cinema catal� . caT
Notícies anteriors
COMPROMS PERIODSTIC

Desprs de passar pel Festival de Berlin i, ms recentment, pel 5 BCN Film Fest, arriba als nostres cinemes "El fotgrafo de Minamata" dAndrew Levitas. Un film inspirat en el llibre homnim dAileen Mioko Smith, companya sentimental del fotgraf americ William Eugene Smith, figura en la qual es basa la pellcula. Johnny Depp, productor tamb del film, es posa en la pell daquest reputat reporter fotogrfic, fams pels seus reportatges de guerra, per que a finals dels anys seixanta s un artista desenganyat, desencisat, mancat dinspiraci i donat a la beguda.

Enmig daquesta travessia pel desert creatiu rep la visita dAileen Mioko (Hiroyuki Sanada), una jove japonesa-americana que busca la complicitat dEugene Smith per contribuir a donar ress meditic a lescndol denverinament per mercuri abocat al mar duna empresa japonesa en el poble costaner de Minamata. La tossuderia del fotoperiodista far que leditor de la revista Life, Robert Hayes (Bill Nighby), simplica en el tema i lenvi al Jap a cobrir la notcia.

Lany 1971 Eugene Smith comenar a cobrir el registre fotogrfic de la lluita venal contra lempresa contaminant Chisso que no vol indemnitzar als afectats pels vessaments txics, molts amb greus malformacions i lesions neurolgiques al nixer. El seguiment de les mobilitzacions i la seva implicaci en la protesta al costat dels damnificats far que trobi un sentit a la seva feina.

La pellcula dAndrew Levitas i el mateix Depp no sescapa de la convencionalitat tot i que esdev un film de denncia dels desastres ecolgics causats per lhome, ms enll del cas concret de Minamata; un allegat mediambientalista dabast universal. Tamb hi ha una petita reflexi sobre el fet fotogrfic abordant el misticisme de la fotografia analgica, amb processos tan fascinants i mgics com el revelatge de les fotografies.

Eugene Smith busca la captura privilegiada dun instant precs, vital, dotat duna fora colpidora i que alhora mogui a la reflexi. Alguna de les seves fotos han esdevingut una combinaci perfecta de poesia, sofriment, emotivitat i cruesa, com la clebre foto El bany de Tomoko, que es reprodueix en el film, com a culminaci artstica de la seva feina.

Tamb es desprn de la pellcula el retrat duna forma dentendre el periodisme comproms i combatiu dels anys setanta, una poca dor del periodisme que sembla haver expirat. Per acabar, no es pot obviar Ia interpretaci seriosa i convincent de Johnny Depp, molt lluny de les astracanades habituals dels darrers temps, aqu en un registre ms mesurat, i envellit oportunament.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 458

Una crtica de Joan Millaret Valls

3 de maig de 2021


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres