cinema catal� . caT
Notícies anteriors
CAP DE SETMANA D’ESTRENES POLÈMIQUES

Durant aquest cap de setmana han arribat a la cartellera dos films, l’estrena dels quals ha vingut precedida de polèmiques tant interessadament difoses pels mitjans de comunicació, com tremendament artificials i absurdes. Es tracta de dues pel·lícules de producció espanyola: “Diario de una nimfómana” y “Camino”. Malgrat aquesta coincidència, els resultats que obtenen ambdós films no poden ser més contraris.

"Camino”, tercer llargmetratge del madrileny Javier Fésser, és sens dubte una de les pel·lícules de l’any. Fésser abandona (a mitges) la lleugeresa i l’absurd dels seus dos films anteriors per carregar amb dinamita un artefacte disparat amb tota intenció contra qualsevol tipus de fonamentalisme religiós, en aquest cas exemplificat per l’Opus Dei. Amb un guió intel·ligentíssim i l’imaginari fílmic de Fésser al servei de l’obra, tot funciona a “Camino”, des de les excel·lents interpretacions (a destacar la novell Nerea Camacho i una Carme Elías en estat de gracia), a la posada en escena, on es cerca una estètica naïf, propera als més melosos films de Disney, per acabar colpejant l’espectador allà on més mal li pot fer: en les creences que, de vegades, sostenen l’existència humana. El film va marxar de buit del Festival de Sant Sebastià (malgrat la bona acollida per part del públic).

En els dies precedents a l’estrena, els mitjans s’han fet ressò de la indignació expressada tant per l’Opus Dei com per la família de Alexia González Barros. El film s’inspira en el cas d’aquesta nena que morí als 14 anys afrontant amb una resignació cristiana i una maduresa digna d’admiració la seva mort. L’Opus Dei està en procés de beatificar l’Alexia, doncs la considera un exemple de fe i amor a Déu exemplificant. Fésser adopta el cas per elaborar una esfereïdora paràbola sobre el poder que posseeix la religió per manipular la ment. Estem davant d’una polèmica que torna a atemptar contra la llibertat d’expressió i la independència de l’artista per condemnar els mals més intrínsecs d’aquest món.

Més grotesca és encara la controvèrsia que ha acompanyat l’estrena de “Diario de una nimfómana”. La Comunitat de Madrid, presidida per la popular Esperanza Aguirre, va censurar el cartell publicitari del film i va prohibir que aquest es difongués als espais públics madrilenys, per considerar-lo obscè i inadequat. El pòster exhibeix el tors semi nu d’una noia que introdueix la seva mà per dins de les seves calces. Segons un dels portaveus de la pel·lícula, el govern madrileny es va negar inclús a acceptar un cartell alternatiu si no es canviava el títol, doncs el que realment molestava era la paraula “nimfómana” ornamentant els espais de la Comunitat.

En aquest cas, la polèmica pot fer un providencial favor a una pel·lícula fallida, malgrat la bona voluntat d’un equip artístic que intenta evitar el naufragi. El problema rau en un guió simple i freturós d’interès, que adapta sense èxit la novel·la homònima escrita per Valerie Tasso, una nimfòmana confessa que durant un temps exercí la prostitució per saciar la seva necessitat extrema de sexe. El semi debutant Christian Molina (curiosa elecció de director per part de la productora) intenta atorgar transcendència i lirisme a la pel·lícula mitjançant una realització massa acurada pel poc interès i el bast d’allò que s’explica. Tant sols es salven del suspens l’actriu catalana Belen Fabra, protagonista absoluta del film, i l’argentí Leonardo Sbaraglia, qui transforma el monstre obtús descrit al guió que ha d’interpretar en un patètic i terrorífic ésser humà. Tot i així, una pel·lícula totalment oblidable.

Notícies - Cinema Català . NET
L'actriu Nerea Camacho a la presentació de Camino (fotografia de Marta Bueno)

lectures: 8261

Gerard A. Cassadó

20 d'octubre de 2008


Comparteix la notícia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

A veure com seran les pòlemiques si se generan, perque la darrera peli \
Andrés20-10-2008

deia abans la darrera peli polèmica, El tiro en la cabeza, esta passant bastant desapercebuda
Andrés20-10-2008

A mi \
Marc20-10-2008

A mi camino no m'ha agradat, no he entrat per res, l'he vist desde la distància (ara sí!)
Marc20-10-2008

\
Gerard A. Cassadó20-10-2008

nerea tkm porfabor si bes esto agregame a cristianman_95@hotmail.com
cristian 10-02-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a màxim pots omplir 255 caràcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small