cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ENTRE LES MURS: PRIMERA JOIA DE LA TEMPORADA

Qu tremendament difcil resulta parlar dun film com Entre les murs sense caure en els tpics que coneixem des de fa mesos. De fet, resulta curis que una pellcula que es va alar amb la Palma dOr a la darrera edici de Cannes ens hagi arribat amb tant de retard (les distribudores les tenen, aquestes coses). Aquesta tardana ha propiciat que els espectadors ens enfrontssim al llargmetratge amb molt avantatge. Sabem que Laurent Cantet havia rodat una mena de fals documental (o documental de ficci, o ficci amb formes de documental, o...), on es posaven de relleu les flaqueses del sistema educatiu francs, incapa dadaptar-se al nou panorama social de la Frana multicultural . I tot i aix...

Tot i aix Entre les murs (o La clase, horripilant traducci del ttol a Espanya. Les distribudores les tenen, aquestes coses) s perfectament capa de sorprendrens. T moltes daquelles qualitats que destilla el cinema dalt calibre: honestedat, realisme sense maniqueismes, mescla de realitat i dramatitzaci sense necessitat de dramatismes,... elaborar un llistat de les virtuts del film s una rdua tasca.

El millor del film s que revela una realitat, evidentment no exclusiva del pas ve, que tots coneixem per que no sabem abordar. Coneixem les mancances del sistema educatiu, per les pensem dun mode abstracte, com el fotgraf que realitza un retrat a cegues, sabent quina porci de la realitat captura, per sense ser-ne conscient. Cantet esdev el lquid de revelatge fotogrfic que ens mostra la imatge, i aquesta no pot ser ms esgarrifosa. Qui us escriu pot donar fe que el que mostra la aula de Entre les murs s quelcom ms habitual del que creiem, i moltes vegades es produeix a les nostres escoles amb una gradaci ms virulenta. Laula multiracial que planteja Cantet s ja una realitat a les escoles de secundria del nostre pas. Lensenyament a Catalunya ha de ser capa de fer front a les dificultats que el film planteja i trobar la frmula que permeti tractar lalumne com un sser individual, cultural, social i intellectualment, i no com el membre pseudo-annim dun grup foradament homogeni. Com es pot plantejar del mateix mode leducaci den Jordi Garcia i la den Ahmed Al Shamadi? El prejutjat Pla Bolonya que sintenta instaurar a les universitats catalanes sembla optar per noves ves, per implica una certa tendncia classista que sha convertit en una pesada llosa i lha condemnat a ulls de lactivisme estudiantil. El pla definitiu de Entre les murs, on una alumna africana del professor Bgaudeau li confessa el darrer dia de curs no haver ents res durant tot lany, s duna claredat aterridora. s un panorama esferedor que, evidentment, ha de tenir remei.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 1461

Gerard A. Cassad

19 de gener de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

jo he tingut la sort de veure-la aquest cap de setmana, i us haig de dir que m'ha semblat excepcional
Josep M.19-01-2009

genial, sorprenent, pesimista i esperanadora alhora
Esther20-01-2009

sembla que estiguis veient un documental, no sembla ficci, s increble...
Roc20-01-2009

nominada als Oscars!!!
Marta23-01-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small