cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LAS DESVENTURAS DEL JOVEN WERTHER. JOHANN WOLFGANG VON GOETHE. EDITORIAL CTEDRA. COLLECCI MIL LETRAS

Leditorial Ctedra acaba darrancar una selecci de novelles de la literatura universal en una nova fornada sota letiqueta Mil letras per commemorar els ms de 1000 ttols publicats sota les colleccions Letras hispnicas i Letras universales. Entra la nova reedici de ttols clssics indispensables com Crim i cstig de Dostoievski, La metamorfosi i altres relats de Kafka o Campos de Castilla de Machado, llibres que ens poden ajudar a suportar millor els rigors estiuencs i gaudir tamb de les estones de lleure que ens regalen les vacances, destaquen Las desventuras del joven Werther escrit per Goethe el 1774. Una novella dxit immediat en la seva poca per lal romntic que contenia i que va condicionar fins i tot una certa moda entre el jovent grcies a la descrita indumentria del trgic i contrariat enamorat Werther consistent en un frac blau i una jaqueta groga. Goethe va escriure aquesta immortal novella als 25 anys coincidint prcticament amb la gestaci del moviment Sturm und Drang, amb autors com Lessing o Klopstock que recollien el malestar de lpoca aix com la desorientaci de la mateixa enfrontant-se al racionalisme i les convencions, un antecedent directe de la gestaci del romanticisme literari, filosfic i pictric a cavall del segle XIX amb escriptors com Schiller, pensadors com Hegel i pintors com Friedrich.

En una llarga vida, Goethe ( 1749- 1832) va publicar nombroses obres i, desprs del jove Werther, vindrien, entre altres, Faust o Les afinitats electives. Goethe va aconseguir reviscolar una literatura alemanya subalterna i esclava de models europeus grcies al seu agosarat tractament estilstic i temtic de la forma de la novella epistolar on es plantejava sense embuts el sucidi del desgraciat Werther i on es transmetia tota la subjectivitat del personatge a travs dels seus funestos pensaments adreats a un interlocutor imaginari, prcticament un monleg interior escampats en les dues parts que componen el llibre. Una de les gran novelles romntiques de tots els temps, farcida tamb duna evident atmosfera antiburgesa i antiprovinciana, amb reflexions sobre el gnere hum aix com un profund i emotiu amor envers la natura i els nens, on es confessa en tota la seva grandesa la destructiva i irrefrenable passi de lenamorat Werther vers la jove Lotte, casada desprs amb el seu xicot Albert, i inspirada tamb amb companys i amics del jove Goethe com Karl Wilhelm Jerusalem, jove insatisfet i sucida que es mataria als 25 anys.

La desgraciada histria del romntic Werther sha portat tamb a la gran pantalla amb sabor hisp grcies a Pilar Mir, qui embolicada en diferents crrecs poltics i institucionals encara va tenir temps de rodar-ne una adaptaci contempornia el 1986, Werther, a partir tamb de la versi operstica de Massenet, poc temps abans de ser nomenada directora general de RTVE. Els protagonistes principals van ser Eusebio Poncela i lactriu habitual de Pilar Mir, Merc Sampietro, embolcallats per la fotografia de Hans Burmann.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1572

Joan Millaret Valls

24 de juliol de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

la pellcula de la Mir em sembla molt bona, de lo milloret de la seva filmografia; el llibre dona ganes de llegir-lo
Fran24-07-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small