LA REBEL·LIÓ DELS GUIONISTES ARRIBA A LA BERLINALE
Demà divendres, 9 de febrer, al marc del 57è Festival Internacional de Cinema de Berlín, la Federació Europea de Guionistes (FSE) aprofitarà per presentar el Manifest dels Guionistes Europeus. Una iniciativa que promet polèmica, ja que és una declaració del gremi d’escriptors cinematogràfics que reclama més drets i es considera menystingut respecte a altres oficis de la indústria
La FSE, que agrupa 21 associacions i 9.000 guionistes d'arreu d'Europa, ha elaborat aquest Manifest per a defensar els drets dels guionistes al territori europeu. Els guionistes catalans que conformen el GAC, Guionistes Associats de Catalunya, donen suport al Manifest i volen donar-li difusió per a fomentar i promoure la importància cabdal de la tasca dels guionistes com a autors en els diferents àmbits audiovisuals.
El Manifest dels Guionistes Europeus sosté que el guionista és un autor del film, i que s'usa de forma indiscriminada l'expressió "una pel·lícula de" fent referència únicament al director. El text defensa el dret del guionista a mantenir la integritat de la seva obra i d'implicar-se en el procés de producció i promoció del film. També incideix en que el guionista ha de rebre una remuneració justa per les diverses explotacions de la seva obra i que, com a autor, ha de ser esmentat en els materials de comunicació i promoció.
La Federació Europea de Guionistes s'adreça, a través del seu Manifest, als governs i organismes de subvencions per a que recolzin econòmicament la feina del guionista. S'adreça també als acadèmics, crítics de cinema, universitats, acadèmies i programes de formació, per a que reconeguin i ensenyin el rol dels guionistes i el caràcter participatiu de l'art cinematogràfic. El Manifest demana a festivals, museus de cinema i altres institucions que esmentin els guionistes en els programes i organitzin homenatges als guionistes com fan amb els directors, actors i països.
La FSE afirma en el seu Manifest que les lleis nacionals i europees han de reconèixer que el guionista és un autor del film, i han d'assegurar que els guionistes es puguin organitzar, negociar i contractar col·lectivament, per a encoratjar i mantenir les diverses identitats culturals de cada país, i haurien de facilitar el moviment lliure dels guionistes entre totes les nacions i l'exercici de la professió en qualsevol país.
Si teniu curiositat per saber el que diu, punt per punt, aquest manifest, l’afegim a continuació.
MANIFEST DELS GUIONISTES EUROPEUS
Les històries són al cor de la humanitat i són el pòsit de la nostra herència cultural diversa. Els relatadors d’històries les expliquen, les tornen a explicar i les reinterpreten per als nous temps.
S’ha de confiar en el talent de l’escriptura europea, se l’ha d’encoratjar i se li ha de donar suport. A les indústries del cinema europeu els cal trobar vies per atraure i mantenir els seus guionistes en el cinema i en el seu ofici.
Sostenim que:
1. El guionista és un autor del film, un creador primigeni del treball audiovisual
2. L'ús indiscriminat del crèdit possessiu (una pel·lícula "de") és inacceptable.
3. Els drets morals del guionista, especialment el dret a mantenir la integritat d’una obra i protegir-la de qualsevol distorsió o abús ha de ser inalienable i dut a la pràctica.
4. El guionista ha de rebre una remuneració justa per cada forma d’explotació de la seva obra.
5. Com a autor, el guionista hauria de tenir la potestat d’implicar-se en el procés de producció, així com en el de promoció de la pel·lícula i a ser compensat per aquesta feina. Com a autor, hauria de ser esmentat conseqüentment en cada publicació, inclosos catàlegs dels festivals, revistes de programació televisives i crítiques.
Fem una crida a:
6. Governs nacionals i organismes de subvencions perquè donin suport als guionistes posant més èmfasi i recursos, ja sigui en forma de subsidis, excepcions fiscals o plans d’inversió, en el procés de desenvolupament de la producció de cinema i televisió i finançant directament els guionistes.
7. Acadèmics i crítics de cinema perquè reconeguin el rol dels guionistes, i a les universitats, acadèmies i programes de formació, perquè eduquin les següents generacions en conseqüència amb l’art participatiu del mitjà i amb respecte envers l’art i l’ofici del guionista.
8. Festivals, museus de cinema i altres institucions, perquè esmentin els guionistes als programes i organitzin i passin homenatges de cinema als guionistes tal i com fan amb els directors, actors i països.
9. Les lleis nacionals i europees han de reconèixer que el guionista és un autor del film.
10. Les lleis nacionals i europees han d’assegurar que els guionistes es puguin organitzar, negociar i contractar col·lectivament, amb la intenció d’encoratjar i mantenir les diverses identitats culturals de cada país, i cercar mitjans per facilitar el moviment lliure dels guionistes dins i entre totes les nacions.
Ens comprometem a:
-Distribuir aquest manifest entre els membres de la indústria i de la premsa i els nostres països diferents.
-Fer campanya per la realització del programa definit per aquest manifest.
-Cercar la transició a la llei nacional i europea dels canvis legals reclamats en aquest manifest.
El president i la junta de la FSE, representant 21 associacions i 9.000 guionistes d’arreu d’Europa.
Christina Kallas (President)
Sveinbjörn Baldvinsson (Vicepresident)
David Kavanagh
Willemiek Seligmann
Bernard Besserglik
Els participants de la Conferencia sobre Guió Europeu, a Salònica, Grècia (2006).
Guionistes de tota Europa
Amics i partidaris