cinema catal� . caT
Notícies anteriors
SORPRENENT CONXA D'OR PER A LA DISCRETA PELLCULA TURCA PANDORA'S BOX

El jurat internacional de la 56 edici del Festival Internacional de Cine de Sant Sebasti presidit pel director nordameric Jonathan Demme va premiar el passat dissabte dia 27 de setembre el discret film Pandoras box de la directora turca Yesim Ustaoglu. Aquest film descasses pretensions i limitacions evidents que tracta lesfondrament duna famlia turca a partir sobretot de lAlzeimer que pateix lvia. Aquesta nonagenria via que viu en un remot indret desapareix i es perd per culpa de la seva malaltia. Aleshores entraran en escena les dues filles enemistades i el fill penjat per fer-se crrec de la seva mare. La cinta mostra un contrast evident entre camp i ciutat en qu la atrefegada vida moderna i urbana dels seus habitants impedeix la harmnica cohabitaci familiar. Aquest fet aprofundeix les ferides internes dels tres germans i saccelera el procs de desintegraci familiar apostant finalment per la complicitat intergeneracional entre via i net per desencallar el problema. Aquesta senzilla i plana pellcula no recull evidentment els mrits per ostentar un guard que li ve massa gran. El que si entra dins dels possibles s la poc discutida Conxa de Plata a la millort actriu per la seva nonagenria protagonista, tot i la proliferaci de grans papers femenins en el certamen, Tsilla Chelton, una popular actriu secundria qui a ms va acudir al Festival sense entrebancs tot repartint somriures i simpatia arreu. Proba de la renyida competncia entre rols femenins de pes s la concessi duna segona Conxa de Plata a la millor actriu ex aequo per Melissa Leo, la protagonista del film indepenent nordameric Frozen river dirigit tamb per una altra dona, la debutant Courtney Hunt. Aquesta pellcula protagonitzada per dones perdedores i marginades gira al voltant del tema de la solidaritat i la camaraderia. Una dona amb fills s abandonada pel marit i aquesta sha de buscar la vida fins dedicant-se a passar immigrants clandestins per la frontera canadenca i nordemaericana a travs del riu gelat del ttol original. Aquesta cinta apreciada desseguida desprs de la seva exhibici a inicis del festival va obtenir alguns guardons testimonials com el premi Signis o el premi TVE Otra mirada.

Una altra dona va sortir vencedora duna secci oficial amb nombrosa i inusual presncia femenina. Ens referim a la directora iraniana dillustre cognom Samira Makhmalbaf que per la seva quarta realitzaci El caballo de dos piernas, rodada al pas ve de Afganistan per les pressions del govern fonamentalista del seu pas natal, va rebre el Premi Especial del Jurat. Es tracta dun film de manifesta crrega simblica sobre la humiliaci i vassallatge de la gent al retratar la cruel i brutal histria dun nen coix transportat al collegi per un altre noi deficient mental a qui el pare del primer paga un mdic preu.

La Conxa de Plata a la millor direcci va recaure incomprensiblement en el prolfic director britnic Michael Winterbottom, homenatjat fa uns anys amb una retrospectiva complerta, per la seva montona i insulsa pellcula a competici Gnova. Aqu es narra novament una dissoluci familiar arran de la trgica mort de la mare en un accident de cotxe. Per superar el dolor i la pena la seva famlia nordamericana decideix anar a raure a la ciutat italiana de Gnova. Els carrers laberntics, estrets i amenaadors daquesta atapeda ciutat sn el marc idoni per illustrar la desorientaci dels seus membres. Per el drama collectiu del vidu, la filla adolescent amb conductes temerries i la petita traumatitzada per la mort de la mare s massa anod i mecnic.

Una altra decisi xiulada per la premsa va ser la Conxa de Plata al millor actor per Oscar Hernndez, el protagonista escriptor madur i en crisis personal i creativa de El nido vaco de largent Daniel Burman. Largent reincideix novament en els conflictes paternofilials amb el seu caracterstic registre de comdia melanclica i agredola, humor jueu, i to onric i fantstic. Aquest actor argent li va pispar finalment el guard de millor actor a un seris oponent, Mohamed Bakri, el commovedor protagonista de la senzilla per reveladora i difana pellcula palestina que explica la catica absurditat quotidiana dun pas anegat per la corrupci, la violncia i la colonitzaci jueva a Lailas birthday. Per tornant a la cinta argentina El nido vaco cal dir que va rebre un segon premi, encara ms inexplicable que el primer, el de millor fotografia per Hugo Colace, quan la cinta es caracteritza precisament pel seu to ms aviat descuidat, neutre i fred.

Un altre relliscada, que arriba al rang de despropsit, s el Premi al millor gui atorgat a la parella de cineastes Benot Delpine i Gustave Kervern, responsables de la estripada i ofensiva comdia crata i polticament incorrecte Louise-Michael distingida per una atropellada i desconexa succesi dacudits de mal gust i algun escatusser encert. Enmig de la coneguda polmica que empaita obstinadament i reiteradament les decisions dels jurats oficials a Sant Sebasti a travs dels anys, potser distrets i merevellats per la atractiva ciutat donostiarra i seduits pels seus suculents banquets, s fa necessari apuntar alguns ttols injustament marginats de lampli palmars. Per comear, la millor pellcula del festival, Still walking del japons Hirokazu Kore-eda, una elegant, exquisida, subtil i fina radiografia dun altre grup familiar en crisis per la culpa dun fill ofegat en la millor lnea del mestre Ozu retratant amb calma i serenitat els conflictes intergeneracionals, les frustracions personals o les relacions paternofilials. Un altre imperdonable absncia en el pdium final ha estat la pellcula espanyola Camino del reconvertit Javier Fesser, qui abandona lesparpent i el estirabot cmic per un cinema de factura clssica, cuidada i emotiva al inspirar-se en el cas real duna nena morta prematurament, actualment en procs de beatificaci, per denunciar sense pamfleterisme els mtodes sectaris de lOpus Dei a Espanya. Algun reconeixement tamb hagus pogut tenir una altra cinta dirigida per una dona resident al Quebec, La Pool, amb una altra intens, aspre i amarg melodrama de fractura familiar desprs de la fugida de la llar de la mare a Maman est chez le coiffeur ambientada a la dcada dels seixanta. Finalment assenyalar els mrits de lagosarada pellcula del barcelon Jaime Rosales, esmentats en una anterior crnica, que el va fer mereixedor del premi de la crtica internacional Fipresci.
Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de Pandora's Box

lectures: 1741

Joan Millaret Valls

30 de setembre de 2008


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

un any de transici? i tamb pel que fa a Sitges??
Joan M.30-09-2008

de fet, la llstima s que moltes pelis que guanyen la conxa d'or no s'estrenen a les sales, amb la qual cosa s'acaben perdent en l'oblit; potser el que li passar a "Pandora's Box"...
Sara30-09-2008

Quan els jurats no coincideixen passa aix, que si la peli japonesa, que si Frozen river...finalment el premi per un altre, en aquest cas la turca Pandoras box
Andrs01-10-2008

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small