cinema catal� . caT
Notícies anteriors
COLLITA 2008: UNA SELECCI [MOLT PERSONAL]

Arriba el moment dacomiadar un any 2008 marcat (ens agradi o no) per la constantment esmentada crisi econmica que amenaa amb acomodar-se entre nosaltres al llarg del proper any. Sembla evident que en els primers mesos de 2009 tornarem a topar-nos amb les recurrents xifres sobre la minvant assistncia a les sales de cinema, la caiguda en vendes dels dvds i les penries que passa la industria cinematogrfica espanyola. Tot i aix, lany ens deixa un grapat de ttols interessants i alguna veritable obra mestra que mostren, un cop ms, que la creativitat no entn de recessions.

A continuaci adjuntem una proposta [molt personal] amb cinc llargmetratges que, per qui signa la present, es troben entre el bo i millor de la collita cinematogrfica del 2008.

1. Antes que el diablo sepa que has muerto de Sidney Lumet.
Amb 84 anys, i encara amb molt de treball per endavant si ens fixem en el referent del centenari Manoel de Oliveira, aquest 2008 ens ha arribat el darrer treball de Sidney Lumet, una autntica instituci a Hollywood y un dels cineastes ms transcendents de la historia del set art. Mescla reposada i conscient de classicisme i modernitat, Before the Devil knows youre dead mostra fins a quin punt s impossible la redempci quan el dest castiga la manca descrpols dels nostres pecats. Amb un Philip Seymour Hoffman en estat de grcia i un atractiu s de lordre diegtic, Lumet (amb lscar honorfic sota el bra des de 2004) signa un treball que demostra, un cop ms, que ledat no est renyida amb el risc ni, molt menys, amb lexcellncia.

2. Viaje a Darjeeling de Wes Anderson.
Cineasta manierista per excellncia, cada pla de les pellcules del nord-americ Wes Anderson esdev una vinyeta, quelcom ms proper a lart pictric que al funcionalisme de lenquadrament flmic. Una de les primeres estrenes de lany fou la darrera obra dAnderson, un dels autors ms destacables del Nou nou Hollywood. Amb Viaje a Darjeeling, peculiar road movie espiritual, Anderson torna a aconseguir all que pocs cineastes saben fer: construir instants mgics embolicats amb una aparent lleugeresa que aconsegueix distreure la profunditat emotiva del conjunt.

3. 4 meses, 3 semanas, 2 das de Cristian Mungiu.
Va arribar a les nostres cartelleres amb molt de retard, malgrat ser mereixedora de la Palma dOr a Cannes, i encara hem de felicitar-nos per haver-la pogut veure estrenada al nostre pas. 4 meses, 3 semanas, 2 das fou lobra que encapal lany 2007 el anomenat nou cinema romans (acreditaci ms postissa que real) que engloba un seguit de cineastes joves (Puiu, Nemescu, Mitulescu, el propi Mungiu,...) daquest pas de lEst poc propens a exportacions cinfiles. La fredor en la direcci de Mungiu, laplom i enteresa de la cmera, contrasta amb lesquinadora narraci dun avortament illegal a la Romania comunista del dictador Ceausescu. Lexcellent seqncia del sopar a casa dels sogres per part de la protagonista, sntesi formal del film, mostra com pot ser dincmode una pla-seqncia fix, i com dintelligent pot arribar a ser aquesta sensaci insuportable.

4. Camino de Javier Fsser.
Justament reconeguda a les recents nominacions als Goya de lany vinent, Camino ha estat la millor pellcula espanyola de la temporada. Fsser posa la seva imaginria visual al servei dun paquet bomba collocat als baixos de lOpus Dei i de qualsevol tipus de fonamentalisme txic. Lintelligent gui, amb una carambola de mestre reservada per al desenlla, les supremes interpretacions de Carme Elas i de Nerea Camacho (tot un descobriment) i la estudiada direcci dart, sn alguns dels ingredients que fan de Camino un dels millors plats daquest any. Darrera del producte, Mediapro i un productor anomenat Jaume Roures, qui sembla capficat en apedregar tot all que faci pudor de ranci.

5.Amateurs de Gabriel Velzquez.
Amb el reconeixement previ de que aquesta s laposta ms personal i, per tant, ms discutible del llistat, finalitzem aquesta petita selecci de joies amb una pellcula que ha passat fora desapercebuda, tant en la seva participaci en el Festival de Sant Sebasti, com en el seu fuga periple per les cartelleres. Velzquez repeteix la frmula ja emprada a Sud Express per elaborar una daquelles miniatures tant exquisides con invisibles. Podria semblar que Amateurs sapodera dunes formes comunes cercant el segell posts de humil film indie. Per poques vegades es percep amb ms claredat lhonestedat duna proposta. El director posa en prctica i sense galanes les premisses bazinianes que advoquen per un cinema sense trampes, que busqui captar la veritat del real. El veritable amateur (en el sentit etimolgic de la paraula) de la proposta s el propi Gabriel Velzquez, amant apassionat de lart cinematogrfic, qui elabora amb aquesta pellcula una estimable proposta dall que per a ell hauria de ser el cinema.
Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 2987

Gerard A. Cassad

30 de desembre de 2008


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

la meva seria 1.Pozos de ambicion 2.Il Divo 3.No es pais para viejos 4.Gomorra 5.4 meses, 3 semanas... bon any!
Cesc30-12-2008

El meu top-5 : Al otro lado, Luz silenciosa, Los Limoneros, Antes que el diablo sepa que has muerto i Las horas del verano
Andrs31-12-2008

aqu teniu el meu: 1,Las horas del verano; 2,My blueberry nights; 3,El caballero oscuro; 4,Wall.E; 5,Gomorra
Laia31-12-2008

1.- Wall-e, 2.- El intercambio, 3.- Hace mucho que te quiero, 4.- Happy: un cuento sobre la felicidad 5.- My blueberry nights Bon 2009.
Q.31-12-2008

El cabllero oscuro; Gomorra; Los limoneros; Il divo; La niebla; i la pitjor: Australia
Marc31-12-2008

\
Eric05-01-2009

1 No es pas para viejos / 2 Luz silenciosa / 3 Pozos de ambicin / 4 Hace muchos que te quiero / 5 El incidente
Magda08-01-2009

La meva llista: 1-LAS HORAS DEL VERANO, 2-LA CUESTIN HUMANA, 3-EL CABALLERO OSCURO, 4-MYWAY, 5-EL NIO CON EL PIJAMA DE RAYAS
Loles09-01-2009

1.-El caballero oscuro;2.-El caballero oscuro;3.-El caballero oscuro;4.-El caballero oscuro;5.-El caballero oscuro;
\18-01-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small