cinema catal� . caT
Notícies anteriors
HISTORIA DEL CINE ESPAOL. ROM GUBERN, JOS ENRIQUE MONTERDE, JULIO PREZ PERUCHA, ESTEVE RIAMBAU I CASIMIRO TORREIRO. EDITORIAL CTEDRA. COLLECCI SIGNO E IMAGEN

Editorial Ctedra acaba de publicar la sisena edici ampliada de la primera gran historia del cinema espanyol escrita el 1995 per acadmics i historiadors amb contrastats criteris cientfics i rigor acadmic. Com molt b indica Romn Gubern en el prleg del llibre, aquest primer i ambicis manual dabast totalitzador omplia un espai de deixadesa preocupant per culpa del cansat tpic de que el cinema espanyol s pobre i insignificant per fer-se mereixedor destudis. Pocs i maldestres llibres shan ocupat de copsar la histria del cinema espanyol, uns plens de llacunes, altres alimentats pel desinters i molts llastrats per una tendencionalitat ideolgica inherent al mateix rgim franquisme.

La histria del cinema espanyol est plena de prejudicis i desconeixements, sovint fruit de la destrucci dun patrimoni flmic ms ric i copis del que es pensa per culpa dincendis, el mateix material degradable i, sobretot, la desdia, moltes vegades provinent de la mateixa indstria, la pitjor de les catstrofes. Fruit daquesta situaci desastrosa es pot dir que es conserva un deu per cent del volum de la producci cinematogrfica anterior a la Guerra Civil.

A grans trets, prcticament no existeix cinema anterior al 1905. A partir daquesta data augmenta el nmero de realitzacions per sha de fer front a crisis econmiques i problemes de censura. La precarietat del cinema mut sagreuja per que a partir dels anys vint es considera un cinema vell i anacrnic condemnant-lo a laband. Larribada del sonor, coincidint amb la proclamaci de la Repblica i el posterior esclat de la Guerra Civil, tampoc coneix una poca de bonana, fruit tamb de la repressi del bndol franquista. Molt material va ser confiscat, manipulat i, sospitosament, incendiat coincidint amb el final de la 2 Guerra Mundial. El poc que en va restar va servir de germen per fundar la Filmoteca Nacional entregada a la preservaci dun desballestat patrimoni. Linvestigador sha hagut denfrontar, tamb, a dades falsejades per culpa de ttols de crdits canviats per culpa de normes administratives donant com a resultat informacions inexactes i contradictries. La cinematografia espanyol pateix tamb dun dficit important de llibres de memries de testimonis directes que ajudarien a contrastar i verificar dades. La complexitat del fenomen del cinema espanyol prov tamb de la bicfalia de la producci, centrada en un primer moment a Barcelona, ciutat pionera on ben aviat es van installar sucursals de Path o Gaumont, i desplaada posteriorment a Madrid.

Tot aix genera fora maldecaps alhora de cercar una metodologia i una perioditzaci del cinema espanyol, pendents tamb dels intervencionistes rgims poltics que sesglaonen en el temps afinant tamb amb subperodes i matisacions puntuals com la que proporcionaria lextens rgim franquista, susceptible de desglossar-se en diferenciades subcategories, com els captols de Jos Mara Monterde dedicats a El cine de la autarqua ( 1939-1950) i Continuismo y disidencia (1951-1962).

Aquest manual de referncia s una eina immillorable per conixer la histria del cinema espanyol des dels seus inicis fins a la actualitat i resulta tant til pels estudiosos com per als aficionats en general. El llibre no es queda en el perode del mandat del Partit Popular expirat el 2004 sin que Casimiro Torreiro proporciona en un epleg final i provisional les darreres informacions sobre el moment actual del cinema espanyol.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 1372

Joan Millaret Valls

30 de juliol de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small