cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ELS RELATS SOBRE VIATGES A NO LLOCS I LES LLARS IMPOSSIBLES PRESIDEIXEN EL 46 FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA DE GIJN

Pel Festival de Gijn ha passat ladmirada directora argentina Lucrecia Martel per presentar fora de competici el seu darrer treball La mujer rubia ttol definitu del film desprs que shagus exhibit al festival de Cannes com La mujer sin cabeza - enmarcat en un cicle que se li dedica a la controvertida directora i que abasta els seus nics tres llagmetratges i el seu primer curt Rey muerto. Mentre es troba embolicada en la difcil gestaci del rodatge de ladaptaci cinematogrfica de lapocalptic cmic El eternauta, Lucrecia Martel ha acompanyat a la seva criatura La mujer rubia, apadrinada i acotxada pels germans Almodvar, fins a Gijon abans de la seva imminent estrena. Ens trobem una altra histria laberntica i sense remei en qu la desdia, la deixadesa i la indiferncia dun grup impedeix la resoluci dun ms que probable atropellament mortal en una carretera secundria i en un lloc remot per la dona protagonista. Un fet imaginat i ficcionat que ben be podria inspirar-se en un fet extret de la plana de successos dels diaris que refora i aprofundeix en les fisures i les esberles duna grup empantenegat capa de tapar, dissimular, difuminar o ignorar un possible crim carregat de prejudicis socials amb evasives i derives tot mirant cap a una altra banda. Un film aterrador, torbador, enrarit i inquietant que convida al desconcert i que mereix ms sort que la que se li va dispensar al passat festival de Cannes en qu es va magnificar alguna escatussera xiulada.

Dins de la Secci Oficial sha confirmat, per si quedava algun dubte desps del seu guard a Cannes, la grandesa del film del turc Nuri Bilge Ceylan Tres monos, datmosfera densa, pesada i feixuga com els cels encapotats i grisos que presideixen uns plans generals prcticament pintats, matrics, en qu els humans hi apareixen perduts, esquifits, insignificants. Una grandiosa pellcula protagonitzada per tres membres duna famlia que deambulen errtics i sense nord en un pis angost abocat al moll en un edifici esquifit i destartelat que sembla a punt desfondrar-se solcat pel soroll eixordador dels trens. I com a La mujer rubia, el pretext dun accident automobilstic desencadena un reguitxell de fets que a Tres monos refora els mecanismes de submissi de poder quan un xofer assumeix la culpa aliena a canvi de diners i pres. Al final, un nou crim necessitar un nou voluntari per perpetuar aquesta cadena de sometiment per intentar salvar el poc que queda del naufragi duna famlia assetjada tamb per un fantasma del passat del trencat quadre familiar.

Una situaci semblant a Tres monos s la que es viu en una famlia belga a 9 mm del director dascendncia Taylan Barman en qu sintentar esbrinar qu samaga rera la porta dun pis quan sentim un eixut i sec tret. Aleshores senceta un flash-back que retrata les hores prvies a la tragdia i el secret rera la porta amaga una histria tripartita dincomunicaci protagonitzada per un pare aturat per culpa dun accident, la dona policia que sallunya irreversiblement del marit i un fill introvertit que canalitza la seva ira en actes vandlics. Tres personatges que dibuixen un mapa de la desolaci humana explicada a tres bandes a lestil Irritu. Fragments trencats dun imposible mosaic de la llar que est rodat amb virtuosisme, elegncia i elaborats moviments de cmera.

Les dificultats per mantenir lestabilitat familiar o la impossibilitat de trobar-la es posaran en evidncia en nombroses propostes que passen per Gijn. Amb lexplcit ttol Nowhere man, la directora belga Patrice Toye pren com a punt de partida la can homnima dels Beatles per filmar la fractura que neix en una aparentment feli i burgesa parella casada quan lhome decideix desaparixer i canviar didentitat. Aquest resorgiment anir lligat a un llarg desplaament a la vora de loce en un lluny continent per refundar-se de nou per sense trobar el seu dest. Aquest viatge a enlloc que sembla culminar la seva desorientaci sacaba quan decideix retornar a la llar al cap dels anys retrobant la seva antiga parella qui ha refet la seva vida com ha pogut. El retorn a la llar a la recerca de lacolliment ansiat i la imprevisible reacci de la seva dona sembla talment el trajecte dun nufrag que ha estat perdut i la seva errabunda experincia ha estat una mena de no vida.

Aquest viatge als no llocs els retrobem tamb tant en la catica i enfebrida Salamandra del debutant argent Pablo Agero com a la impresionant i bella Liverpool de Lisandro Alonso. A Salamandra un nen s arrencat bruscament de la seva confortable casa per una reapareguda mare inconstant, immadura i obcecada en cabries sobre una llar idlica en la llunya regi de Bolson. Aquest paisatge est despullat de tota la seva magnificncia i valor teraputic i catrtic ja que ms aviat s un putrefacte reducte paranoic que acull tota mena de viatjants que han pervertit i adulterat valors com lecologisme, el nudisme o el moviment hippie en qu es fa inviable la represa duna vida estable i leducaci dun nen que es veur abocat a un clima violent i esquizoide sense cap mena de referents. I pel que fa a Liverpool, un fill, enrolat com a mariner acompanyat tan sols duna botella dalcohol, la metfora perfecta de lhome sense casa i sense dest, retorna a la seva llar per dos dies a la ferstega i inhspita regi de Ushuaia que un dia va deixar. Aquest home denlloc es troba un pare que li retreu el retorn, la seva mare amb demncia senil no el reconeix i la germana disminuda ni existia el dia que ell va partir. Colpidor i profund relat dun home sense casa i sense lligams i commovedores les escenes daquesta famlia arrossegada per un sacrificial pare en territori en clau de western que viuen en un estat de prctica supervivncia diria.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena del film Tres monos

lectures: 2640

Joan Millaret Valls (enviat especial a Gijn)

26 de novembre de 2008


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

a veure si estrenen aviat \
Olga02-12-2008

... Liverpool, que t una pinta bonssima
Olga (2)02-12-2008

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small