cinema catal� . caT
Notícies anteriors
SITGES PREMIA ELS VISTOSOS REBRECS DE SURVEILLANCE

El jurat oficial de la Secci Oficial Fantstica a Competici va galardonar lesbiaixada i trencadissa trama aix com la brillant i aclaparadora realitzaci de Surveillance de Jennifer Lynch, segona pellcula de la filla de lillustre outsider David Lynch. Aquesta pellcula devident univers malalts i contorns perversos arranca amb un clar deute vers els torbadors mns del pare Lynch tot i que la filla t una tendncia ms marcada vers lexcs, lampulositat i el guinyol, amb tendenciosos girs per tergiversar tramposament el suculent film. Aquesta flamant pellcula triomfadora a Sitges forma part del impresionant paquet que va alimentar el passat festival de Cannes, a ligual que lespectacular cinta coreana The good, the bad, the weird de Kim Jee-woon galardonada a Sitges amb el premi al millor director i el premi als millors efectes especials. Aquesta festiva cinta dacci, aventures i efectes especials, feta a major glria del pare del spaghetti western Sergio Leone o de la futurista saga Mad Max de George Miller, s una autntica joia de lentreteniment i referma, per si en quedava algun dubte, la trajectria del sudcore demostrada abastament en els seus anteriors treballs com lefectista filigrana de gnere A bittersweet life com un dels directors ms prometedors i verstils del moment. Una altra de les cintes orientals revelaci al passat festival de Cannes no podia passar per Sitges sense esgarrepar alguna concessi. Ens referim a laltra cinta coreana que competia en la Secci Oficial Fantstica a competici The chaser del debutant Na Hong-Jin, un dels grans xits de taquilla al seu pas, i un trepident, enfurismat i elctric thriller que segueix les desencisades i tortuoses passes de Memories of murder de Bong Joon-ho que va obtenir el guard Orient Expres-Casa Asia. I per abandonar ja aquest cam que ens mena forosament al festival de festivals de Cannes, apuntar que la pellcula inaugural daquest certamen francs A ciegas/Blindness del brasiler Fernando Meirelles ha assolit a Sitges el premi al millor disseny de producci i el premi del pblic. Aquest film inspirat en laclamada novella de Jos Saramago cont un repartiment dautntic luxe i ofereix una bonica reflexi sobre la ceguesa en un pas castigat per aquesta apocalptica epidmia ambientada en un terrorfic hospital on una impostora acompanya el seu marit invident.

Lnica pellcula animada a competici en la Secci Fantstica, The sky crawlers del mestre del anime ms adult, profund i transcendent Mamoru Oshii es va emportar el premi de la crtica i el premi a la millor banda sonora, gentilesa de limprescindible Kenji Kawai. La darrera pea de Mamoru Oshii s un retrat crepuscular i amarg duns joves immortals allistats com a pilots en una guerra area entre companyies comercials per distreure al personal. Una parbola social desencantada, amarga i sense futur. El premi al millor actor va ser per la rotunda i controlada actuaci de Brian Cox en linesperada tragdia Red a partir de la mort del gos que dna ttol al film a mans duns joves desaprensius, consentits i brtols. El premi a la millor actriu va anar a parar a mans de Semra Turan, la protagonista universitria obsessionada amb les arts marcials que desafia les rgides normes duna famlia turca en la deliciosa cinta danesa dirigida per Natasha Arthy que compta amb acrobtiques coreografies de Xia Gao (Tigre y dragn) tot aparcant lestil Dogma. El premi especial del jurat va recaure en la terrorfica i angoixant cinta britnica Eden lake dirigida pel debutant James Watkins a partir, com en el cas de la nordeamericana Red, del comportament agressiu i xulesc duna colla de quotidians brtols desaprensius en un cap de setmana sagnant i letal sense escapatria ni reparaci possible per la jove parella visitant. La claustrofbica i enrevessada pellcula grega Tale 52 va guanyar el premi al millor gui i lextrema, fastigosa e insoportable pellcula francesa que es recrea en la venjana i la tortura sense additius i que va fer marejar a ms dun, Martyrs de Pascal Laugier, va surtir vencedora en el terreny dels millors efectes especials.

Com sempre, nombrosa i abultada presncia de cinema espanyol de caire fantstic per amb predomini de la conya, la broma i la ironia autoreflexiva, cas de la pattica rucada Santos de Nicols Lpez o de lanimada animalada Sexykiller de Miguel Mart. La tercera cinta espanyola a competici, Prime time de Luis Calvo Ramos, feia un senzill i oport exercici danlisi del pudent fenomen televisiu dels reality amb projecci de futur apuntant-se ms al terror quotidi distpic que a la gresca dels seus compatriotes. Lnic que enguany no sha pogut renovar lesplndid sabor de boca deixat en la collita anterior amb ttols de tanta volada com Rec o El orfanato. I per acabar, esmentar la perplexitat general davant de loblit en el palmars final de la cinta nrdica Let the right one it de Tomas Alfredson, flamant guanyadora del Melies dOr, i que tothom donava com a favorita per algun important guard.
Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de Surveillance

lectures: 1642

Joan Millaret Valls

14 d'octubre de 2008


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

un any molt fluix
Nicolau15-10-2008

doncs a mi Siurvillence em va agradar molt, te un final sorprenent i molt aconseguit
M.15-10-2008

Afegeixo com recomanables daltres seccions, la desenfadada Rocknrolla, limpresionant Mongol i les singulars Idiots & Angels i Chelsea on the rocks
Andrs15-10-2008

Jo noms vaig veure una peli, per em va agradar moltsim \
Jan15-10-2008

Cal remarcar la darrera joia del mestre Miyazaki, que es va poder veure al final del festival
Marc15-10-2008

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small