cinema catal� . caT
Notícies anteriors
VAMPIRITZACI LABORAL

Arriba als cinemes una de les millors sorpreses del passat Festival Internacional de Cinema de Sitges, la pellcula francesa "El nvol" del debutant Just Philippot, guanyadora del Gran Premi del Jurat i del premi a la millor interpretaci femenina per a la seva abnegada protagonista, Suliane Brahim.

Sota lembolcall del cinema fantstic, El nvol amaga un potent melodrama familiar i una durssima allegoria sobre el mn laboral en temps de precarietat. Una emprenedora es desesperar fins a la follia per mantenir la producci duna petita explotaci agrcola de saltamartins que desprs ven a grangers per fer-ne farina i alimentar el bestiar. La dona, mare soltera, procurar el benestar dels seus fills per el sacrifici i langoixa de tirar endavant el petit negoci acaba repercutint negativament en la familia provocant allunyament i desavinences amb els seus fills.

Aquesta histria progressivament aterridora t un costat vampric ja que es sustenta sobre la premissa duna perversa i addictiva cadena de provement que ha creat la dona pels seus insectes a base de proporcionar-los sang desprs de descobrir que naugmenta la producci i redueix despeses. Ens trobem davant una forma de vampirisme aplicada a la cadena de producci que, per contra, fa els insectes ms voraos i ms agressius en la seva creixent dependncia de la sang subministrada.

Relacions vampriques com a base duna faula sobre el capitalisme en temps de crisi ja que veiem com lemprenedoria de la dona la du no sols a lesclavisme sin al martiri en carn prpia, forada a oferir la seva sang per nodrir els saltamartins. La soferta dona es veur atrapada en un engranatge fatal enmig daquesta relaci malaltissa amb unes criatures assedegades de sang.

El nvol s una clarivident mostra de com el gnere fantstic s capa de reescriure la realitat. Un cinema fantstic empeltat de la crua realitat del treball i de la duresa del dia a dia per que tamb sap explotar el costat ms genu del gnere fantstic en la seva vessant ms catastrfica. Alterar les condicions naturals acaba desembocant en destructius eixams dinsectes assassins o predadors, conformant aquest nvol amenaador del ttol. Recordar, per acabar, que aquesta pellcula compta amb versi subtitulada en catal en algunes sales.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 504

Una crtica de Joan Millaret Valls

9 d'abril de 2021


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres