cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA REBELLI DELS GUIONISTES ARRIBA A LA BERLINALE
Dem divendres, 9 de febrer, al marc del 57 Festival Internacional de Cinema de Berln, la Federaci Europea de Guionistes (FSE) aprofitar per presentar el Manifest dels Guionistes Europeus. Una iniciativa que promet polmica, ja que s una declaraci del gremi descriptors cinematogrfics que reclama ms drets i es considera menystingut respecte a altres oficis de la indstria
La FSE, que agrupa 21 associacions i 9.000 guionistes d'arreu d'Europa, ha elaborat aquest Manifest per a defensar els drets dels guionistes al territori europeu. Els guionistes catalans que conformen el GAC, Guionistes Associats de Catalunya, donen suport al Manifest i volen donar-li difusi per a fomentar i promoure la importncia cabdal de la tasca dels guionistes com a autors en els diferents mbits audiovisuals.
El Manifest dels Guionistes Europeus sost que el guionista s un autor del film, i que s'usa de forma indiscriminada l'expressi "una pellcula de" fent referncia nicament al director. El text defensa el dret del guionista a mantenir la integritat de la seva obra i d'implicar-se en el procs de producci i promoci del film. Tamb incideix en que el guionista ha de rebre una remuneraci justa per les diverses explotacions de la seva obra i que, com a autor, ha de ser esmentat en els materials de comunicaci i promoci.
La Federaci Europea de Guionistes s'adrea, a travs del seu Manifest, als governs i organismes de subvencions per a que recolzin econmicament la feina del guionista. S'adrea tamb als acadmics, crtics de cinema, universitats, acadmies i programes de formaci, per a que reconeguin i ensenyin el rol dels guionistes i el carcter participatiu de l'art cinematogrfic. El Manifest demana a festivals, museus de cinema i altres institucions que esmentin els guionistes en els programes i organitzin homenatges als guionistes com fan amb els directors, actors i pasos.
La FSE afirma en el seu Manifest que les lleis nacionals i europees han de reconixer que el guionista s un autor del film, i han d'assegurar que els guionistes es puguin organitzar, negociar i contractar collectivament, per a encoratjar i mantenir les diverses identitats culturals de cada pas, i haurien de facilitar el moviment lliure dels guionistes entre totes les nacions i l'exercici de la professi en qualsevol pas.
Si teniu curiositat per saber el que diu, punt per punt, aquest manifest, lafegim a continuaci.

MANIFEST DELS GUIONISTES EUROPEUS

Les histries sn al cor de la humanitat i sn el psit de la nostra herncia cultural diversa. Els relatadors dhistries les expliquen, les tornen a explicar i les reinterpreten per als nous temps.
Sha de confiar en el talent de lescriptura europea, se lha dencoratjar i se li ha de donar suport. A les indstries del cinema europeu els cal trobar vies per atraure i mantenir els seus guionistes en el cinema i en el seu ofici.

Sostenim que:

1. El guionista s un autor del film, un creador primigeni del treball audiovisual
2. L's indiscriminat del crdit possessiu (una pellcula "de") s inacceptable.
3. Els drets morals del guionista, especialment el dret a mantenir la integritat duna obra i protegir-la de qualsevol distorsi o abs ha de ser inalienable i dut a la prctica.
4. El guionista ha de rebre una remuneraci justa per cada forma dexplotaci de la seva obra.
5. Com a autor, el guionista hauria de tenir la potestat dimplicar-se en el procs de producci, aix com en el de promoci de la pellcula i a ser compensat per aquesta feina. Com a autor, hauria de ser esmentat conseqentment en cada publicaci, inclosos catlegs dels festivals, revistes de programaci televisives i crtiques.

Fem una crida a:

6. Governs nacionals i organismes de subvencions perqu donin suport als guionistes posant ms mfasi i recursos, ja sigui en forma de subsidis, excepcions fiscals o plans dinversi, en el procs de desenvolupament de la producci de cinema i televisi i finanant directament els guionistes.
7. Acadmics i crtics de cinema perqu reconeguin el rol dels guionistes, i a les universitats, acadmies i programes de formaci, perqu eduquin les segents generacions en conseqncia amb lart participatiu del mitj i amb respecte envers lart i lofici del guionista.
8. Festivals, museus de cinema i altres institucions, perqu esmentin els guionistes als programes i organitzin i passin homenatges de cinema als guionistes tal i com fan amb els directors, actors i pasos.
9. Les lleis nacionals i europees han de reconixer que el guionista s un autor del film.
10. Les lleis nacionals i europees han dassegurar que els guionistes es puguin organitzar, negociar i contractar collectivament, amb la intenci dencoratjar i mantenir les diverses identitats culturals de cada pas, i cercar mitjans per facilitar el moviment lliure dels guionistes dins i entre totes les nacions.

Ens comprometem a:

-Distribuir aquest manifest entre els membres de la indstria i de la premsa i els nostres pasos diferents.
-Fer campanya per la realitzaci del programa definit per aquest manifest.
-Cercar la transici a la llei nacional i europea dels canvis legals reclamats en aquest manifest.
El president i la junta de la FSE, representant 21 associacions i 9.000 guionistes darreu dEuropa.

Christina Kallas (President)
Sveinbjrn Baldvinsson (Vicepresident)
David Kavanagh
Willemiek Seligmann
Bernard Besserglik

Els participants de la Conferencia sobre Gui Europeu, a Salnica, Grcia (2006).
Guionistes de tota Europa
Amics i partidaris
Notcies - Cinema Catal . NET
Federaci Europea de Guionistes (FSE)

lectures: 3095

Dani Sol

8 de febrer de 2007


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small