cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA PETITA REVOLUCI DE LES DONES DE HANSALA

Hansala s un petit poble situat a la zona de lAtlas Mitj, al Marroc. Quan la directora Chus Gutirrez i tot el seu equip es van desplaar a aquesta petita poblaci berber per rodar Retorno a Hansala, la villa era governada per un consell dancians cent per cent mascul. En una societat totalment patriarcal, les dones de Hansala no tenien cap mena de poder. El rodatge del film va suposar un veritable xoc per aquesta comunitat: lequip de Retorno a Hansala est dirigit majoritriament per dones. A ms, les dones de Hansala van cobrar per totes i cada una de les tasques que servien al rodatge, des de lalimentaci dels membres de lequip fins a qualsevol tipus de figuraci. Quan va finalitzar lexperincia, les natives van descobrir que el seu treball podia sser recompensat econmicament, i que en altres cultures fins i tot podrien liderar un grup, aix que van demanar poder accedir al consell dancians. Els homes van refusar la petici i les dones del poble van muntar la seva prpia associaci. Actualment fan una tasca inestimable entorn leducaci fonamental dels nens i nenes de Hansala. Chus Gutirrez ha batejat aquesta histria totalment verdica com La petita revoluci de les dones de Hansala.

Retorno a Hansala narra el viatge de retorn de Leila (Farah Hamed) al seu poble natal, Hansala. Un viatge que ha de fer acompanyada den Martn, lamo duna funerria (Jos Lus Garca Prez): ambds transporten el tat del germ de Leila, vctima dun malms viatge en pastera fins a les costes dAlgeciras. Nominat en tres seccions a la darrera edici dels Goya, Retorno a Hansala s un film espanyol poc usual. Tot i aferrar-se a una llarga tradici de pellcules de caire social molt habitual al nostre pas, Gutirrez allibera la cmera de les necessitats narratives per aproximar-se a terrenys ms propers al cinema documental. Una tendncia cada cop ms present en el cinema modern que sembla envair les pellcules ms interessants que es fan al nostre Estat i que a Catalunya encapalen cineastes com en Marc Recha o lAlbert Serra. Tot i aix, Chus Gutirrez no prescindeix del gui, ans al contrari, lha emprat com a mapa de ruta dun rodatge influenciat per les peculiaritats de la producci: Quan fas ficci, has de partir duna estructura, tot i que desprs la cmera salliberi i simpregni de la frescor del documental [...] En un rodatge tan catic com el de Retorno a Hansala, el gui tajuda a saber on ests en cada moment. Certament, el rodatge de la setena pellcula en solitari de Chus Gutirrez no ha estat una bassa doli. Traslladar lequip a un petit poblat berber envoltat de misria i rodar amb actors no professionals va trastocar diversos cops les previsions inicials: El gui shavia de modificar constantment per ajustar-se a les exigncies dun rodatge tan imprevist. Vaig haver deliminar dilegs en comprovar que els actors que estava utilitzant no eren capaos de transmetrels amb credibilitat, i fins i tot vaig organitzar cstings in situ per substituir aquells actors que no em convencien. Tot i les dificultats, la directora nascuda a Granada sembla sentir-se cmode en aquesta mena de cinema verit modern: Cada cop necessito ms llibertat per rodar. ltimament rebutjo els dilegs, no suporto que un actor digui una cosa i laltre ja spiga qu ha de contestar. Els personatges han de dir el que els actors senten i cada cop em mostro ms partidria de la improvisaci. A Gutirrez, aquest gust per captar la veritat li ve de lluny: fou ajudant de direcci del mestre Joaquim Jord a El encargo del cazador.

Tot i estar fortament lligada a les terres on es desenvolupa la historia, Retorno a Hansala reprodueix un tema tan universal com el de la pobresa i la immigraci. Una problemtica que, no ho haurem doblidar, forma part de la historia dEspanya. Com recorda Gutirrez, Arribar a Hansala va ser com arribar a la Alpujarra dels meus avis. El meu avi, per exemple, es va traslladar a Granada sense recursos. Va entrar a treballar en una tenda i cada nit dormia sota laparador de la botiga. En aquest pas hem de reivindicar la memria dels nostres gens. Per lactor Jos Lus Lpez Snchez, co-protagonista del film, Retorno a Hansala mha servit per recuperar la innocncia i canviar el punt de vista egocentrista que tenim a Occident. Farah Hamed, barcelonina dadopci que debuta amb aquesta pellcula, per la qual fou nominada al Goya com a Millor Actriu Revelaci, assegura que ha estat un luxe iniciar-me amb una pellcula tan propera a les meves arrels. Tan de bo totes les produccions que hagi de defensar siguin com aquesta.

Retorno a Hansala sestrena el proper 27 de mar a les sales del nostre pas.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1666

Gerard A. Cassad

23 de març de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small