El CCCB presenta Xperimenta’07. Mirades Contemporànies al Cinema Experimental, una trobada internacional on diversos experts d'arreu del món (professors, teòrics, cineastes, programadors, distribuïdors i arxivistes, entre altres) es reuneixen a Barcelona per debatre l'estat actual del cinema experimental. Les jornades, que se celebraran cada dos anys, tindran lloc a l’Auditori del CCCB del 19 al 21 de febrer. L’entrada serà lliure i s’hi podrà gaudir de debats, projeccions i performances, que són els actes que centren el programa d’Xperimenta en el marc dels cinc anys d’Xcèntric.
DINS EL PROGRAMA DE CONTINGUTS, ENS TROBEM AMB UNA primera jornada que s’obrirà amb una ponència sobre el desenvolupament i context històric, teòric i pràctic del cinema experimental, a càrrec de David E. James, professor de la University of Southern California i un dels màxims especialistes en la investigació de les repercussions socials i polítiques del cinema experimental entès com una forma minoritària i contracultural.
A continuació, la primera taula d’Xperimenta «Transicions: creació–distribució-consum» reunirà una sèrie de personatges vinculats a canals de visionament del cinema més radical nous i tradicionals. Dominic Angerame (d'una distribuïdora associada amb l'avantguarda dels seixanta i amb el cel•luloide com Canyon Cinema), Pip Chodorov (director de Re:Voir, una de les distribuïdores videogràfiques més importants, i webmaster de Frameworks) i Brigitte Burger-Utzer (des de la seva posició com a directora de la distribuïdora austríaca SixpackFilm), moderats per Loïc Diaz Ronda (coneixedor i estudiós de la transformació dels canvis de creació i canals de distribució-difusió i responsable de 1999 a 2002 del departament de documentació d'una de les cooperatives més importants d'Europa, Light Cone), debatran sobre aquestes qüestions.
En sessió nocturna es programaran les últimes peces de Peter Kubelka, John Smith, Matthias Müller i Christophe Girardet, Siegfried A. Fruhauf i Emmanuel Lefrant.
La segona jornada s'iniciarà amb una visita comentada per Peter Kubelka a l’exposició «THAT’S NOT ENTERTAINMENT!», fent especial èmfasi a l’obra que hi presenta. Les persones que vulguin assistir a les visites comentades s'hauran d'inscriure prèviament. Aquest recorregut es farà a partir de les 12 hores del matí per a grups reduïts (15 persones aproximadament) i està dirigit a alumnes i professors d'escoles de cinema i universitats, així com a professionals del sector i aquells que ho desitgin.
A continuació, la taula 2 constituirà una trobada de diferents cineastes que tractaran el tema de la creació al cinema experimental i els canvis que s'han produït en els últims anys. Directors/es de diferents nacionalitats i edats debatran sobre l'estat d'un cinema que es mou, paradoxalment, entre una àmplia tradició i la voluntat innovadora. Emmanuel Lefrant (França), John Smith (Gran Bretanya) i Peter Kubelka (Àustria) són les veus convocades per dialogar sobre les seves experiències fílmiques i el seu desenvolupament i contextualització amb les pràctiques d'avantguarda de les últimes dècades. Seran moderats per John Sundholm. La projecció lliure de la nit serà a càrrec de Mark Webber i Eugeni Bonet.
Al llarg del matí de la tercera jornada es repetirà la visita per part de Peter Kubelka a l'exposició. I ja en la recta final se celebrarà la taula 3 «Més enllà de la sala fosca», que girarà al voltant de les complicades i fructíferes relacions entre el museu i el cinema experimental. Amb aquesta finalitat es reuniran a Barcelona directors dels departaments audiovisuals i/o comissaris independents de diversos centres i països: John G. Hanhardt (Guggenheim, EUA); el conservador de cinema Mark Webber (Shoot, Shoot, Shoot); i Philippe-Alain Michaud (Pompidou). Serà moderat per Andrés Hispano, comissari de l'exposició «THAT’S NOT ENTERTAINMENT!».
Com a cloenda, el col•lectiu francès Cellule d’intervention MÉTAMKINE, grup d'intervenció en directe que a través de diversos projectors i efectes òptics i sonors ofereix un espectacle audiovisual únic, serà l'encarregat de posar punt i final a la trobada.
Per més informació, no dubteu a visitar el web de CCCB (www.cccb.org)