cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ARTE EN FOTOGRAMAS. CINE REALIZADO POR ARTISTAS, LLIBRE DE CARLOS TEJADA

Aquest llibre de Carlos Tejada editat per edicions Ctedra dins la seva collecci Ensayos Arte Ctedra s un reps exhaustiu a lmplia nmina dartistes plstics que es van veure temptats pel nou llenguatge cinematogrfic que obria noves vies expressives, especialment, pel seu fet distintiu, les imatges en moviment. El moviment com a conjunci de lespai i el temps que venia a suplir les mancances i limitacions de la pintura pel que feia a la representaci o la creaci de sensaci de moviment. Lapropiaci daquest nou llenguatge expressiu de part de pintors, per tamb poetes, msics i literats de tota mena, va donar lloc a noves experincies esttiques, rtmiques, plstiques, sonores o sensitives que sallunyaven del cinema narratiu per abraar el que es coneix com a cinema experimental, cinema pur o abstracte, tot all que es pot encabir en el terme avantguarda. Les noves possibilitats didctiques que oferia el cinematgraf en mans dels artistes plstics difuminava les fronteres entre cinema i art i a linversa. Daquesta manera dos formats van gaudir duna embranzida notable i el cinema experimental viuria dues poques esplendoroses, tant als anys vint del segle passat amb les histriques avantguardes europees com desprs a la dcada del cinquanta i seixanta a Nord-amrica mentre que el cinema documental esclataria als anys trenta.

Carlos Tejada fa un recorregut histric partint del que sanomena pre-cinema - amb un catleg de tots aquells invents, aparells i andrmines que sempre han perseguit la recerca de les imatges en moviment fins a la descoberta del cinematgraf fa ms de 100 anys per fer a continuaci un detallat mostrari de totes les corrents avantguardistes europees que van elevar el cinema sovint a la condici dart. Lautor ressenya tots aquests moviments aix com aquelles figures ms rellevants. Des de lexpressionisme i el cinema abstracte alemany Hans Richter o Walter Ruttmann -, passant pel cubisme Lger - , la Bauhaus Laszlo Moholy-Nagy - , el dadasme Man Ray - i arribant fins el surrealisme amb Salvador Dal i Jean Cocteau, vertaders artistes multidisciplinars. Pel que fa al cinema experimental nord-americ no es pot eludir el pes dartistes de renom internacional com Andy Warhol, Michael Snow, el cinema mtric de Peter Kubelka o el prolfic autor Stan Brackhage que va conrear una mena de lirisme abstracte, treballs englobats sovint sota el concepte de cinema underground.

Es tracta dun cinema sempre arraconat de les sales dexhibici i que ha vist com tan sols podia sobreviure en lespai dels museus i les filmoteques. Un cinema que sallunya malauradament del gran pblic per culpa danys dhbits i vicis adquirits ja que la indstria sempre ha conreat i venut un cinema comercial de fcil digesti installat cmodament en la linealitat i la causalitat narrativa. Un imprescindible llibre que posa sobre la taula tot un fascinant, riqussim i complex cinema prcticament invisible forjat per una nova categoria, la dels cineastes- artistes. En aquest extens i inabastable territori, lautor de Arte en fotogramas. Cine realizado por artistas tamb cita aquells treballs que han enregistrat processos creatius pictrics aix com happenings, performances o installacions de diversos creadors per acabar nombrant cineastes de lactualitat com David Lynch o Peter Greenaway dindubtables arrels pictriques. Aquesta indispensable eina de consulta acaba amb un sinttic per escaient diccionari a lestil bio-filmografies de les personalitats ms importants.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 2989

Joan Millaret Valls

3 de març de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

est molt b que recomaneu llibres, perqu precisament els de cine tenen poca publicitat
Sara03-03-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres