cinema catal� . caT
Notícies anteriors
REVISTA VERTIGO NÚM. 36. ESTHÉTIQUE ET HISTOIRE DU CINÉMA

L’editorial francesa Capricci ha editat el número 36 de la seva revista interdisciplinar Vertigo aquest mes d’octubre dedicat al continent americà. El present número conté una sèrie d’articles i entrevistes al voltant de diferents dinàmiques culturals sorgides a Nord-amèrica que enllacen amb el Festival de Tardor organitzat al Jeu de paume parisenc en què la revista Vertigo hi participa donant a conèixer més enllà del cinema del canadenc Guy Maddin o el de James Benning. La revista amplia les fronteras del cinema per parlar abastament de la figura internacional de la dansa contemporània Merce Cunningham, autora també de diferents creacions videoartístiques i coreogràfiques en què juga amb l’electrònica i la tecnologia digital amb una pluja de figures abstractes com a “Biped”(1999). Sense abandonar l’escena, trobem articles sobre l’home de teatre Robert Wilson o la companyia novaiorquesa The Wooster Group que deconstrueix l’obra del dramaturg Tennessee Williams.

La revista visita el poeta John Giorno i publica el seu llarg poema”Thanx 4 nothing on my 70th Birthday in 2006” en l’original anglès i la translació en francès mentre Giorno respon un curt qüestionari parlant dels seus amics Andy Warhol o William Burroughs. Només recordar als més cinèfils que Giorno és el protagonista del film de Warhol “Sleep” de 1963 en què el poeta de jove apareix dormint plàcidament durant les vuit hores que dura l’enregistrament.

Jean-Jacques Lebel, fundador als anys seixanta del grup Polyphonix, ens parla d’aquest grup i de la seva concepció avantguardista i rizomàtica del teatre, amb reververacions i ecos entre textos i paraules.

Descobrim la música de Vàrese projectada en l’espai en què conceptes com línia melòdica o contrapunt desapareixen absolutament fugint de la convencionalitat. L’obra musical de Vàrese dialogarà en un altre article amb les obres visuals de l’artista californià Gary Hill, antic escultor, fascinat ara pel vídeo i el so, en una comunió de formats en què conviuen el film, la performance, la poesia, les textures materials o les imatges electròniques. Treballs sobre els compositors Morton Feldman (1926-1987) o el septuagenari Frederic Rzewski arrodoneixen la vessant musical de la revista al costat de Vàrese.

Pel que fa a l’aspecte estrictament cinematogràfic la revista Vertigo publica dos monogràfics sobre el realitzador canadenc Guy Maddin – que alguns poden conèixer gràcies al festival de Sitges ja que hi ha compatit en diferents ocasions i fins i tot va guanyar amb “Dracula, pages tirées du journal d’une vierge”(2002) – i el documentalista James Benning. Maddin és un conreador anacrònic i singular del cinema primitiu, mut, rodat en blanc i negre. El resultat és un cinema fantasmàtic, lliure, modern – en el sentit de tornar als origens - , un cinema resistent. Mentre que a l’estat espanyol sembla que no ha estrenat mai, al país veí hi ha en cartellera ara mateix el seu darrer film “My Winnipeg”, un treball entre documental i cinema de fantasmes rodat a la seva ciutat natal. Es publica una entrevista extraordinària i, fins i tot, s’hi recull un manifest escrit el 1994 per ell mateix de com hauria de ser el cinema, abans del controvertit manifest Dogma. Del documentalista James Benning també hi ha un tractament exhaustiu amb entrevista i un estudi extens de la seva obra. Benning és l’autor del esplèndid film “13 lakes” (2004) que recull la influència del land art així com els clàssics paisatgistes nord-americans o el minimalisme de Michael Snow.

Notícies - Cinema Català . NET

lectures: 2402

Joan Millaret Valls

2 de novembre de 2009


Comparteix la notícia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a màxim pots omplir 255 caràcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small