cinema catal� . caT
Notícies anteriors
JOSEPH L. MANKIEWICZ. UN RENACENTISTA EN HOLLYWOOD, LLIBRE DE CHRISTIAN AGUILERA (T&B EDITORES)

Sacaba deditar el luxs llibre Joseph L. Mankiewicz. Un renacentista en Hollywood de lescriptor cinematogrfic Christian Aguilera dins el segell editorial T&B Editores que arriba per omplir i completar el redut espai que la bibliografia sobre un director de lalada de Joseph Leo Mankiewicz ocupava en les nostres llibreries. El llibre s un recorregut lineal per la vida dun cineasta que va debutar en el cinema amb El castillo de Dragonwyck (1946), grcies a la confiana dipositada en ell pel director dorigen alemany Ernest Lubitsch i sota el paraiges de la Fox, desprs duna extensa etapa que es va iniciar redactant els rtols de films muts per desprs passar a escriure carretades de guions a sou daltres directors i tot seguit estrenar-se com a productor per diferents realitzadors.

Desprs del perode de la Fox en blanc i negre i una dotzena de pellcules arribaria lesclat del color i la bellesa dAva Gardner a La condesa descalza (1954) i la seva momentnia incursi en el musical amb Ellos y ellas (1955) amb un Marlon Brando que ja havia interpretat Marco Antonio sota les ordres de Mankiewicz a Julio Csar(1953). Aleshores lautor dedica un completssim i revelador captol a lambicis, espectacular i, finalment, turments i torpedinat treball Cleopatra (1963) per acabar el recorregut artstic de Mankiewicz en un darrer i eloqent captol titulat la trilogia del cinisme que recolliria les seves ltimes i esplndides pellcules mentre lextinci dels vells dinosaures del celluloide es feia dolorosament perceptible desprs de quaranta anys de carrera enmig de la crisi dels estudis. El llibre cont tamb diferents apndixs com un estudi de bandes sonores, projectes frustrats i una apropament als remakes de ttols de Mankiewicz.

Lautor demostra erudici i un saber enciclopdic per convertir el llibre en una eina de consulta imprescindible pel que fa a litinerari daquest illustrat director - mestre del gui i autor duns cuidats i incisius dilegs -, aix com per desentrellar la complexa gestaci dels seus projectes flmics amb obligats enllaos vers els diferents literats adaptats i tamb copsar les variades influncies creuades i transversals entre cinema i escriptura.

El llibre es presentar a la sala de projeccions de la Filmoteca de la Generalitat de Catalunya a lAvinguda Sarri, 33 de Barcelona el dimecres dia 25 de febrer a dos quarts de vuit del vespre en un acte-colloqui dentrada lliure conformat per una taula rodona en la qual hi participar lautor del llibre. Ser un immillorable moment per descobrir o retrobar aquest reputadssim director nord-americ amb connivncia amb la mateixa Filmoteca ja que sexhibeix la seva obra en una retrospectiva que commemora precisament el centenari del seu naixement. Les projeccions sallargaran ben b fins el mar i caldria assenyalar que un dels moments ms emblemtics ser la projecci duna cpia de Cleopatra (1963) que sha pogut trobar de quatre hores de durada, en qu sembla que es restitueix dalguna manera la massacra soferta sobre aquest mastodntic film, aquest mateix dissabte dia 21 de febrer. Els interessats podreu trobar els horaris de les projeccions aix com tota la programaci al web www.gencat.cat/cultura/icic/filmoteca

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 1486

Joan Millaret Valls

18 de febrer de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

un gran cineasta i un excellent guionista
Marc18-02-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small