cinema catal� . caT
Notícies anteriors
MIS PROBLEMAS CON AMENBAR. AUTORS: JORDI COSTA I DARO ADANTI. EDICIONS GLNAT

Coincidint amb lexultant estrena de la superproducci espanyola gora dAlejandro Amenbar, leditorial Glnat acaba de publicar amb bon olfacte aquesta diatriba contra el director Amenbar, nen prodigi i director mimat del cinema espanyol, llbum de cmic Mis problemas con Amenbar de Jordi Costa i Daro Adanti. El crtic cinematogrfic Jordi Costa, en la seva vessant ms satrica i corrosiva, emprn una croada personal farcida de mala baba contra aquesta figura intocable del cinema hispnic. El crtic Jordi Costa no sestrena ara en lofici de la historieta grfica feta amb conya i esperit crtic, sino que aquesta faceta apareix com una conseqncia lgica del mateix exercici de la crtica cinematogrfica. Al costat de Daro Adanti han emprs una carrera conjunta com a duet artstic que va tenir la seva gnesi en Vida mostrenca (2002) i ha passat per diferents entregues com lanterior Monstruos Modernos(2008).

En lintroducci, Jordi Costa legitima al seu atac frontal a la figura dAmenbar defensant la tesi fora escaient de que entre tots hem ajudat a crear aquest monstre encumbrant un model cinematogrfic basat en el simulacre, la competncia tcnica i i lasfxia de lall dionisiac per rematar la feina definint el mateix director com una entelequia, una illusi, la suma de molts.

Lesperit combatiu i resistencialista de Jordi Costa es fa explcit en la portada de llbum on sillustra una popular escena guerracivilista sota el totmic lema de No passar. Lobra comena amb la sortida de dos companys del cinema on sacaba destrenar Mar adentro i un dells, un colric i cabrejat Mostrenco, explicar al seu escptic i innocent amic Ch-qu-loco la seva singular i traumtica relaci amb el geni Amenbar. Aqu sobra un gran flash-back que ocupa prcticament tot el llibre i que acull en to de memria viscuda una narraci en primera persona per relatar la prpia experincia autobiogrfica del rebuig frontal de Mostrenco Jordi Costa a lobra d Amenbar, puntejada per dos moments dinflexi dencontre amb el geni a destruir als festivals de San Sebastin i desprs al festival de cinema espanyol de Mlaga. Com tothom por suposar, la historieta sacabar com una histria de por quan els dos protagonistes es fiquen dins un cinema per protegir-se de la pluja sense adonar-se que shan ficat a la mateixa gola del llop ja que hi ha el film gora en cartell.

Una histria divertidssima, hilarant, per tamb sagnant, feta amb les entranyes i sense compassi envers la figura divinitzada dAmenbar. Aquesta posici compartible o no s el cos doctrinal de lobra que est fonamentada en un anlisi de la filmografia del director de Tesis ms una sugerent visi del fenomen Amenbar que, segons Jordi Costa, pren un caire tamb poltic, disparant temerriament i discutiblement, encara que no vagi tan desencaminat, a la figura dun Amenbar oportunista i ambicis que en un primer moment esdevingu la nineta dels ulls del rgim pijo i pulit dAznar comportant la defenestraci del gur patri Pedro Alomodvar per desprs apuntar-se al carro progressita i guanyador den Zapatero amb una pellcula cojuntural com Mar adentro. Un catxondo lbum sobre cinema en qu es retrata tamb la figura del mateix crtic cinematogrfic, oberta tamb a la autocrtica i a la deconstrucci, amb nombroses referncies cinfiles comparant el encantador babau Mister Chance, interpretat per Peter Sellers, amb la forja del fenomen Amenbar - i moltes caricatures reconeixibles de personatges coneguts. Un estil sobri i senzill, quasi elemental en la seva rigidesa, amb el personatge de Mostrenco sembre crispat i emprenyat, amb elevades dosis dhumor incisiu, jugant constantment amb el recurs de contrastar figures diminutes i gegants cas de Mostrenco aclaparat i superat pels maldecaps i els encontres desagradables - i treballant tamb la disposici visual de lindividu allat i empetitit per reforar la seva lluita numantina contra el monstrus fenomen del meditic Amenbar. El que resulta ben curis s que el mateix Jordi Costa hagi utilitzat un pla zenital que es fon en lunivers astral per reforar la solitud i desamparament del crtic amonestat per Amenbar avanant-se involuntriament a una de les preses habituals, prcticament lelement distinctiu i recurrent dAmenbar a gora.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 1377

Joan Millaret Valls

28 d'octubre de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg

Comentaris dels nostres visitants:

Molt recomanable!!!
Andrs29-10-2009

estic d'acord en que Amenbar s un director molt mimat i sobrevalorat
Pep30-10-2009

Jo trobo que Almenabar es un bo director de cinema. Si ticament es altra historia no lo s, no el conec.
Salvador06-11-2009

Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small