cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL DARRER HIT DE SUNDANCE SESTRENA AMB XIT A SANT SEBASTI

Si no fos per lelecci dObama com a President dels EE.UU, aquesta pellcula hagus caigut en loblit. Aquesta reflexi en veu alta s de Lee Daniels, director de Precious, el darrer gran xit del Festival de Sundance que es va estrenar ahir a Sant Sebasti, durant la segona jornada de la Zinemaldia.

Una jornada protagonitzada en primer lloc per Maribel Verd. Lactriu va rebre el Premi Nacional de Cinematografia a lhotel Maria Cristina de mans de la Ministra de Cultura, la guionista ngeles Gonzlez-Sinde. Lactriu semocion en comprovar la gran quantitat damics que havien acudit a lacte i agra al seu entorn el suport rebut durant tots els seus anys de carrera professional, una carrera guardonada amb el reconeixement cinematogrfic ms important dEspanya.

Fernando Trueba presentava pel mat El baile de la victoria, film protagonitzat per largent Ricardo Darn que sembla haver deixat la crtica fora freda. Per la seva part, el francs Franoise Ozon inaugurava la participaci gala al certamen amb Le refuge, en ledici ms afrancesada dels darrers anys. A banda de lestrena dels darrers films dOzon, Cristophe Honor i Bruno Dumont, una de les retrospectives del festival est dedicada a la contra-onada francesa, on sinclouen les obres daquells directors del pas ve que han sabut fer un cinema amb veu prpia, no sempre sbdit als postulats de la Nouvelle Vague. Per si fos poc, el President del Jurat Oficial de la present Zinemaldia s Laurent Cantet, director de lexcellent La clase (Entre les murs, 2008). Ja per la tarda la premsa desplaada al festival va poder valorar la qualitat del darrer gran xit de Sundance, un film que es va alar amb els premis del jurat i del pblic a la darrera edici del certamen creat per Robert Redford i que cada any acaba colant una de les seves apostes a la gala dels scars (Little Miss Sunshine al 2008 o Juno en la darrera edici). Precious narra la historia duna jove obesa de 16 anys de raa negra, la relaci paterno- filial de la qual la converteix en una adolescent forada a viure la vida duna dona adulta: el seu pare lha deixat embarassada dues vegades i la seva mare la maltracta fsica i psicolgicament. Es tracta dun film amb un repartiment aparentment desconegut per que amaga dues sorpreses: la participaci dels cantants Mariah Carey i Lenny Kravitz, pensada com un reclam per al pblic, que descobreix la faceta del Daniels productor (exercint com a tal ha estat darrera de grans xits com Monsters ball o El leador). El film ens mostra un cop ms la problemtica social existent al conflictiu barri novaiorqus de Harlem i les penries de la societat afroamericana. La dura realitat mostrada pel film provoca a la vegada en lespectador un sentiment de rebuig cap al que veu i dafabilitat cap a Claireece Precious Jones, personatge principal interpretat amb majestuositat per la novell Gabourey Sidibe. La pellcula compagina escenes purament dramtiques amb tocs dhumor, per cpia frmules ja conegudes. De fet, Precious s el ms semblant a una versi blaxplotation de Bailar en la oscuridad rodada per Todd Solonz. Que la celebritie Oprah Winfrey estigui darrera de la producci del film descobreix la naturalesa real de la pellcula: bones intencions, aparena indie i pretensions eminentment comercials.

Oprah va veure la pellcula desprs de sundance i li va agradar tant que em va trucar per preguntar-me com podia ajudar. Llavors va decidir participar econmicament en la promoci del film. En roda de premsa, un cordial Lee Daniels intentava desvincular la gur meditica afroamericana de lxit de Precious a Sundance. Tamb va evitar parlar duna possible nominaci a la propera edici dels scar: Parlar-ne porta mala sort. A ms jo no penso en els scar quan rodo una pellcula. Per mi la veritable recompensa s que lautora de Push (la novella que adapta Precious) mabracs emocionada quan va veure la pellcula, o estar aqu, a Espanya, parlant amb vosaltres i veure que heu ents la histria i us ha agradat. Daniels reconeix certs aspectes autobiogrfics en el film: Les meves pellcules parlen de la societat afroamericana per que s la que conec. Conec molt b lentorn de la protagonista per que jo mateix provinc de la pobresa, en conec les textures, els colors, les olors.... Finalment, el director va mostrar-se enginys en parlar de les seves influencies: Magrada el cinema de Fellini, Almodvar o Julien Schnabel. Em considero un director euro-ghetto-homo.

Notcies - Cinema Catal . NET
Lee Daniels i Gabourey Sidibe, director i actriu protagonista de "Precious", durant la roda de premsa d'ahir a Sant Sebasti.


lectures: 2410

Gerard Alonso Cassad i Marta Bueno Molinero (enviats especials al Festival de Cinema de Sant Sebasti)

20 de setembre de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

penso que aquesta sera la peli sorpresa de tota la temporada, un sleeper que diuen els americans
Marc C.21-09-2009

l'actriu protagonista sembla d'all ms interessant...
Pep21-09-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small