cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA SAGRADA FAMILIA DEL XIL SEBASTIN CAMPOS GUANYA ELS 18 RENCONTRES DE TOULOUSE
El jove realitzador xil Sebastin Campos va obtenir el premi gros dels 18 Rencontres de Cinmas d'Amrique Latine de Toulouse per la seva pellcula La Sagrada Familia, un guard que va venir acompanyat durant la cerimnia de clausura del passat 26 de mar d'un altre important premi honorfic atorgat per la Crtica Internacional. Es tracta d'un treball fora representatiu del jove i emergent cinema xil actual - sorgit de les escoles de cinema renascudes coincidint amb la bonana democrtica al seu propi pas - que sembla despreocupar-se d'un passat fosc i negre que no els va tocar viure per apropar-se al cinema com una joguina, amb frescor, trencant una pobre i raqutica tradici de cinema naturalista i convencional, i fent un cinema arriscat formalment que vol trencar fronteres narratives donant marge a la improvisaci i profundament subjectiu.
El merescut reconeixement al jove i inquiet cinema xil es fa extensiu a un altre film d'un altre jove director, Matas Bize, guardonat amb el significatiu premi del pblic per un film que ja va guanyar en la passada edici del festival de Valladolid, ens referim a la pellcula En la cama. Es tracta d'un altre agosarat film rodat prcticament en temps real en un nic escenari amb plans molt tancats, curts i breus que retrata com a partir d'una relaci sexual espordica pot nixer l'emoci, la proximitat i la introspecci psicolgica en dos ssers ben desconeguts. Curiosament, aquest film es pot arrenglerar perfectament a nivell esttic amb el film guanyador, La Sagrada Familia, al jugar arriscadament amb el temps, l'espai i els lmits narratius. Premis valuosos per una cinematografia xilena que ha estat triada com una de les grans seccions protagonistes dels 18 Rencontres de Toulouse, un certamen que ha fet gala d'un molt bon olfacte i entonat criteri a l'hora de seleccionar la seva extensa i exhaustiva graella amb centenars de pel.lcules.
Altres films guardonats han estat el film de la peruana Claudia Llosa Madeinusa, ambientada en les recndites i perdudes muntanyes de Per, i protagonitzada per una Verge en temps de festa, en un film que barreja tradici i modernitat, paganisme i cristianisme. Aquest film que va ms enll de la crnica antropolgica d'influncia documentalista va rebre una ovacionada Menci Especial del Jurat. Una altra pel.lcula triomfadora va ser l'argentina La suerte est echada del tamb jove Sebastin Borensztein que va recollir el premi Descoberta de la Crtica Francesa, una simptica i profunda comdia interpretada per un dels protagonistes indiscutibles d'aquests 18 Rencontres, el comproms i solidari actor argent Gastn Pauls, mereixedor d'una retrospectiva rabiosament actual degut a la seva joventut. Potser no cal subratllar-ho, per l'opci per la joventut i els valors emergents s una de les constants insubornables d'aquests Rencontres, apostant majoritriament per primeres i segones obres en les seccions oficials a ms d'un apartat propi -Dcouvertes - prescindint dels glamour i les grans estrelles tot bandejant els valors consagrats i coneguts a les mplies seccions paralleles -Panorama i Reprises -.
La capital occitana va tancar amb una austera jornada de clausura amb el corresponent lliurament de guardons seguit d'una sessi de cinema-concert sobre films animats i muts fets expressament per l'ocasi que precediren la projecci de la cinta brasilera Cinma, aspirinas e urubus de Marcelo Gmez, un film presentat en la secci parallela de Cannes. La pellcula seleccionada per tancar la vetllada s un film d'poca en clau de road-movie que t com a protagonista un alemany que fuig de la guerra d'Europa i, en companyia d'un jove brasiler, circulen amb un cami carregat d'aspirines que venen desprs de la projecci d'un film publicitari sobre les meravelles d'aquest medicament, tot un smbol de millora en aquestes terres farcides de desheretats i misria, per la impossibilitat d'escapar de la 2 Guerra Mundial s fa evident, tot i moure's en la zona desrtica Sirtao del Brasil, a l'igual com s'esvaeixen les possibilitats de millora en el rerapas. Aquest film va nixer en els tallers de Cinema en Construcci, un formidable camp de proves per ajudar nous realitzadors a enllestir els seus projectes o trobar finanament. Parlem d'una secci que es desenvolupa a cavall de Toulouse i el festival de San Sebastin, dos places on acostumen a reeixir el que son projectes en pre-producci o mancats de finanament per poder-los enllestir. La importncia d'aquesta secci encara no ha estat prou elogiada mentre els resultats sn arreu i ben visibles: la mateixa pel.lcula de clausura , l'argentina Iluminados por el fuego de Tristn Bauer - premiada a San Sebastin i possedora del Goya a la millor pel.lcula hispana -, la pellcula guanyadora La Sagrada Familia, la inclassificable Sangre del mexic Amat Escalante o l'aspre B-Happy del xil Gonzalo Justiniano.
Notcies - Cinema Catal . NET
Cartell oficial del festival

lectures: 1821

Joan Millaret (Enviat especial)

28 de març de 2006


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small