cinema catal� . caT
Notícies anteriors
TORNA EL CINEMA A LA PEDRERA
El proper dijous 1 de febrer torna el Cinema a La Pedrera amb l'estrena del cicle A quatre mans, organitzat per la Fundaci Caixa Catalunya, amb l'assessorament de Manuel Asn i Daniel Pitarch. Aquest cicle ofereix una oportunitat nica de veure films que no han estat mai projectats al nostre pas, subtitulats la majoria d'ells, en catal. El cicle s' iniciar amb la projecci de This world de Naomi Kawase i Hirokazu Kore-Eda, a les 19 h, a l'Auditori Caixa Catalunya, a La Pedrera.
A quatre mans proposa un recorregut per algunes de les peces recents que reprenen la dimensi del cinema creat per quatre mans, on l'important s pensar a duo, filmar en companyia i treballar en un perpetu estat de trnsit entre les idees d'un i les de l'altre.
El cicle estar format per pellcules on la complicitat de la trobada i el dileg esdev la prpia forma. De l'entrevista (Soft and Hard) a la correspondncia flmica (This world), passant per l'assaig (Poto and Cabengo) o el making-off (Sicilia! Si gira), ens trobem amb maneres de fer que deixen la porta oberta tant a la improvitzaci (Cine-mafia, Amsterdam afterbeat) com a la reflexi sobre l'acte de filmar (To Sang Foto Studio), ja que en definitiva aquestes son peces rodades per dos per tamb sobre el fet de ser dos o ms, sobre el trajecte que ens porta fora de nosaltres mateixos cap als altres. El programa es completa amb un homenatge a la recentment desapareguda Danille Huillet, cineasta que, amb Jean-Marie Straub, va portar a la mxima expressi el comproms amb aquest manera de fabricaci de les pellcules: el cinema fet a quatre mans. Aquesta parella de cineastes s la que probablement ha arribat ms lluny en aquest cam, al llarg de ms de 40 anys de treball en com, per aquest motiu es projectar Sicilia! de Straub i Huillet, aix com 6 Bagatelles de Pedro Costa i Sicilia! Sa gira de Fitoussi, documentals sobre el muntatge i el procs de realitzaci de la pellcula. Aix, durant el cicle es projectaran:
Dijous 1 de Febrer 2007
Auditori de La Pedrera 19:00
This world (Naomi Kawase i Hirokazu Kore-Eda, 1996, 60 min)
Correspondncia entre dos dels cineastes japonesos contemporanis ms interessants: Naomi Kawase (directora de documentals personals com Katatsumori, 1994, premiats als millors festivals internacionals i ficcions com Suzaku, 1996, premiada amb la cmera dor al festival de Cannes o Shara, 2003) i Hirokazu Kore-Eda (director, entre daltres, de Nadie sabe, 2004). La trobada entre dues maneres de fer cinema, que decideixen construir una pea en dileg. Entre els documentals ntims de Kawase i les ficcions mgiques de Kore-Eda, hi queda un marge en qu les sensibilitats es toquen.

Dijous 8 de Febrer 2007
Auditori de La Pedrera 19:00
To Sang Foto Studio (Johan van der Keuken, 1997, 33 min) + Amsterdam afterbeat (Johan van der Keuken, 1996, 16 min.)
Com retratar un carrer dAmsterdam ple de gent de nacionalitats diverses? Johan van der Keuken sembla trobar al soluci en el fotgraf del barri: el sr. To Sang. s quan el barri passa davant de la seva cmera que sens fa present. Fotografia i cinema, To Sang i Van der Keuken, treballen aqu a duo per captar la realitat dun i duna ciutat.
Noshka van der Lely s loperadora de so i la companya de van der Keuken. Amsterdam afterbeat recull totes les cues dels plans dAmsterdam Global Village (1996) que ella tanca fent sonar la claqueta. La recollecci s un muntatge rtmic daquest instants en que Noshka sempre riu.

Cin-Mafia (Jean Rouch, Joris Ivens, Henri Storck, 1980, 35 min.)
Jean Rouch s lautntic mestre de tota una generaci. A frica, a Frana i fins i tot a Barcelona (en la seva darrera visita poc abans de morir) sempre sofereix a treballar en collaboraci. Presentem una de les seves obres esbojarrades en la qual es troba amb altres matres fous del cinema : Joris Ivens i Henri Storck. No cal dir ms, una autntica producci en srie dinesperat.

Dijous 15 de Febrer 2007
Auditori de La Pedrera 19:00
Soft and Hard (A soft conversation between two friends on a hard subject) (Jean-Luc Godard i Anne-Marie Miville, 1985, 52 min)
Els cineastes Jean-Luc Godard i Anne-Marie Miville conformen des de principis dels 70 una de les associaciones creatives ms frtils i menys conegudes del cinema europeu. A ms dels films a duo cadasc acostuma a treballar als films de laltre, aix Miville ha exercit tasques de producci, gui, direcci artstica o muntatge als films de Godard i ell ha aparegut com actor als films de Miville. Soft and Hard, un encrrec de la televisi anglesa, s la cinquena pellcula que han firmat conjuntament com a directors. Autoretrat del dia a dia de la parella de cineastes a casa, la pellcula passa revista a la divisi quotidiana de tasques domstiques i creatives sota la doble forma del dileg i lassaig sobre la producci dimatges.

Dijous 22 de Febrer 2007
Auditori de La Pedrera 19:00
Le cochon (Jean Eustache i Jean-Michel Barjol, 1970, 50 min.)
Una de les constants de lobra dEustache s la reflexi sobre el que anomenarem, en paraules de Vctor Erice, la doble natura del cinematgraf: la condici documental dun art que sembla tenir una insaciable set de ficci. Les pellcules dEustache acostumen a presentar-se com a dobles: registre repetit duna cerimnia real (La rossire de Pessac) o ficticia (Une sale histoire), sovint semblen ser tamb el registre nic dun aconteixement que alg repeteix per a la cmera (Numro Zro, El Bosco). Le cochon sera, sota aquest punt de vista, una variaci ms de la dualitat. El registre directe dun aconteixement real i ritual (la matana del porc a un poble francs) per, aquest cop, retratat per dos cineastes alhora amb equips separats. Es tracta de lnic film que Eustache va fer amb un altre director. Dues mirades sobre un mateix fet, deia Eustache, vet aqu exactament el que he volgut evitar.

Dimarts 27 de Febrer 2007
Auditori de La Pedrera 19:00
Sicilia! (Straub i Huillet, 1991, 66 min.)
Una de les darreres pellcules de la filmografia dStraub i Huillet. Els cineastes van adaptar la novella Conversa a Sicilia dElio Vittorini, seguint el seu particular credo i potica del cinema. El rigor de Straub i Huillet adaptat a lescriptura popular de Vittorini.

6 Bagatelles (Pedro Costa, 2004, 18 min.)
Pea realitzada per Pedro Costa sobre el muntatge de Sicilia! i, alhora, retrat dels artistes al seu taller. Costa, que tamb va realitzar un llargmetratge sobre el mateix tema, va ser la condici que els cineastes van posar a la televisi per a deixar-se fer aquest retrat.

Dijous 1 de Mar 2007
Auditori de La Pedrera 19:00
Sicilia! Si gira (Fitoussi, 2000, 82 min.)
Jean-Charles Fitoussi s un dels autors joves ms destacats de Frana i ha exercit dajudant de direcci per a Straub i Huillet (a Sicilia!, Operai, contadini i Il ritorno del figlio prodigo) o Rohmer. A Sicilia! Si gira ha realitzat un seguiment de tot el procs de realitzaci de la pellcula, dels assaigs al rodatge. Una lli de cinema i sobre el procs de creaci en companyia.
Notcies - Cinema Catal . NET
Imatge d'Amsterdam afterbeat, de Johan van der Keuken

lectures: 1991

Dani Sol

26 de gener de 2007


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small