cinema catal� . caT
Notícies anteriors
THE CITY OF LIFE AND DEATH GUANYA UNA CONXA DOR BEN REBUDA PER LA PREMSA

Per una vegada, i sense que serveixi de precedent, els premis finals que clausuren el Festival de Cinema de Sant Sebasti han deixat fora contents als periodistes desplaats a Donosti. La Conxa dOr atorgada a la pellcula The city of life and death ha estat massivament aplaudida quan Laurent Cantet, President del Jurat, ha descobert el gran enigma de la roda de premsa on sha donat a conixer el palmars daquesta 57a edici de la Zinemaldia. The city of life and death, producci xinesa dirigida per Lu Chuan (Missing gun, 2001; Mountain patrol, 2004) s un film pertanyent al gnere bllic, rodat amb gran angular i fotografiat en blanc i negre, que narra la ocupaci japonesa de Nanjing, capital provisional de la Xina, lany 1937. Una mena dSpielberg a la asitica que retrata la vida quotidiana duna ciutat devastada per la guerra.

Ms discutides han estat les Conxes de Plata al millor director, millor actor i millor actriu, tots tres guardons atorgats a produccions espanyoles. El madrileny Javier Rebollo sha erigit com el millor realitzador del certamen amb la seva arriscada aposta per un cinema coreogrfic, rtmic i intellectual. Qui hagi llegit larticle Lacuesta i Rebollo, o els nous trajectes del cinema espanyol ja coneixer la meva predilecci per aquest cineasta i per La mujer sin piano, sens dubte una de les obres ms interessants de tot el certamen.

En canvi entregar-li la Conxa de Plata a un intrpret amb Sndrome de Down demostra que els premis no sempre els guanyen els millors, si no els millor adaptats a les seves circumstncies. El lloable treball de Pablo Pineda no s comparable a les interpretacions de Ricardo Darn a El secreto de sus ojos o Robert Duvall a Get low, per posar dos exemples. Hom considera que seria ms polticament correcte valorar la feina de Pineda en igualtat de condicions amb la de la resta de candidats al premi, i no deixar-se enlluernar per la capacitat de superaci duna persona que precisament lluita per no ser vctima de cap mena de discriminaci. Daix parla la seva pellcula, de que no hi ha normalitats ni anormalitats, quelcom que semblen no haver ents els membres del jurat. El guard per a Lola Dueas ha estat rebut amb respectuosos i tmids aplaudiments. Ning discutir la seva vlua interpretativa ni la pluja dencerts que cont la seva carrera professional, per a Yo, tambin, Dueas es veu trada pel seu personatge, simple vehicle utilitari per entregar-li a lespectador all que el seu estmac necessita que succeeixi. A continuaci us lliurem una selecci dels premis principals del palmars de la Zinemaldia 2009:

- Conxa dOr a la Millor Pellcula: City of life and death (Lu Chuan, Xina).
- Premi Especial del Jurat: Le refuge (Franois Ozon, Frana).
- Conxa de Plata al Millor Director: Javier Rebollo (La mujer sin piano, Espanya).
- Conxa de Plata a la Millor Actriu: Lola Dueas (Yo, tambin, Espanya).
- Conxa de Plata al Millor Actor: Pablo Pineda (Yo, tambin, Espanya).
- Premi del Jurat a la Millor Fotografia: Cao Yu (City of life and death, Xina).
- Premi del Jurat al Millor Gui: Andrew Bovell, Melissa Reeves, Patricia Cornelius i Christos Tsiolkas (Blessed, Australia).
- Premi FIPRESCI de la Crtica: Los condenados (Isaki Lacuesta, Espanya).
- Premi Kutxa-Nous Directors: Le jour o diest parti en voyage (Philippe Van Leeuw, Blgica).
- Premi Horizontes a la Millor Pellcula de la Secci Horizontes Latinos: Gigante (Adrin Biniez, Uruguay).
- Premi TCM del Pblic: Precious (Lee Daniels, USA).
- Premi TCM del pblic a la Millor Pellcula Europea: Desert Flower (Sherry Hormann, Alemanya).
- Premi Gaztea del Jurat de la Joventut: The children of Diyarbakir (Miraz Bezar, Turquia-Alemanya).

Notcies - Cinema Catal . NET
Bong Jon-Hoo, Pilar Lpez de Ayala, Samira Makhmalbaf i Laurent Cantet, durant la roda de premsa on s'ha desvetllar el palmars de la 57a edici de la Zinemaldia (foto de Marta Bueno)

lectures: 1414

Gerard Alonso Cassad (Enviat especial al Festival de Sant Sebasti)

27 de setembre de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

sembla que una bona ellecci, doncs.
Roc27-09-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small