cinema catal� . caT
Notícies anteriors
REVISTA VERTIGO NM. 36. ESTHTIQUE ET HISTOIRE DU CINMA

Leditorial francesa Capricci ha editat el nmero 36 de la seva revista interdisciplinar Vertigo aquest mes doctubre dedicat al continent americ. El present nmero cont una srie darticles i entrevistes al voltant de diferents dinmiques culturals sorgides a Nord-amrica que enllacen amb el Festival de Tardor organitzat al Jeu de paume parisenc en qu la revista Vertigo hi participa donant a conixer ms enll del cinema del canadenc Guy Maddin o el de James Benning. La revista amplia les fronteras del cinema per parlar abastament de la figura internacional de la dansa contempornia Merce Cunningham, autora tamb de diferents creacions videoartstiques i coreogrfiques en qu juga amb lelectrnica i la tecnologia digital amb una pluja de figures abstractes com a Biped(1999). Sense abandonar lescena, trobem articles sobre lhome de teatre Robert Wilson o la companyia novaiorquesa The Wooster Group que deconstrueix lobra del dramaturg Tennessee Williams.

La revista visita el poeta John Giorno i publica el seu llarg poemaThanx 4 nothing on my 70th Birthday in 2006 en loriginal angls i la translaci en francs mentre Giorno respon un curt qestionari parlant dels seus amics Andy Warhol o William Burroughs. Noms recordar als ms cinfils que Giorno s el protagonista del film de Warhol Sleep de 1963 en qu el poeta de jove apareix dormint plcidament durant les vuit hores que dura lenregistrament.

Jean-Jacques Lebel, fundador als anys seixanta del grup Polyphonix, ens parla daquest grup i de la seva concepci avantguardista i rizomtica del teatre, amb reververacions i ecos entre textos i paraules.

Descobrim la msica de Vrese projectada en lespai en qu conceptes com lnia meldica o contrapunt desapareixen absolutament fugint de la convencionalitat. Lobra musical de Vrese dialogar en un altre article amb les obres visuals de lartista californi Gary Hill, antic escultor, fascinat ara pel vdeo i el so, en una comuni de formats en qu conviuen el film, la performance, la poesia, les textures materials o les imatges electrniques. Treballs sobre els compositors Morton Feldman (1926-1987) o el septuagenari Frederic Rzewski arrodoneixen la vessant musical de la revista al costat de Vrese.

Pel que fa a laspecte estrictament cinematogrfic la revista Vertigo publica dos monogrfics sobre el realitzador canadenc Guy Maddin que alguns poden conixer grcies al festival de Sitges ja que hi ha compatit en diferents ocasions i fins i tot va guanyar amb Dracula, pages tires du journal dune vierge(2002) i el documentalista James Benning. Maddin s un conreador anacrnic i singular del cinema primitiu, mut, rodat en blanc i negre. El resultat s un cinema fantasmtic, lliure, modern en el sentit de tornar als origens - , un cinema resistent. Mentre que a lestat espanyol sembla que no ha estrenat mai, al pas ve hi ha en cartellera ara mateix el seu darrer film My Winnipeg, un treball entre documental i cinema de fantasmes rodat a la seva ciutat natal. Es publica una entrevista extraordinria i, fins i tot, shi recull un manifest escrit el 1994 per ell mateix de com hauria de ser el cinema, abans del controvertit manifest Dogma. Del documentalista James Benning tamb hi ha un tractament exhaustiu amb entrevista i un estudi extens de la seva obra. Benning s lautor del esplndid film 13 lakes (2004) que recull la influncia del land art aix com els clssics paisatgistes nord-americans o el minimalisme de Michael Snow.

Notcies - Cinema Catal . NET

lectures: 2449

Joan Millaret Valls

2 de novembre de 2009


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small