cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL COMPROMS I PROLFIC CINEMA RAB ATERRA AL BAIX LLOBREGAT

La desconeguda per compromesa i prolfica cinematografia rab sinstallar per tercer any consecutiu a Sant Feliu del Llobregat. La Mostra de Cinema rab i Mediterrani de Catalunya projectar del 22 al 25 doctubre 11 pellcules de ficci, algunes delles fora comercials als seus pasos dorigen, i documentals reivindicatius i de denncia. El festival, sense carcter competitiu, vol afavorir un intercanvi professional i cultural entre cineastes, trencar els tpics sobre el mn rab i apropar a Catalunya produccions que no tenen cabuda als circuits comercials.

Sria s el pas convidat de la tercera edici. La meitat dels ttols i dels actors i directors que aterraran a Sant Feliu provindran daquest pas, per primera vegada incls a la mostra. Bons exemples daquest art comproms amb la realitat de Sria difcils de veure a Espanya sn els llargmetratges de ficci Days of Boredom, dAbdellatif Abdelhammid (2008), i Sacrifices, dOssama Mohammad (2002). Tamb soferir un tast del gnere documental de Sria, amb Hey, dont forget the cumin, dHala Alabdallah (2008), i Dluge au pays du Baas, dOmar Amiralay (2002).

La resta de la programaci inclour la projecci Femmes du Hezbollah
, de Maher Abi Samra, una pellcula que sapropa a aquest moviment islmic i al comproms vital contra locupaci del Lban de les seves dones. Tamb sestrenar Jinga48, d'Ula Tabari, una producci de la cadena Al-Jazeera que parla sobre la necessitat dels palestins danar cap a un estat propi. I es projectar la hilarant comdia Mascarades, de Lyes Salem, que es va imposar en lltima edici del Festival de Dubai.

Omar Amiralay s un dels directors que passaran aquest any pel CineBaix. Encara que desconegut entre el pblic europeu, el director siri est considerat el pare del documental rab i s autor duna vintena de ttols compromesos i de denncia poltica (entre ells Tabaq al Sardine) que recorren la recent i controvertida histria daquell pas. A les seves obres vehicula les reivindicacions de la societat civil que exerceix loposici contra ladoctrinament amb el que el rgim del partit Baas sotmet des de fa dcades Sria. Tamb visitaran Sant Feliu els directors Ossama Mohamad, Maher Abi Samra, Omar Amiralay i la realitzadora Hala Alabdalla.

Els organitzadors, lONG Sodepau i el Cinebaix, amb la collaboraci del prestigis Festival de Beirut Ayam Beirut Al Cinemaiya, aposten pel set art com a eina de coneixement i intercanvi cultural i professional i enceten la tercera edici amb renovats suports institucionals (de lICIC de la Generalitat de Catalunya i de lAjuntament de Sant Feliu de Llobregat), i de la societat civil (el collectiu de cineastes libans Beirut DC i la federaci Catalana de Cineclubs, entre daltres).

La mostra se celebra al CineBaix de Sant Feliu, una sala de referncia del cinema europeu i rab a Catalunya. Compta amb una histria fora reivindicativa i estretament vinculada a la iniciativa ciutadana de Sant Feliu. Quan el 2004 el Cinema Guinart va tancar les seves portes, la forta pressi venal va evitar que sespeculs amb ledifici i va acabar amb la compra del local per part de lAjuntament. Des de llavors, al capdavant de la sala hi ha lAssociaci CineBaix, que alterna la programaci sense nim de lucre de les pellcules comercials amb els cicles i mostres compromeses amb el set art. Forma part des de gener de 2009 de la Xarxa Europa Cinemas, a la qual tamb hi sn altres nou sales del pas, algunes tan emblemtiques com els cinemes Verdi, els Casablanca, els Mlis, els Renoir de Barcelona o el Truffaut de Girona.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1463

Redacci

11 d'agost de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small