cinema catal� . caT
Notícies anteriors
PLASTIC CITY: UN BRASIL CORRUPTE I LIQUAT
Tercera jornada del BAFF i per primer cop, satisfacci plena a la sortida del cinema REX per aquest humil redactor. Desprs dalgunes decepcions raonables (Nanayo) i daltres completes (24 City), el cineasta hongkongus Yu Lik-wai, autor daquella joia titulada Love will tear us apart que es va veure al BAFF fa nou anys, no ha trat les expectatives que hom havia dipositat en ell. Possiblement Plastic City sigui fins el moment la producci ms notable a concurs projectada aquest any al certamen barcelon.

Les premisses de Plastic City no semblen massa originals, i recorden vagament a films de corrupci canarinha com Ciudad de Dios (Fernando Meirelles, 2002). El segon llargmetratge de ficci de Lik-wai descriu lespai de crim asitic que esdev La Libertade, un barri de Sao Paulo que acull la major comunitat immigrant japonesa del mn. Aviat topem amb all que hom espera trobar-se en aquest tipus de films: violncia mafiosa, turbulncies poltiques, farses policials,... El conjunt aparenta ser coherent durant els primers seixanta minuts de metratge i, alhora, provoca aquelles sensacions de dj vu tan desagradables per a lespectador. Tot i aix, aquesta primera hora de visionat ja deixa entreveure la miscellnia postmoderna que far un rotund acte de presncia en el desenlla del film. La frmula inicial (lestil visualment speedic de Tony Scott + lessncia documental de Gomorra + latmosfera cool del mn delictiu de la saga virtual Grand Theft Auto) s ornamentada amb una direcci de fotografia esplndida, obra de Lai Yiu-Fai, que ens mostra un Brasil de colors liquats, estranyament vivaos i decadents alhora.
Arriba per un punt en que senderroca el conjunt i Plastic City comena a esdevenir exquisidament incoherent. Lestil flmic sallibera del rigor semi-documental i la cmera sembla deixar-se transgredir pels estupefaents que, suposadament, es mouen per La Libertade (memorable s lescena del combat entre bandes, en qu Tarantino i Zack Snyder semblen posseir la mirada de Yu Lik-wai). s en aquest moment quan Plastic City rubrica la seva llegenda i omple les paperetes per no marxar de Barcelona amb les mans buides.

Limpacte flmic de Plastic City no eclipsa el raonable bon sabor de boca que deixa una altra de les pellcules projectades ahir al BAFF. All around us del japons Ryosuke Hashiguchi s una proposta totalment diferent, que sembla la versi asitica, intelligent i madura duna tragicomdia romntica made in USA. Premi del jurat a lltim festival de Deauville, All around us t dues dolences que malmeten el resultat final: un metratge excessivament llarg pel que el film vol explicar i, sobretot, un implcit (i maniqueu) posicionament en contra de lavortament. Kanao s un home avorrit del seu matrimoni, de la seva feina i de la seva vida, que decideix iniciar-se en el mn del dibuix criminalista (aquells retrats que es fan en un judici quan les cmeres no hi tenen accs). En aquest nou entorn coneix un gran nombre dinfanticides que es mostren freds i satrics davant el dolor de les famlies de les vctimes. Parallelament, la dona de Kanao decideix unilateralment avortar i perd la criatura que ambds esperen per caure en el pou de la depressi ms cruenta.
No seria just obviar els mrits dun film dissimuladament detallista, que mescla amb majestuositat la comdia i el drama i que t moments de veritable lludesa. Saber que probablement mai arribi a estrenar-se en sales al nostre pas i comprovar el nivell mediocre del 90% de produccions americanes que es colen a les cartelleres catalanes fa que pellcules com All around us justifiquin sobradament la necessitat dun festival com el BAFF.
Notcies - Cinema Catal . NET
Fotograma del film Plastic City del director Yu Lik-wai

lectures: 1484

Gerard A. Cassad (enviat especial BAFF)

5 de maig de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small