cinema catal� . caT
Notícies anteriors
PERSISTEIX LA MALEDICCI DE L'IDUS DE MAR
Aquest mes de mar ser difcil doblidar. El cine continua de dol. En pocs dies figures importants del mn del cinema i per extensi de la cultura han desaparegut: Rafael Azcona, Paul Scofield, Arthur C. Clarke.
El torn lha arribat a un actor que s pura llegenda: Richard Widmark.
Nascut un 26 de desembre de 1914 a Sunrise (Minnesota), moria a ledat de 93 anys a Roxbury (Connecticut).
No tenia laura destrella dactors contemporanis seus com Gregory Peck, Gary Cooper o John Wayne, per no ho necessitava pas.
Richard Widmark era un esplndid intrpret. La seva presncia omplia i reforava qualsevol pellcula on particips.
Ell va voler allunyar-se del star system, per va treballar amb els millors directors del Hollywood daurat (John Ford, Henry Hathaway, Elia Kazan, Joseph Leo Mankiewicz, Vincente Minnelli) i amb realitzadors joves que van marcar poca en un futur no gaire remot (Samuel Fuller, Robert Aldrich, Don Siegel).
Si la popularitat li va arribat fent de dolent, el mtic Tommy Udo de El beso de la muerte (1947/Henry Hathaway), amb els anys va demostrar ser un actor polivalent i molt vlid per tot tipus de personatges.
Dos gneres van predominar en la seva extensa filmografia: el western i el thriller. En aquests gneres van sorgir films claus de la seva carrera artstica (i del cinema en general) i gaudim dun grapat de meravelloses interpretacions.
En el record de les nostres retines quedaran cintes com Cielo amarillo de William A. Wellman (1948), Pnico en las calles de Elia Kazan (1950), Un rayo de luz de Joseph Leo Mankiewicz (1950), Manos peligrosas de Sam Fuller (1953), La ley del talin de Dalmer Daves (1956), Dos cabalgan juntos de John Ford (1961), El gran combate de John Ford (1964), Brigada homicida de Don Siegel (1968) o Alerta: misiles de Robert Aldrich (1977).
Coma de Michael Crichton (1978), una de les seves darreres aparicions de certa rellevncia en el cine, recuperava un Richard Widmark executant un personatge monoltic i malvat. Separen 30 anys del Tommy Udo al Dr Harris de Coma, per el dest sempre capritxs va segellar una carrera exemplar.
Fa dos anys va poder rebre lOscar honorfic, per la seva malaltia ho va impedir. Tan sols el temps far justcia a Richard Widmark, el temps el collocar entre els grans i el temps far descobrir que tenia i t molts admiradors.
Notcies - Cinema Catal . NET
Richrad Widmark

lectures: 1694

Jaume Claver

28 de març de 2008


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Igual d'ignorat que de bon actor
R.28-03-2008

Me pareci un actor muy slido aunque demasiado encasillado en roles de villano.
Jose28-03-2008

quina pena tants morts illustres
Glria03-04-2008

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small