere, en principi allunyat del singular mn cinematogrfic de les tensions i fluctuacions de relacions humanes de Desplechin, per que sacaba endinsant fins al fons en el costat hum dels seus personatges a partir dun ric mosaic hum de la marginaci social urbana. Bona fora del film es sost en dues actrius en estat de grcia, La Seydoux i Sara Forestier, en el paper duna parella de dones amants criminals; aix com tamb grcies a un actor magistral, Roschdy Zem, en el rol de comissari en cap.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula "Algunas bestias"

lectures: 585

Una crnica de Joan Millaret Valls

8 de maig de 2020


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small