cinema catal� . caT
Notícies anteriors
STILL WALKING, O LES MISRIES FAMILIARS VISTES PER HIROKAZU KORE-EDA
El dia que el Bara va fer sis al Bernabeu, es va viure a la ciutat comtal la segona jornada del BAFF 2009. Entre totes les projeccions programades, destacaven a priori dues produccions amb plantejaments, intencions i estils molt diferents. La crtica especialitzada havia parlat fora b durant els mesos previs al festival de Still Walking del japons Hirokazu Kore-eda (estrenat a la darrera edici de la Zinemaldia de Sant Sebasti), i del fals documental 24 City, del xins Jia Zhang-Ke (vist a Cannes 08). Per qui subscriu larticle, els resultats obtinguts entre luna i laltra tamb divergeixen radicalment.
24 City s possiblement una pellcula massa localista i difcilment exportable. Zhang- Ke narra el procs de demolici duna fbrica de titularitat governamental (reflex de la Xina tradicional i comunista) per donar pas a un complex de pisos de luxe. Una metfora de com la globalitzaci empeny el capitalisme a aquelles terres menys inclinades a rendir-se al joc de loferta i la demanda. Amb un mode de representaci documental, Zhang-Ke dilueix per sempre les fronteres entre ficci i realitat: barreja dactors de prestigi (com lestrella internacional Joan Chen) amb testimonis verdics, pastitx de fragments televisius, flmics i musicals, 24 City s un experiment interessant (que no innovador: el fake t molts anys de vida) que es perd en la seva ambici desmesurada. Cercant un retrat elefantac de la historia dun pas a partir dun fet pseudo-anecdtic, Zhang-Ke no acaba de desvetllar massa cosa, i gaireb mai aconsegueix interessar lespectador amb els seus interminables plans fixos de busts xerraires.
La manca de grans ambicions s, en contrapartida, el major encert de Still Walking del cineasta Hirokazu Kore-eda (After Life, Nadie Sabe, Hana). De fet la idea s similar (tractar un gran tema a partir duna petita ancdota), per el director construeix en aquest cas els ciments amb cura artesanal i la reflexi acaba brotant en lespectador de manera natural quan finalitzen els ttols de crdit. A partir de la visita anual de Ryota (amb esposa i fillastre inclosos) a casa dels seus pares, Kore-eda construeix pas a pas un discurs sobre lhipocresia, la mentida i el rancor en el si de la instituci familiar. Amb un estil costumista i pausat, aproximant-se al mestre Ozu, Kore-eda no fuig de lhumor i aconsegueix la complicitat del pblic per apadrinar uns personatges extraordinriament dissenyats. Hom sembla estar veient la versi madura i transcendentalista dun entretingut captol de Doraemon, i en lepleg final descobreix tota la cruesa que ha anat perfilant el film. No per casualitat, Still Walking era la gran favorita de la premsa reunida aquest estiu a Sant Sebasti per endur-se la Conxa dOr, un guard que finalment es va endur la turca Pandoras Box, de menor pes cinematogrfic.
Notcies - Cinema Catal . NET
Fotograma del llargmetratge Still Walking del japons Hirokazu Kore-eda.


lectures: 1482

Gerard A. Cassad (enviat especial BAFF)

3 de maig de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Quina enveja feu seguint el BAFF; jo no puc anar-hi per tema d'horaris i distncies
Lucas04-05-2009

k tal x el BAFF??? val la pena???
Neus04-05-2009

la conciencia del buen espectador actualmente est volcada con el cine asitico, sin duda la cinematografa ms notoria de los ltimos tiempos
Carlos G.Pinto04-05-2009

Aquest cap de setmana puc anar al BAFF a veure una o dues pelis. Quines recomaneu?
Olga04-05-2009

Olga, et recomano Plastic City el divendres i Still Walking dissabte. s el millor que s'ha programat de moment.
Gerard A. Cassad06-05-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small