cinema catal� . caT
Notícies anteriors
BUDD SCHULBERG, GUIONISTA DE LA LEY DEL SILENCIO, MOR ALS 95 ANYS

Era un dels darrers supervivents del cinema clssic nod-americ, guanyador d'un scar per On the waterfront (La ley del silencio, Elia Kazan, 1954) i va morir dimecres a la tarda, a Nova York, als 95 anys, segons ha informat The New York Times, desprs d'una vida dedicada al cinema, a la literatura i al seu esport favorit: la boxa.

Fill d'un expresident dels estudis Paramont Pictures, Schulberg va viure en primera persona el pas del cinema mut al sonor i l'evoluci del blanc i negre al color. Responsable de les histries d'alguns dels clssics ms importants del cinema, va ser vctima tamb de la caa de bruixes en plena persecuci comunista. El 1941 va escriure la seva novella Por qu corre Sammy?, considerada una de les millors obres sobre els primers anys de la indstria del cinema, la qual va provocar el menyspreu dels seus companys de professi. Un d'ells va ser l'actor John Wayne, de qui es diu que es va arribar a barallar amb Schulberg una nit a Mxic, desprs que el gegant actor cowboy rets al baixet guionista a un combat a mitjanit. L'episodi no va arribar ms lluny grcies a la interposici de la segona de les quatre esposes de Budd Schulberg.

Una vegada superats els anys ms difcils de la seva trajectria a Hollywood i desprs de declarar davant del Comit d'Activitats Antinord-americanes a comenaments dels anys 50, l'escriptor i guionista, nascut a Nova York el 1914, va saber guanyar-se novament el respecte els seus companys amb la triomfant On the waterfront, crtica de la corrupci i tirania existents en un sindicat del port de Nova York i mereixedora de vuit estatuetes daurades, entre elles, una per al seu gui, una altra per al director Elia Kazan i una altra per l'actor protagonista Marlon Brando.

Dos anys desprs, el 1956, Humphrey Bogart va protagonitzar l'adaptaci a la pantalla de la seva novella Ms dura ser la cada, on Schulberg tractava el tema de la boxa, una de les seves grans passions. Loser and Still Champion: Muhammad Ali (1972) o Sparring with Hemingway: and other legendsof the first game son dues de les seves obres ms representatives. Al nostre pas, es van editar, per un costat, l'any 2004, El desencantado (editorial Acantilado), escrita el 1950 i que va nixer de la seva collaboraci amb F. Scott Fitzgerald i, per l'altre, fa tres anys i en la mateixa editorial el seu llibre de memries De cine. Memorias de un prncipe de Hollywood.

Notcies - Cinema Catal . NET
El guionista, escriptor i amant de la boxa, Budd Schulberg


lectures: 1363

Redacci

7 d'agost de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small