cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LES CARAVANES DE LA IRA

"Nomadland" de Chlo Zhao, cineasta responsable tamb del gui adaptat per a la gran pantalla a partir del llibre Pas nmada de Jessica Bruder, explica lamarga histria de Fern (Frances McDormand) forada a emigrar amb la seva camioneta desprs de la mort del marit i del tancament duna explotaci minera que ha arrunat Empire, a Nevada, poble convertit ara en un poblaci fantasma. Fern deixa enrere una ciutat morta per per ms quilmetres que faci mai ser capa descapar de tant dolor sofert. Nomadland esdev una pellcula de carretera en qu Fern inicia un perible deambulatori forada a buscar treballs estacionals i precaris davant de la impossibilitat de jubilar-se amb una pensi digne.

Aquesta road movie protagonitzada pels desafavorits del sistema, ssers colpejats per la darrera crisis, que sarremolinen al voltant dun foc dacampada i sexpliquen les seves vivncies, ens connecta, dalguna manera, amb aquells migrants temporers dels anys de la depressi americana dels anys 30 reflectits en El ram de la ira de John Steinbeck i la memorable adaptaci cinematogrfica que en va fer John Ford lany 1940. En un paisatge de western, reforat per la horitzontalitat del format scope, la camioneta esdev la tartana dels pioners de les pellcules de lOest.

La rulot de Fern s una caseta mbil, una cabana que pots plantar en qualsevol rac - sempre que et deixin -, per tal destalviar-te el lloguer dun habitacle impossible de pagar. Nmades moderns que imiten en certa manera lestil de vida dels assentaments intemporals dels gitanos. Chlo Zheo imprimeix una realitzaci austera i difana que veu sobretot del registre documental, filmant punts de trobada reals, personatges autntics que acumulen diferents revessos de la vida en les seves rebregades carns. Daltra banda, Nomadland reposa bsicament sobre les espatlles cansades i el rostre adust de Frances McDormand que ens regala una nova interpretaci escruixidora.

Lactriu nord-americana, tamb en tasques de producci aqu, s nominada de nou com a millor interpretaci femenina als Oscar. Seria el tercer Oscar desprs dhaver conquerir el preuat guard en sengles ocasions per Fargo(1996, Joel i Ethan Coen) i Tres anuncios en las afueras(2019, Martin McDonagh). Entre la resta de repartiment trobem David Strathairn (Bona nit, i bona sort), en el paper de viatger nmada que finalment es veu temptat pel caliu duna llar fixe. Per sobretot tenim gent de la dispora real que sinterpreten a s mateixos com Swankie, Bob Wells i Linda May, els qual ja eren protagonistes en el llibre de la periodista Jessica Bruder que ha donat peu al film. Per acabar, a part de la categoria dactriu protagonista, Nomadland est nominada tamb a cinc Oscar ms, entre ells, millor pellcula i millor directora, convertint-se aquest aspre i precis film en una de les clares favorites de la present edici.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 587

Una crtica de Joan Millaret Valls

29 de març de 2021


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres