cinema catal� . caT
Notícies anteriors
HADEWIJCH, METFORA DE LAMOR SUBLIM

La jornada dahir va comptar amb la presencia dun dels directors ms esperats a Donosti provinents de Frana: Bruno Dumont. El cineasta gal va presentar el seu darrer film, Hadewijch, a concurs en la Secci Oficial de la Zinemaldia 09.

Cline Hadewijch s una jove que experimenta una desmesurada passi per Du, tant extrema que no li permet conviure en un convent i compartir la seva fe amb la resta de religioses. El seu amor cap a quelcom no visible i les gens aconsellables amistats de la jove quan es abocada a la vida real, (islamistes radicals) la condueixen a un desenlla que es capa dimpactar als ms escptics.

A la roda de premsa del film han assistit Bruno Dumont i Julie Sokolowski, protagonista de lobra. Un dels temes recurrents ha estat el pausat ritme de la pellcula. En paraules de Dumont La transcendentalitat passa per una forma espiritual del ritme, i grcies a aquesta lentitud podem arribar a ella. El film est marcat per un ritme en ocasions soporfer que arriba a desconnectar lespectador dall que est succeint. Segons el director: Aquesta lentitud la podem trobar tant en Robert Bresson com en les composicions de Bach. Aquest ritme ve marcat per les clares influencies que Bruno Dumont ha manifestat, no obstant en el seu cas va ms enll i empra aquesta tcnica narrativa per crear una potica dramtica que permet la reflexi de lespectador. La pregunta s: son necessaris plans fixes sense dilegs de dos minuts per tal que lespectador reflexioni sobre all que sest exposant? (Ofereixo una versi de la histria per a la meditaci de lespectador, Dumont dixit).

Podem afirmar que no existeix una nica versi de Hadewijch sin mltiples interpretacions. Un cop vist el film es pot pensar que lessncia daquest es la idea de lamor que pot experimentar una jove front la fe. En canvi, el director va ms enll i ens planteja una reflexi en termes ms amplis: Aquesta pellcula es una metfora de lamor hum. Sha de veure des dun punt de vista potic. Per qui subscriu aquest article, Hadewijch representa allegricament lamor en essncia pura i la innocncia ms primitiva prpia duna adolescent burgesa amb evidents carncies emocionals.

Si tenim en compte les diferents interpretacions del film de Bruno Dumont que shan exposat a la roda de premsa, podrem arribar a la conclusi de que els assistents no han captat lessncia del film tal i com el seu creador la va pensar. El director ha manifestat estar molt interessat en les diferents interpretacions que els espectadors puguin tenir sobre la seva pellcula, la finalitat de la qual es causar la reflexi del pblic i apropar aquest a una visi ms espiritual de lsser hum. El que ms minteressa s lopini de lespectador. La pellcula es un mitj per arribar a ell.

MARTA BUENO MOLINERO
Notcies - Cinema Catal . NET
Julie Sokolowski i Bruno Dumont, protagonista i director de "Hadewijc", durant la roda de premsa celebrada al Palau del Kursaal de Sant Sebasti (foto de Marta Bueno)

lectures: 1348

Marta Bueno Molinero (Enviada especial al Festival de Sant Sebasti)

23 de setembre de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Sembla molt interessant!
Marta25-09-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small