cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA PELLCULA CAPTAIN ABU RAED INAUGURA UNA 53 SEMANA INTERNACIONAL DE CINE DE VALLADOLID PLEGADA D'INCIDNCIES

La pellcula jordana Captain Abu Raed del director debutant Amin Matalqa, candidata daquest pas als Oscar desprs de fora anys de sequera cinematogrfica, va obrir una 53 edici de la SEMINICI caracteritzada pel relleu en lequip directiu i el remodelatge de les infraestructures. Desprs duns tres anys de transici tranquilla, ms o menys continuista, al capdavant de la SEMINICI a crrec del sortint director Juan Carlos Frugone, enguany sencetava la nova etapa conduda per Jess Angulo, professional de contrastada solvncia. No sabem si per les presses i les corredisses de darrera hora per el cert s que la present SEMINCI 2008 ha ofert una imatge inicial de desorganitzaci i improvisaci desconeguda en un certamen de provada i reconeguda eficincia. Problemes amb les entrades, amotinaments despectadors, collapse organitzatiu i problemes tcnics i de gesti com cpies sense subttols electrnics per la premsa estrangera o subttols electrnics invisibles per la premsa en general o subttols electrnics inexistent.

Un festival entregat com a senyal identitari al cinema dautor i sensible a totes les cinematografies ha optat per triar amb bon criteri una pellcula inaugural dun pas desconegut per no obrir amb el recurs fcil duna pellcula amb renom. Daquesta manera resulta coherent i efica inaugurar amb una bonica pellcula jordana com Captain Abu Raed, a punt destrenar a casa nostra, que parla del sacrifici i lamistat humana com a valors universals i atemporals a travs de la figura dun home madur i sol interpretat per lactor jord internacional Nadim Sawalha, un rostre que transpira profunda humanitat. Tot i no figurar grans noms en el repertori de certamen vallisolet cal destacar la presncia dhabituals com el canadenc Atom Egoyan, galardonat en diferents ocasions, i la seva Adoration provinent de Cannes. O tamb el realitzador israelita Amos Gitai, motiu duna retrospectiva el 2004, qui retorna a reivindicar la memria histrica de la dispora i la mala conscincia en la seva pellcula francesa Plus tard, tu comprendras sobre el descobriment i la reconstrucci de les desconegudes i amagades arrels jueves dun francs, simultniament al procs a lexterminador nazi Klaus Barbie el 1987, per culpa del premeditat silenci de la seva mare, filla de supervivents dels camps de concentraci alemanys delatats pels mateixos francesos. Aquesta s una pellcula feta en veu baixa, prcticament xiuxiuejada, fosca i en penombra, amb profusi dimatges dinteriors, que es dilata en el temps, amb flashbacks retrospectius, un enfocament estilstic original i diferent amb suaus i parsimoniosos moviments de cmera i compta amb la presncia de la gran dama del cinema francs Jeanne Moreau ben acotxada per altres actrius com Emmanuel Devos o Dominique Blanc.

Entre els seleccionats trobem el fins Mika Kaurismaki, germ dAki kaurismaki, qui amb Kolme viisasta miest, traduble per Els tres reis mags, no pot escapar-se de lallargada ombra del seu germ de renom internacional i factura una pellcula plana, pesada, feixuga, excessivament xerrada, que no va ms enll dun esperanador i previsible conte nadalenc per tres nimes esberlades que naveguen a la deriva i es troben en un redempcionista i catrtic karaoke, intentant emular la impossible i inimitable saturada vena nostlgica i melanclica marca de la casa del gran Aki Kaurismaki. Entre els triats a competici destaca tanmateix la realitzadora alemanya Doris Drrie, qui lany passat ja va presentar en la Seminci en una secci parallela Cmo cocinar tu vida, qui ha dirigit Cerezos en flor, sobre una parella madura en qu al marit diagnostiquen una malaltia terminal sense saber-ho i la seva dona que ha sacrificat tota la seva vida per estar al seu costat reprimint els seus impulsos artstics i expressius. Aquesta pellcula cont una primera hora extraordinria, inspirada clarament en el magistral Cuento de Tokio del mestre japons Yasujiro Ozu, en qu es relata la inoportuna visita dels pares a casa dels ocupats fills a la capital alemanya i com aquests no saben ni volen qu fer amb ells. Aquesta primera hora esplndida es trenca sobtadament per un incident que no revelarem i la pellcula es desplaa al Jap per buscar els cirerers en flor, la dansa Butoh i el mont Fujimori, una segona part farcida de transcendentalisme, bellesa i mstica al gust occidental.

El certamen tamb ha descobert les aptituds cinematogrfiques de Amy Redford, filla del gran Redford, actriu televisiva, teatral i cinematogrfica que fa el seu debut darrera la cmera amb una pellcula de petjada independent que perfectament podria estar apadrinada pel festival Sundance que dirigeix el seu papa, The guitar. En aquesta primera realitzaci, descompensada per al cap i la fi interessant, es retrata la transformaci dun personatge femen, interpretat convincentment per la britnica Saffron Burrows, a qui diagnostiquen un cncer fulminant, desprs perd la feina i sadona que el seu company no lestima. Ella decideix emprendre un cam de no retorn allant-se del mn, gastant compulsivament i coneixent improvisadament nova gent i , sobretot, portar a terme el somni de la seva infncia, comprar-se una guitarra elctrica i formar part dun grup de rock.

La 53 edici de la SEMINCI ha incidit especialment enguany en el cinema espanyol i llatinoameric amb ttols com lencartronat i vetust europuding La mujer del anarquista del tndem format per Peter Sehr i Marie Nelle en qu retornem a les batalletes de la guerra civil espanyola i postguerra en lexili en sintonia amb els temps actuals de reivindicaci de la memria histrica dels venuts. Ms profitosa ha estat Retorno a Hansala de la realitzadora Chus Gutirres en el seu lloable intent per intentar donar una identitat als cossos annims morts i desapareguts dels naufragats en pasteres per travessar lestret de Gibraltar a travs, entre altres, del bon recurs de la roba trobada a les platges andaluses. Tamb cal destacar lnic documental a competici, la realitzaci catalana Una cierta verdad del debutant Abel Garcia Roure, en qu es fa un retrat prou evocador i eloqent dalguns afectats de trastorns mentals com lesquizofrnia i del seu seguiment, tractament i, en alguns casos, contenci de part dels responsables en un centre sabadellenc.
Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena del film Captain Abu Raed

lectures: 1613

Joan Millaret Valls (enviat especial a Valladolid)

31 d'octubre de 2008


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small