cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA DIRECTORA ARGENTINA ALBERTINA CARRI REBR LA LLUNA DE VALNCIA EN EL MARC DEL FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINE CINEMA JOVE

La directora de La rabia, que rebr la LLuna de Valncia aquest dissabte dia 27 en la jornada de clausura de la 24 edici del Festival Internacional de Cine Cinema Jove, va oferir ahir dimecres una roda de premsa al costat del director del Festival Rafael Maluenda en motiu del premi que se li concedeix i de la completa retrospectiva que lacompanya. La jove directora argentina Albertina Carri, filla de pares desapareguts durant la dictadura argentina i a qui dedica una singular i trencadora pellcula en qu es combina documental ficcionalitzat, animaci i evocaci vaga dels seus records dinfantesa a Los rubios, es podria adscriure a un novssim cinema argent marcat per la radicalitat i subversi estilstica creant un cinema fronterer i esbiaixat. Aquesta realitzadora, que es mant completament indita en el nostre territori, ha estat motiu daquest just homenatge que ha tingut com a pretext el seu descobriment ms enll del limitat coneixement que tenim de la seva filmografia en el circuit dels festivals. La darrera pellcula daquesta sorprenent i madura directora que s Albertina Carri ha estat La rabia, un contundent, malalts i asfixiant film que subverteix el mn idllic del camp per apropar-lo a un allucinant, brutal i bestialitzat retrat en qu es deshumanitza els seus habitants, sempre des del punt de vista dels nens protagonistes que es veuran abocats a conviure en un espai de violncia latent i condemnats a perdre la seva innocncia. La reveladora retrospectiva ha vingut acompanyada tamb de la publicaci dun extens i rigurs llibre Albertina Carri. El cine y la furia, editat per la Filmoteca ( Institut Valenci de lAudiovisual Ricardo Muos Suay), a crrec de lestudiosa Elena Lpez Riera en qu es fa un anlisi exhaustiu de la seva filmografia amb especial atenci als seus elements constitutius i temtics aix com als aspectes formals i allegrics de la seva obra.

Dins de les mltiples activitats que ofereix enguany lactual edici del Festival Cinema Jove de Valncia destaca la secci Cuadernos de Rodaje encomanada en aquesta ocasi al realitzador bilba Enrique Urbizu que consisteix en lexhibici de 16 ttols de la histria del cinema escollits i considerats imprescindibles pel director de La caja 507. Entre els intocables, Urbizu ha destacat Murnau, Ford, Lang, Buuel, Lynch o Eastwood, entre molts altres, renegant una mica del totpoders Alfred Hitchcock, de qui diu que ja no li escalfa el cor en la roda de premsa de presentaci de la secci el passat dimarts dia 23. Escortat de nou pel director del Festival, Urbizu, qui mant contactes amb el pblic assistent en la secci que apadrina, es va estendre especialment sobre latpic western Ro Conchos de Gordon Douglas.

Un dels moments intensos del festival ha estat tamb la presentaci de quatre actrius que han fet el salt a la direcci grcies al curtmetratge el passat dilluns dia 22. En la roda de premsa compareixien lactriu i ex-directora de lAcadmia del Cinema Espanyol Merc Sampietro amb el seu premiat treball Turismo; lactriu Mapi Galn, que forma part tamb del jurat internacional del festival Cinema Jove i que ha dirigit Se ven de...; lactriu Natalia Mateo, la protagonista de La vergenza, que ha co-dirigit juntament amb Marta Aledo el curt Test; i finalment lactriu ngeles Maeso, ms fornida en el format del curtmetratge, que ha presentat el seu ltim treball El postre. Totes van coincidir en assenyalar el gran repte que significava enfrontar-se a un nou i inconegut engranatge tcnic, que desconeixien completament malgrat estar-hi familiaritzades, i que ha suposat el seu debut rere la cmera, aix com la llibertat creativa que proporciona aquest petit format com a vehicle dexpressi de les seves inquietuds.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 2683

Joan Millaret Valls

25 de juny de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small