cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CAP DE SETMANA DESTRENES POLMIQUES

Durant aquest cap de setmana han arribat a la cartellera dos films, lestrena dels quals ha vingut precedida de polmiques tant interessadament difoses pels mitjans de comunicaci, com tremendament artificials i absurdes. Es tracta de dues pellcules de producci espanyola: Diario de una nimfmana y Camino. Malgrat aquesta coincidncia, els resultats que obtenen ambds films no poden ser ms contraris.

"Camino, tercer llargmetratge del madrileny Javier Fsser, s sens dubte una de les pellcules de lany. Fsser abandona (a mitges) la lleugeresa i labsurd dels seus dos films anteriors per carregar amb dinamita un artefacte disparat amb tota intenci contra qualsevol tipus de fonamentalisme religis, en aquest cas exemplificat per lOpus Dei. Amb un gui intelligentssim i limaginari flmic de Fsser al servei de lobra, tot funciona a Camino, des de les excellents interpretacions (a destacar la novell Nerea Camacho i una Carme Elas en estat de gracia), a la posada en escena, on es cerca una esttica naf, propera als ms melosos films de Disney, per acabar colpejant lespectador all on ms mal li pot fer: en les creences que, de vegades, sostenen lexistncia humana. El film va marxar de buit del Festival de Sant Sebasti (malgrat la bona acollida per part del pblic).

En els dies precedents a lestrena, els mitjans shan fet ress de la indignaci expressada tant per lOpus Dei com per la famlia de Alexia Gonzlez Barros. El film sinspira en el cas daquesta nena que mor als 14 anys afrontant amb una resignaci cristiana i una maduresa digna dadmiraci la seva mort. LOpus Dei est en procs de beatificar lAlexia, doncs la considera un exemple de fe i amor a Du exemplificant. Fsser adopta el cas per elaborar una esferedora parbola sobre el poder que posseeix la religi per manipular la ment. Estem davant duna polmica que torna a atemptar contra la llibertat dexpressi i la independncia de lartista per condemnar els mals ms intrnsecs daquest mn.

Ms grotesca s encara la controvrsia que ha acompanyat lestrena de Diario de una nimfmana. La Comunitat de Madrid, presidida per la popular Esperanza Aguirre, va censurar el cartell publicitari del film i va prohibir que aquest es difongus als espais pblics madrilenys, per considerar-lo obsc i inadequat. El pster exhibeix el tors semi nu duna noia que introdueix la seva m per dins de les seves calces. Segons un dels portaveus de la pellcula, el govern madrileny es va negar incls a acceptar un cartell alternatiu si no es canviava el ttol, doncs el que realment molestava era la paraula nimfmana ornamentant els espais de la Comunitat.

En aquest cas, la polmica pot fer un providencial favor a una pellcula fallida, malgrat la bona voluntat dun equip artstic que intenta evitar el naufragi. El problema rau en un gui simple i freturs dinters, que adapta sense xit la novella homnima escrita per Valerie Tasso, una nimfmana confessa que durant un temps exerc la prostituci per saciar la seva necessitat extrema de sexe. El semi debutant Christian Molina (curiosa elecci de director per part de la productora) intenta atorgar transcendncia i lirisme a la pellcula mitjanant una realitzaci massa acurada pel poc inters i el bast dall que sexplica. Tant sols es salven del suspens lactriu catalana Belen Fabra, protagonista absoluta del film, i largent Leonardo Sbaraglia, qui transforma el monstre obts descrit al gui que ha dinterpretar en un pattic i terrorfic sser hum. Tot i aix, una pellcula totalment oblidable.

Notcies - Cinema Catal . NET
L'actriu Nerea Camacho a la presentaci de Camino (fotografia de Marta Bueno)

lectures: 8310

Gerard A. Cassad

20 d'octubre de 2008


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

A veure com seran les plemiques si se generan, perque la darrera peli \
Andrs20-10-2008

deia abans la darrera peli polmica, El tiro en la cabeza, esta passant bastant desapercebuda
Andrs20-10-2008

A mi \
Marc20-10-2008

A mi camino no m'ha agradat, no he entrat per res, l'he vist desde la distncia (ara s!)
Marc20-10-2008

\
Gerard A. Cassad20-10-2008

nerea tkm porfabor si bes esto agregame a cristianman_95@hotmail.com
cristian 10-02-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small