cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL OLVIDO QUE SEREMOS

Diuen els qui han llegit la narraci d’Hctor Abad Faciolince en qu es basa el darrer film de Fernando Trueba que s d’aquelles lectures que t’atrapa, t’emociona i no s’oblida fcilment. Aix mateix li va passar al director de Belle poque quan la va llegir, i a partir d’aleshores, es va dedicar a recomanar-la a tothom qui podia, entre ells, el seu amic Javier Cmara. Per poc es podia imaginar que un dia, el mateix autor li demanaria directament si volia encarregar-se de la seva adaptaci a la pantalla. Desprs de la prevenci inicial davant la proposta, per considerar que es tractava d’un text molt difcil de convertir en gui cinematogrfic, finalment va acceptar el repte; i amb l’ajuda del seu germ David, que s qui finalment es va encarregar de confeccionar el (magnfic) gui, va encarar el projecte.

La pellcula narra les dues darreres dcades de la vida del metge, professor universitari i activista pels drets socials, Hctor Abad Gmez, a la convulsa Colmbia de la dcada dels 60, 70 i 80. Un pas amb un sistema de salut pblica i vacunaci molt deficients, que el protagonista va ajudar a millorar substancialment, salvant nombroses vides, malgrat els entrebancs poltics amb qu es va trobar. Per la cinta, pivota sobretot sobre els records familiars d’infantesa i joventut del fill i autor del llibre, on descriu tant la relaci amb el seu admirat pare, com amb la mare i les cinc germanes. En aquest sentit, els germans Trueba han tingut la virtut de saber estructurar aquests records en una narraci progressiva, ben explicada i que sap transmetre aquell ambient de llibertat, cultura, progressisme i amor familiar, que regnava a la casa. Poc importa si la recreaci s exacta o un punt idealitzada, perqu el que queda s un retrat precis sobre uns llaos afectius que contrasten amb l’ambient gris que els rodeja.

Entre els molts encerts del film hi ha sens dubte mantenir el punt de vista infantil a l’hora d’estructurar el relat, que ajuda a crear aquest ambient d’arcdia feli que es respirava en aquella llar. Un punt de vista a travs del qual tamb es veuen els moments ms durs i tristos, com la malaltia de la germana o l’expulsi de la universitat i posterior exili professional a l’estranger. Tamb s un encert l’elecci del blanc i negre per les escenes finals al present i el color per tots els records d’infantesa. Amb aix s’aconsegueix, a travs d’una magnfica fotografia de colors pastel, recrear l’poca i remarcar els moments ms felios; mentre que amb el blanc i negre, s’accentua la trista i dura realitat colombiana que desembocar en el trgic desenlla.

I s que l’Hctor Abad Gmez que veiem en pantalla, era una d’aquelles persones bones i altruistes, que aconseguia fer ms feli la vida de la gent que l’envoltava, especialment la seva famlia, i que, en paraules actuals, transmetia bon rotllo, a la vegada que cultura i modernitat. Un personatge, aix s, presentat sense matisos ni mcules aparents, a qui ha donat vida de manera exemplar un Javier Cmara, que a part de l’evident semblana fsica, ha aconseguit metabolitzar la idiosincrsia d’Abad Gmez, com ha reconegut la prpia famlia. Perqu la caracteritzaci que fa l’actor rioj s l’altra mitja pellcula, amb una composici basada en la senzillesa, la subtilitat, la bonhomia i la manca d’estridncies, realment digne d’esment.

En definitiva, una proposta basada en un personatge i uns valors que avui en dia cotitzen a la baixa, davant el predomini d’un inters popular ms centrat en l’xit, la immediatesa i l’esttica mancada de contingut ni tica. Per sort, encara hi ha directors com Trueba que de tant en tant ens regalen el que abans s’anomenava simplement, una pellcula maca, sense oblidar per, la denncia de determinats sectors i classes socials, nicament preocupats pel seu benestar, en detriment de les classes ms populars.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 439

Una crtica de Marc Serra

25 de maig de 2021


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres