L’edició d’aquest any del Mecal, Festival Internacional de Curtmetratges de Barcelona, ha finalitzt aquest diumenge 5 d'abril. Els espectadors han gaudit amb una variada mostra de curtmetratges de més de 30 països diferents durant els deu dies de projeccions. Aquest diumenge es van portar a terme les últimes sessions, entre les quals va destacar la dedicada a Premis 2009, que fa un repàs als curtmetratges guanyadors d’aquest any.
El jurat de la Secció Internacional ha estat format aquest any per Olivier Robyns, responsable de la coordinació de festivals a l’organisme belga Big Family, Malgorzata Janczak, Gestora de Projectes a l’Institut de Cinema Polonès i Jordi Boixaderas, actor i doblador català. Per altra banda, el jurat de la Secció Obliqua estava constituït per Lukša Beni, director artístic del Tabor Film Festival, Jan Komasa, realitzador polonès de gran prestigi i Ramon Millà, realitzador audiovisual i fotògraf.
Els premis van ser entregats en una cerimònia que es va dur a terme el dissabte a la tarda. El Premi Filmin al Millor Curtmetratge Internacional (dotat amb 1.500 euros) va ser per al curtmetratge Cairn, de Hanne Larsen (Noruega). El Premi al Millor Curtmetratge de la Secció Obliqua (dotat amb 1.000 euros) va recaure en el curtmetratge australià Chainsaw, del realitzador Dennis Tupicoff. El jurat Obliqua va atorgar també una menció especial a Next Floor, del canadenc Denis Villeneuve. El Premi Technicolor al Millor Curtmetratge Espanyol (premiat amb el revelat de 1.000 metres de pel·lícula) va anar a parar a la peça Mama, d’Andrés Muschietti, mentre que el Premi Fuji a la Millor Fotografia de Producció Espanyola (dotat amb 1.000 metres de pel·lícula Fuji) va ser atorgat a Lucas Figueroa, pel curtmetratge Porque hay cosas que nunca se olvidan.
Com a novetat d’aquesta edició es va constituir un Jurat Jove, format por Diogo Pereira, Olivia Batista y Francesc Bordonau, que va decidir atorgar el Premi al Millor Curtmetratge Obliqua a la peça francesa Tony Zoreil, del realitzador Valentin Potier, i fer una menció especial a Danse macabre, obra del director canadenc Pedro Pires.
Per la seva banda, el públic assistent al festival va decidir el Premi al Millor Curtmetratge Documental, que va recaure en Zietek, curtmetratge polonès realitzat per Bartosz Blaschke.
Finalment, cal recordar que el Premi Vueling al Millor Curtmetratge de la secció Mecal On-Board, dotat amb un any de vols gratuïts amb la companyia per al realitzador, es lliurarà el proper dimarts 6 d’abril.