cinema catal� . caT
Notícies anteriors
TIM ROBBINS PORTA AL POLIORAMA DE BARCELONA UNA VERSI TEATRAL DEL CLSSIC DE GEORGE ORWELL

George Orwell torna a Barcelona de la m de lactor i director nord-americ Tim Robbins i la seva companyia de teatre Actor's Gang, fundada el 1981 i caracteritzada per defensar un teatre rebel i comproms. Lobra, que a casa nostra es veur en angls amb subttols en castell i catal, s una adaptaci teatral de Michael Gene Sullivan basada en els elements ms dramtics del text original. El Teatre Poliorama lacollir del 30 de setembre al 4 doctubre i prviament visitar el Centro Dramtico Nacional a Madrid, del 24 al 27 de setembre. Desprs del seu pas per la capital catalana, aterrar al 34 Festival de Teatro de Gasteiz, els dies 10 i 11 doctubre.

Tim Robbins, que va presentar 1984 el 2006 desprs de la seva polmica stira de locupaci nord-americana dIrak (Embedded), subratlla la vigncia daquesta antiutopia imaginada fa ms de mig segle. Els parallelismes entre la societat actual i el mn de 1984 permeten a Robbins oferir una relectura del clssic en present. Les advertncies de 1984 sn ms vibrants i necessries ara del que ho han estat mai", declar Tim Robbins a lestrena de lobra en 2006. El muntatge retorna lautor de 1984 al Teatre Poliorama de La Rambla, lloc des del que escriuria un dels seus assajos ms aplaudits, Homenatge a Catalunya, crnica de les seves vivncies a la Guerra Civil Espanyola. Per lespecial vinculaci dOrwell amb Barcelona, Robbins aposta por una estrena singular, marcada pel debat social sobre els actuals mecanismes controladors i de vigilncia ciutadana.

Tim Robbins (Califrnia, 1958) ha protagonitzat desenes de pellcules, entre elles Mystic River, per la que va guanyar lOscar al millor actor de repartiment, i La vida secreta de las palabras, de la directora catalana Isabel Coixet. El seu activisme poltic contra la segregaci racial, l'ocupaci dIrak o el monopoli de la indstria farmacutica sha posat de manifest als carrers, a la pantalla i lescenari, amb ttols com Ciutad Bob Roberts, primer film dirigit per Robbins, Embedded, stira teatral de ladministraci Bush i la manipulaci informativa o la recent road-movie The Lucky Ones, una altra histria amb el fantasma de la guerra d'Irak com a tel de fons.

El 1981 Robbins va ser un dels fundadors de lavui reputada Actor's Gang, companyia teatral de Los Angeles compromesa amb la revisi dels clssics i les obres de contingut poltic, en la qual exerceix actualment de director artstic. En els seus 28 anys de vida la companyia no ha perdut gens ni mica del carcter subversiu de la seva fundaci; xits recents com Mephisto, The Seagull, Orlando o The Guys i un centenar de premis avalen la seva trajectria sobre els escenaris. Actor's Gang tamb ha desenvolupat programes deducaci artstica en escoles americanes.

George Orwell, nascut a Motihari (India Britnica) el 1903, s durant els anys trenta i quaranta un comproms testimoni de la seva poca, cronista, crtic de literatura i novellista. La seva aclamada obra, caracteritzada per loposici als tres ismes que van sacsejar el segle limperialisme, el feixisme i lestalinisme -, porta la marca de les experincies personals que va viure lautor a Birmnia, la Guerra Civil Espanyola, les mines de coure de Wigan (Lancashire) o els barris pobres de Pars, on va contreure la tuberculosi que acabaria amb la seva vida el 1950.

George Orwell, pseudnim dEric Arthur Blair, arriba a Barcelona el 16 de desembre de 1936. Entre la multitud de sigles que lluiten en la causa republicana, sallista al POUM, variant antiestalinista dobedincia trotskista, i pren part activa en la contesa com a soldat ras al front dOsca. Els seus dies de perms a Barcelona labril de 1937 coincideixen amb lesclat dels enfrontaments en el si del partit comunista, coneguts com els Fets de maig. Orwell els viuria des de la terrassa del Teatre Poliorama, protegint els locals de lexecutiva del POUM en el foc creuat que es va viure a les Rambles i la Plaa de Catalunya. Lenfrontament es va saldar amb una cruel repressi per part del govern de Negrn contra el POUM, peatge de Stalin per mantenir el seu recolzament a la Repblica. Aquells dies i les seves conseqncies conformarien la ideologia dOrwell i el seu projecte literari per la resta de la seva vida. Abandonaria Barcelona rumb a Londres junt amb la seva dona, per el seu comproms contra les mentides sobre la Guerra Civil Espanyola cristallitzarien a Homenatge a Catalunya, passant a la histria com un dels primers comunistes crtics amb lestalinisme.

1984 fou escrita fa 61 anys a lilla de Jura (Hbrides Interiors, Gran Bretanya) i est considerada una de les obres cim de la trilogia de les antiutopies de principis del segle XX (tamb classificades com cincia ficci distpica), junt als ttols Un mn feli (Brave new world), dAldous Huxley i Fahrenheit 451, de Ray Bradbury. Aquesta novella poltica publicada el 1949 fou titulada per Orwell Lltim home a Europa (The Last Man in Europe), per els seus editors britnics i americans van coincidir en apostar per 1984 per motius comercials - aquest s lany en el que transcorre lacci i s el resultat dintercanviar la posici dels dos ltims dgits de lany en el que es va escriure el llibre, 1948.

La novella extrapola prctiques de la Uni Sovitica i de lAlemanya Nazi, a ms dexperincies dOrwell a la Guerra Civil Espanyola. Va introduir el concepte de lomnipresent i vigilant "Gran Germ" - a la trama una cpia de Stalin, fins i tot en els detalls fsics del personatge -, que des de llavors va passar al llenguatge com per alludir a la crtica de les modernes tcniques de vigilncia i repressi. Lubiqua "policia del pensament" i la dictadura de la "neollengua" completen linfern que Orwell preconitza.

Notcies - Cinema Catal . NET


lectures: 1405

Redacci

12 de setembre de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

1984 s una obra toalment imprescindible; aquesta adaptaci pinta molt i molt interessant
Carlos12-09-2009

Quina temporda ms bona per l'escena catalana: rebrem la visita de Jessica Lange i Tim Robbins. Quin luxe!
Marta Vives14-09-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small