cinema catal� . caT
Notícies anteriors
RESISTNCIA VIVA

Desprs de lesplndida Aquarius (2016), el brasiler Kleber Mendona Filho ha dirigit ara "Bacurau", acompanyat en la direcci del seu responsable del disseny de producci Juliano Dornelles. Aquesta cinta premiada amb el Premi del Jurat de Canes i triomfadora al Festival de Sitges mostra la histria dun poble situat en la zona de Pernambuco, poble que dna nom al ttol del film, comunitat rural allada del mn que sembla funcionar de manera autrquica. Lacci collectiva a Bacuaru est situada en un futur proper i lenterrament duna matriarca de 94 anys, Carmelita, obra la trama prpiament dita. Quelcom enigmtic i misteris predomina en latmosfera i el funeral de Carmelita arriba precedit per un accident mortal de trfic de crrega premonitria en qu el cami involucrat va carregat de tats.

Abunden fenmens paranormals a la manera del realisme mgic que sobrevolava el Macondo imaginat per Garca Mrquez. Els contorns difuminats del fantstic i dall real saccentua encara ms amb trets visionaris fruit de la ingesta dun psicotrpic de part dels seus pobladors. Bacurau s una petita comunitat perduda, fora del temps que, fins i tot, ara arriba a desaparixer en la cerca al Google Maps, talment shagus esvat dels mapes cartogrfics. La seva insularitat, on manquen sovint medicines o recursos bsics com laigua, li donen una personalitat esquerpa als seus habitants en la seva relaci amb lexterior. Aix es pot constatar quan no es deixen entabanar per la visita dun poltic en campanya amb tics de showman i carregat de vanes promeses, a qui fan el vuit completament.

Per lescarni a aquest candidat provoca la irrupci duns sicaris nord- americans liderats per Michael (Udo Kier), encarregats descampar la violncia arreu. Aleshores la pellcula pren un altre caire, una espcie de western salvatge, ja que la resistncia a crrec dels vilatans, a estones acarnissada, esdev un episodi ms de la violncia congnita del pas, conformada per guerrilles, aixecaments indgenes, repressi estatal o els propis estralls histrics de la colonitzaci. Bacurau s un llogaret solcat per la violncia i la seva memria de resistncia s reflectida en el museu dhistria local. Un museu que desprs de la darrera bogeria assassina registrar les empremtes de la carnisseria en les seves prpies parets, empremtes del present en un temple del passat.

Una cadena de successos dotats dun fora simblica evident que fan que la ficci acabi conformant un relat metafric del propi Brasil. Allegoria poltica que, a travs del surrealisme i el primitivisme, ens evoca un film tan emblemtic del seu temps i del cinema novo com Macunama (1969, Joaquim Pedro de Andrade), adaptaci de la novella homnima de Mrio de Andrade. Cal esmentar que la gran protagonista de lanterior film de Kleber Mendona Filho, Aquarius, Sonia Braga, gaudeix a Bacurau tamb dun paper rellevant. Tot i les virtuts i encerts evidents daquesta singular i atrevida aposta, els resultats no deixen de ser fora irregulars per culpa, sobretot, duna certa dispersi general acompanyada de laiguabarreig de registres i enfocaments.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 517

Una crtica de Joan Millaret Valls

16 de maig de 2020


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small