cinema catal� . caT
Notícies anteriors
SABADELL TORNA A DIAGNOSTICAR LESTAT DE SALUT DEL CINEMA CATAL

Un anys ms (i amb aquest ja en sn nou), el Consorci per a la Normalitzaci Lingstica de Sabadell organitza un cicle de cinema que fa visibles les produccions en llengua catalana, lamentablement obviades per un sector estatal poc amic de donar cabuda a aquelles pellcules no rodades en espanyol. El Cicle de Cinema en Catal de Sabadell s una bona oportunitat per a que lespectador pugui apropar-se al bo i millor que ofereixen les indstries dels anomenats Pasos Catalans, fugint del nociu centralisme que suposaria oblidar aquells llargmetratges procedents de Ses Illes o de terres valencianes. La llengua es converteix doncs en el nexe com duna panormica que busca compensar dalgun mode el greuge que pateixen les produccions catalanes, amb una quota de mercat inferior al 3 %.

Les projeccions, que es van iniciar el passat 22 doctubre amb lestrena a Sabadell de El Coronel Maci de Josep Maria Forn, van servir el plat fort del men el passat 29 doctubre, amb el passi de El silenci abans de Bach. Els Cinemes Imperial de la ciutat vallesana, on es realitzen totes les projeccions, es van omplir dun mode certament inesperat per rebre el veter cineasta Pere Portabella, qui va presentar el seu darrer film, una producci que ha reanimat el prestigi dun dels cineastes europeus ms reconeguts del mn. De fet, el passat mes de setembre es complia un any de la retrospectiva que el MOMA de Nova York ofer sobre la obra de Portabella amb motiu de lestrena de El silenci abans de Bach, un encertat projecte dart i assaig que ha provocat les successives reestrenes en sales dobres mtiques de Portabella com el documental Vampir-cuadecuc.

En un animat cine-frum posterior a la projecci del film, Portabella, a banda dexplicar algunes peculiaritats i ancdotes del rodatge de El silenci abans de Bach, va voler aclarir que ell no es considera un cineasta que fa pellcules pels museus. A mi el cine-art no minteressa com a creador, jo soc un cineasta tradicional, preocupat, aix s, per la renovaci del llenguatge cinematogrfic. Portabella assenyalava com els grans llasts del cinema clssic la narraci tradicional aristotlica, entesa com la necessitat dexplicar una historia amb un desenlla que et determina cap a on ha danar la trama, i la presncia dactors reconeguts, que acaben per copsar latenci per sobre dall que la pellcula vol explicar.

Malgrat haver consumit, possiblement, la carta ms atractiva del cartell, el Cicle de Cinema en Catal de Sabadell encara t moltes sorpreses per oferir. En les properes dues setmanes, les produccions del Pas Valenci i les Illes Balears seran les protagonistes del Cicle. El proper dimecres 5 de novembre sacollir la projecci del film El meu ltim estiu amb Marian del valenci Vicent Monsons, qui acudir a Sabadell acompanyat de lactor Josep Linuesa per presentar la pellcula i participar al colloqui posterior. Per la seva banda, el cinema balear tindr doble representaci el proper 12 de novembre: Markus Kunhe presentar el curtmetratge Agredol, mentre que Carmelo Convaira estrenar a Catalunya el documental Aigua Clara.

La pellcula My way del director Josep Antoni Salgot, un drama intimista amb dosis de thriller, desacostumat exemple de cinema de gnere en catal, ser lencarregada de tancar les projeccions el proper 19 de novembre. El Cicle es tancar finalment el 25 de novembre, amb una mostra, a lauditori del Casal Pere Quart, de films muts sabadellencs dels anys 30.

Per qualsevol dubte sobre el Cicle de Cinema en catal de Sabadell, podeu visitar la web www.cinemacatala.org, o contactar amb el Centre de Normalitzaci Lingstica de Sabadell (sabadell@cpnl.cat o b 93-7278340)
Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 1632

Gerard A. Cassad

5 de novembre de 2008


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Considero que \
Mart05-11-2008

... \
Mart05-11-2008

EL SILENCI ABANS DE BACH s la millor pellcula del que portem de segle
Mart05-11-2008

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small